خانه » مقبره الشعرای تبریز ، تجلی تاریخ پر افتخار ادبیات ایران
مقبره الشعرای تبریز ، تجلی تاریخ پر افتخار ادبیات ایران
تبریز را باید شهر ادیبان و بزرگان دانست، شهری که تاریخش پر از افتخارهای ملی بوده است. این شهر در دل خود شاعران، ادیبان و نویسندگان متعددی را پرورش داده که هر کدام نقش پر رنگی در اعتلای جایگاه فرهنگی ایران در بین جهانیان به عهده داشتهاند. تبریز آرامگاه ابدی بیش از ۴۰۰ نامدار هنر و ادبیات ایران است که در طول تاریخ افتخاری برای ایران آفریدهاند و اکنون در مقبره الشعرای تبریز آرام گرفتهاند. این گنجینهی توریستی در محله تاریخی سُرخاب شهر واقع شده و نماد خوشرنگولعابی از فرهنگ و غنای ادبی تبریز بهحساب میآید. با سفرزون آمادهی رفتن به بافت تاریخی شهر شوید تا سری به مقبره الشعرای تبریز بزنیم و با بزرگان کشورمان دیداری تازه کنیم.
نمای ۳۶۰ درجه مقبره الشعرای تبریز روی نقشه گوگل
آدرس مقبره الشعرای تبریز روی نقشه گوگل
مقبره الشعرای تبریز ، تجلی تلفیق هنر معماری و گنجینهی ادبی
این سازه هندسهوار با طاقهای تنیده در هم، علاوه بر ارزش ادبی گرانبهایش، یکی از جاذبههای معماری تبریز در صنعت گردشگری نیز محسوب میشود. خلاقیتی که در طراحی این سازه به کار رفته، حاصل ذوق و سلیقهی آقای فروزانمهر است. طرح ایشان در مسابقهای که سال ۵۰ برای نماد این آرامگاه برگزار شده بود، انتخاب شد و تا امروز زینتبخش شهر تبریز شده است. نکتهی جالبی که در طراحی این بنا مشهود است، تلفیق هوشمندانهی المانهای معماری سنتی با سبک مدرن است، بهگونهای که در ثانیههای اول نگاه را به خود جذب میکند و به ژرفای هندسهی خود میبرد. چشمنوازی این اثر تاریخ انقضا ندارد و از گذشته تا به امروز برای عاشقان معماری دلچسب بوده است.
در سفرزون بیشتر بخوانید: ۱۰ مورد از جذابترین جاهای دیدنی تبریز که نباید از دستشان داد
شهر مشتاقان ادبیات و عرفان
تبریز از دیرباز بین شاعران و ادیبان برای سکونت پر طرفدار بوده و خیلی از این نامداران زادهی تبریز نبودند، اما به این شهر مهاجرت کردهاند. بعد از اینکه حکومت اتابکان آذربایجان در تبریز رسمی شد، خیلی از عارفان و شعرا که شیفتهی آرامش عاری از جنگ و درگیری بودند، به این منطقه آمدند. همچون خاقانی که از شروان و شاهپور نیشابوری از خراسان مهاجرت کردند. برای همین تجمع آرامگاه ادیبان ایرانی در این دیار، امری بدیهی است. حظیره الشعرا، حظیره القضاه و قبرستان سرخاب از نامهای قدیمی مقبره الشعرا هستند. قدمت این مقبره به بعد از قرن ۸ برمیگردد؛ در کتاب لباب الباب اثر محمد عوفی دربارهی آرامگاه خاقانی و فارابی در مقبره الشعرا گفته شده و همچنین در کتاب نزهه القلوب حمدالله مستوفی در سال ۷۴۰ه.ق در مورد گورستان سرخاب نشانههایی یافت میشود.
شاعرانی که در این دیار خفتهاند
در مقبره الشعرای تبریز ادیبان بهنامی همچون خاقانی شروانی، لسانی شیرازی، فارابی، اسدی طوسی، ظهیر فارابی، شیخ محمد خیابانی، ثقه الاسلام تبریزی، استاد میرزا طاهر خوشنویس تبریزی و… آرام گرفتهاند که در بین این اسامی، محمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار، نامآشناترین شاعر معاصری است که در این مقبره آرمیده است و قبر وی مشهود است. شهریار در کنار خاقانی، شاعر بهنام قرن شش دفن شده است. شهریار متولد ۱۲۸۵ هجری شمسی در تبریز است که در جوانی بهواسطهی استعداد فوقالعادهاش در غزلسرایی و نوازندگی سهتار مشهور و محبوب شد.
این شاعر به هر دو زبان قارسی و ترکی شعر میسرود و مهمترین آثار ماندگار وی منظومهی حدربابایه سلام است که با ادبیات شیرین ترکی آذربایجانی، شیفتگان شعر و ادب را مجذوب خود کرده است. این شاعر که روزگار پر افراز و نشیبی را به خود دید، سرانجام در سال ۶۷ در بیمارستان مهر ایران فوت کرد و جسم وی برای همیشه در مقبره الشعرای تبریز آرام گرفت.
اگر اهل هنر و ادبیات باشید، بدون شک به محافلی که یادی از ادیبان و هنرمندان میکنند، علاقمند هستید. پس حتماً به شهر همیشه طناز تبریز و محله ششگلان آن بروید و خودتان را به خیابان ثقه الاسلام و سپس به خیابان عرفان برسانید. سری به مقبره الشعرا بزنید و سراغی از نامداران ایرانی بگیرید. در نزدیکی این مقبره میتوانید از موزه قاجار و بقعه سید حمزه هم دیدن کنید. سفرزون منتظر است تا دیدهها و نظرات جالب شما را دربارهی این مکان بداند.
فائزه میرسلطانی
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
یک دیدگاه
مطالب مرتبط
پربحث ترین مطالب
- تعداد نظرات: 359
- تعداد نظرات: 147
- تعداد نظرات: 145
- تعداد نظرات: 143
- تعداد نظرات: 143
- تعداد نظرات: 142
- تعداد نظرات: 125
- تعداد نظرات: 122
- تعداد نظرات: 120
- تعداد نظرات: 114
بسیار عالی بود من خاطرات خوبی از تبریز و مقبره شعرا دارم و از اثار تاریخی اطراف ان نیز بازدید کرده ام از مهمان نوازی تبریزی های عزیز کمال تشکر را دارم شهر تبریز است جان قربان جانان می کند سرمه چشم از غبار کفش میهمان می کند