در استان سمنان و جنوب شهر گرمسار بنایی باستانی وجود دارد که هرچه از زمان ساخت آن میگذرد، زیبایی آن در چشم گردشگرها بیشتر میشود. کاروانسرای قصر بهرام شاهکار معماری دورهی ساسانیان است که بهرام گور بانی ساخت آن بوده است. با سفرزون همراه شوید تا با هم سری به این بنای جذاب، زیر آسمان پرستارهی کویر بزنیم.
آدرس کاروانسرای بهرام روی نقشه گوگل
کاروانسرای قصر بهرام ، اقامتگاهی در جاده سنگفرش
شگفتی هنر معماری ایران را میتوانید در جنوب گرمسار، در محدودهی پارک ملی کویر ببینید. کاروانسرای قصر بهرام در جادهی قدیمی سنگفرش و حوالی دریاچهی نمک جا خوش کرده است. این محدوده از گرمسار، بهواسطهی این بنای یادگار مانده از بهرام ساسانی و آسمان پر ستارهی کویر، فضایی کاریزماتیک دارد و پای هر کاوشگری را سمت خود میکشاند. کاروانسرای قصر بهرام آرامشی از جنس آسمان بیغلوغش کویر، سکوتی خواستنی و رازآلودگی تاریخ دارد.
اهمیت بنا در گذر از تاریخ ساسانی و صفوی
کاروانسرای قصر بهرام در محل جغرافیایی مهمی واقع شده؛ جایی که گذرگاه کاروانهای اصفهان، گرمسار و کاشان بوده است. شواهد تاریخی یسیاری از جمله نوع مصالح به کار برده شده، نشان میدهد که این بنا متعلق به دورهی ساسانی است، اما در دورهی صفوی مرمت شده و اهمیت فوقالعادهای داشته است. کاروانسرای قصر بهرام به نامهای کاروانسرای عباس آباد، کاروانسرای شاه عباسی و رباط سیاهکوه هم در طول تاریخ معرفی شده است. مورخان به پشتوانهی شواهد موجود معتقدند، این کاروانسرا در ابتدا قصری برای اقامت شاه ساسانی در زمان شکار و مکانی برای اتراق و آسایش بازرگانان در زمان صفوی بوده و اهمیت بالایی در داد و ستد و تجارت داشته است.
در سفرزون بیشتر بخوانید: معرفی جاهای محبوب برای کوله گردی در ایران
جاذبه معماری کاروانسرای قصر بهرام
معماری کاروانسرای بهرام یکی از زیباترین معماریها را در تاریخ بناهای ایرانی دارد و جاذبهی فوقالعادهی آن برای عاشقان معماری باستانی ستودنی است. این بنای چهارگوش با دیوارهای کرم رنگش، در هر گوشهاش برجهای خش قد و قامت نیم دایرهای دارد که از هر چهار طرف این بنا را در آغوش گرفته است. این کاروانسرا دو در به سمت شمال و جنوب دارد که دروازهی شمالی آن، سردری با سنگهای تراش خورده و دو اتاقک کنار خود دارد. قرینگی این دو اتاق، جذابیت بالایی به دروازهی کاوانسرا بخشیده است.
در حیاط بزرگ کاروانسرای قصر بهرام اتاقهای بسیاری وجود دارد که سرتاسر این حیاط را پوشش دادهاند. در یک سمت این فضا تالار شاه نشین خودنمایی میکند و شکوه خاصی به کاروانسرا بخشیده است. در این بنا اصطبل و جایگاهی برای استراحت چهارپایان بازرگانان وجود داشته و همچنین فضایی بهعنوان مطبخ برای پخت و پز در نظر گرفته بودهاند.
سفر به این منطقهی پر رمز و راز تاریخی
کاروانسرای قصر بهرام در جادهی قدیمیای که به جادهی سنگفرش معروف است، در محدودهی پارک ملی کویر قرار دارد. این بنا بهعنوان ساختمان پاسگاه شکاربانی پارک ملی کاربرد دارد. برای رسیدن به این کاوانسرا باید مسیر پیشوا را پیش بگیرید و سپس به سمت مبارکیه بروید و در نهایت از مبارکیه جادهی منتهی به قصر بهرام را پیش بگیرید. نا گفته نماند که برای رفتن به پارک ملی کویر و رسیدن به کاروانسرای قصر بهرام، نیازمند به دریافت مجوز از ادارهی کل سازمان محیط زیست سمنان هستید.
راز و رمز قلعهها و بناهای باستانی ایران، جذابترین قصههای تاریخی را در آجر به آجر خود پنهان کردهاند. باید به این مناطق رفت و شنوندهی قصههای خشتهای این بناها شد. سفرزون مشتاق است تا نظرات و دانستههای شما را در مورد کاوانسرای قصر بهرام بداند. ما منتظرتان هستیم.
عکس کاور از : محسن صالحی
فائزه میرسلطانی
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
3 دیدگاه
مطالب مرتبط
پربحث ترین مطالب
- تعداد نظرات: 371
- تعداد نظرات: 158
- تعداد نظرات: 157
- تعداد نظرات: 154
- تعداد نظرات: 149
- تعداد نظرات: 146
- تعداد نظرات: 128
- تعداد نظرات: 127
- تعداد نظرات: 121
- تعداد نظرات: 115
خیلی عالیه
بهرام که گور میگرفتی همه عمر دیدی که چگونه گور بهرام گرفت!
قصر بهرام دقیقا در مرکز پارک ملی کویر هست و در اطرافش جاده سنگفرش معلوم نیست و برای دیدن جاده سنگفرش باید یه مسافتی رو به سمت شمال و به سمت جاده گرمسار برین.
اونجا یه زمانی پر از گور ایرانی بوده که الان منقرض شده و بهرام خان علاقه زیادی بهش داشته!
خلاصه آسمون شبش دیوونتون میکنه و تا صبح برای عکاسی بیدارتون نگه میداره!
برای حتی ۲ یا ۳ بار رفتن هم ارزش داره اونجا.
مرسی امیر جان
که انقدر با دقت مطالب ما رو خوندی و از تجربههات برامون گفتی 🙂