در امتداد دره زانوس، و منطقه سرسبز و زیبای کجور، یکی از کهن‌ترین و زیباترین سکونت‌گاه‌های بشر قرار دارد. روستای کندلوس با تاریخی چهارهزارساله، در دل کوه‌های سر‌به ‌آسمان‌ساییده البرز در استان مازندران واقع شده است. کندلوس، به حق یکی از زیباترین و پاکیزه ترین روستاهای ایران است که همچون نگینی در دل طبیعت زیبای البرز شمالی، می‌درخشد. این روستا با داشتن جاذبه‌ای کاملن طبیعی هرساله گردشگران زیادی را به سمت خود می‌کشاند. در این مطلب سفرزون قصد دارد تا شما را به دیدن این روستای دوست ‌داشتنی ببرد. ما را تا انتها همراهی کنید.

saadatrent

روستای کندلوس از توابع بخش کجور، در فاصله ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان نوشهر قرار دارد. این روستا در محدوده‌ای کوهستانی و در یکی از دره های زیبای رشته کوه البرز واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا۱۶۵۰ متر است. خانه‌های قدیمی با نمایی از چوب، سقف‌های چوبی، پنجره‌های کوچک زیبا، دیوارهای کاهگلی و کوچه‌های سنگ‌فرش شده، چشمه‌های آب معدنی و نهرهای جاری، روستای کندلوس را از سایر آبادی‌ها متمایز می‌کند.

 

تاریخچه کندلوس

طبق گفته محققان و باستان‌شناسان قدمت روستای کندلوس به ۴ هزار سال قبل از میلاد باز می‌گردد و به این ترتیب باید گفت که این روستا یکی از کهن‌ترین مکان‌هایی است که انسان‌ها در آن سکونت داشته‌اند. در آثار به‌جای مانده در این روستا نشانه‌هایی وجود دارد که وجود تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را اثبات می‌کند. جالب است بدانید که ناصرالدین شاه به همراه نقاش بزرگ ایرانی کمال الملک  نیز در سال ۱۲۹۲ هجری سفری به این روستا داشته‌اند. این نقاش با تماشای کندلوس یک تابلوی بسیار زیبا از آن نقاشی کرده و اصل تابلو در کاخ صاحبقرانیه برای تماشای عموم در دسترس است.

معماری و مردم‌شناسی کندلوس

روستای کندلوس با بافت مسکونی متراکم، در شیب ملایم دامنه کوه پناه گرفته است. خانه های قدیمی ، بیشتر در دو طبقه با سقفی شیروانی ساخته شده اند و پوشش لت کوبی یا سفالی دارند. دیوارهای گلی ، ایوان های کوچک ، پنجره های چوبی و معماری ساده، زیبایی این روستا را دو چندان کرده است. البته در کندلوس خانه‌های ویلایی جدیدی نیز وجود دارند که نمای مدرن و شیکی داشته و به نوعی نمای ظاهری روستا را متحول کرده‌اند. مردم روستا شغل‌های گوناگونی دارند به عنوان مثال برخی از آنها بطور تخصصی به کار کشت و پرورش گیاهان دارویی مشغول هستند و برخی دیگر نیز شغل‌هایی همچون دامپروری، کشاورزی، باغداری و ساخت صنایع دستی دارند.

تفریحات کندلوس

کندلوس مکانی ایده‌آل برای گشت‌های گروهی و خانوادگی به‌شمار می‌آید. در این روستا آلاچیق‌هایی تعبیه شده که می‌توانید در کنار آن‌ها از طبیعت روح‌نواز روستا لذت ببرید. همچنین دشت‌های کوهستانی اطراف نیز می‌توانند میزبان شما باشند. بسیاری از کوچه‌های کندلوس سنگ‌فرش شده هستند و پیاده‌روی در آنها لذت‌بخش خواهد بود. اگر از داخل روستا نگاهی به اطراف خود بیاندازید کوهستان‌های جنگلی زیادی را خواهید دید که می‌توانید به آنها صعود کنید. کوه‌های اطراف کندلوس معمولا توسط کوهنوردان نادیده گرفته می‌شوند پس اگر به دنبال کوهنوردی در مکانی بکر و جدید می‌گردید این مکان انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.

موزه گیاهان دارویی

روستای کندلوس دارای موقعیت ایده‌آلی برای رشد انواع گل‌ها و گیاهان دارویی است و سال‌هاست که بسیاری از مردم این روستا از طریق تولید این گیاهان دارویی امرار معاش می‌کنند. اما در این میان جالب است بدانید که از سال ۱۳۶۵ یک موزه تحت عنوان موزه گیاهان دارویی در کندلوس ساخته شده که بیش از ۲۵۰ گونه گیاه مهم در آن کشت شده و از آن‌ها نگهداری می‌شود. اگر به دنبال گیاه دارویی خاصی می‌گردید، بد نیست که بازدیدی از این موزه داشته باشید.این موزه نخستین موزه گیاهان دارویی در کشور نیز به‌شمار می‌آید.

موزه مردم شناسی

 

اما روستای کندلوس به دلیل دیگری در سراسر دنیا شناخته شده است و آن هم داشتن اولین موزه روستایی جهان است. این موزه در داخل یک ساختمان دو طبقه قرار دارد و هدف اصلی از ساخت آن معرفی فرهنگ و تمدن روستای کندلوس بوده است. موسس این موزه دکتر علی اصغر جهانگیری است که از دوران کودکی شروع به جمع‌آوری آثار و اشیای ارزشمند تاریخی کرده است. برخی از آثاری که در این موزه به چشم می‌خورند در حدود چهار هزار سال قدمت دارند. موزه مردم شناسی کندلوس چندین بخش را شامل بخش زیورآلات، اسناد تاریخی، نقاشی های سنتی و قهوه خانه ای‌، کتب خطی، پوشاک و ابزار زیستی، در خود جای داده است.

آبشار کندلوس

اگر از داخل روستا تنها به اندازه یک ساعت پیاده‌روی داشته باشید به آبشاری ۱۰ متری خواهید رسید که در میان جنگل قرار گرفته است. این آبشار بطور دقیق ۵ کیلومتر از روستا فاصله داشته و برای دسترسی به آن راهی به غیر از پیاده‌روی وجود ندارد. البته پیاده‌روی برای رسیدن به آبشار کندلوس خود به نوعی یک ماجراجویی خواهد بود که حتماً برایتان لذت‌بخش است.

دیوچشمه

شاید بتوان گفت که دیو چشمه یکی از زیباترین چشمه‌های شمال کشور است. کمی پایین‌تر از مکان قرارگیری این چشمه مسیری سنگ‌فرش شده و رنگارنگ وجود دارد. اما جالب است بدانید که عمق دیو چشمه نیم متر بوده و طول و عرض آن نیز به ترتیب پنج و سه متر است و آب بسیار نیز دارد. به همین دلیل از گذشته‌های دور به عنوان چشمه بزرگ و یا دیو‌چشمه شناخته می‌شده است.

بهترین زمان بازدید

 

کندلوس همیشه زیباست، اما سفر به این روستا، در بهار و تابستان مطبوع‌تر و لذت‌بخش تر است. از فرودین تا آبان ماه، اثری از سرمای هوا نیست که مانعی برای گشت‌ و گذار در طبیعت باشد، به علاوه سرسبزی بهار، پرباری تابستان و زیبایی برگریزان پاییز هر یک به تنهایی می‌تواند کندلوس را برای سفر مجدد وسوسه‌انگیز گرداند.

مسیر دسترسی به کندلوس

برای دسترسی به روستای کندلوس شما باید از جاده چالوس تا ۲۵ کیلومتری شهر چالوس بروید و پس از آن مسیر حرکت به سمت دوراهی کجور را در پیش بگیرید. سپس به پل رودخانه چالوس خواهید رسید و باید از این مسیر وارد جاده کجور شوید. در این جاده پس از طی مسافت ۱۸ کیلومتری به یک دوراهی خواهید رسید که به اندازه ۱۵ کیلومتر از کندلوس فاصله دارد.

 

آدرس روستای کندلوس روی نقشه گوگل

شما به کندلوس سفر کرده‌اید؟

از تجربه‌های سفر خود به این روستای زیبا برای ما بنویسید.