روستای اورامان در استان کردستان از دهکده‌های تاریخی و زیبای کشور است که پیشینه ای هزارساله دارد. اورامان که به هورامان یا اورامانات تخت هم شهرت دارد از زیبا‌ترین مناطق کوهستانی ایران است و جنگل های بزرگ و سرسبزی دارد. منطقه اورامان بین ایران و عراق مشترک است و با داشتن دشت‌ها و رودهای زیبا از کردنشین های زیبای غرب کشور به حساب می آید. اورامان به دلیل داشتن معماری پلکانی، اغلب با روستای ماسوله گیلان مقایسه می شود و به روستای هزارماسوله هم شهره است. با سفرزون همراه باشید تا شما را بیشتر با این جاذبه کم نظیر طبیعت آشنا کنیم.

saadatrent

روستای اورامانات تخت در ناحیه‌ی جنوب‌شرقی شهرستان مریوان، از توابع استان کردستان واقع شده است. این  روستا از از غرب به عراق، از شمال به کردستان و از جنوب به جوانرود محدود می‌شود و جاده‌ای به طول ۷۵ کیلومتر آن را به مریوان وصل می‌کند. اهالی اورامان به زبان اورامی که یکی از گویش‌های گورانی و زیرگروهی از گویش‌های شمال غرب ایران است، سخن می‌گویند. مردم اورامان مسلمان هستند و مذهب آن‌ها سنی است. با این وجود در این منطقه آیین‌های مربوط به ایران باستان رایج است و در حافظه تاریخی مردم باقی مانده و پاس داشته شده است.

تخت اورامان؛ سرزمین خورشید تابان

تخت اورامان | سرزمین خورشید تابان
تخت اورامان | سرزمین خورشید تابان

نام روستای اورامانات تخت از دو بخش «اورا» و «مان» تشکیل شده، که در لغت به معنی «سرزمین اهورا» است. در بعضی موارد هم این نام را «جایگاه خورشید» معنی کرده‌اند. مردم اورامان بر این اعتقاد هستند که در گذشته اورامان یکی از شهرهای بزرگ منطقه و دارای مرکزیت و حکومت بوده است؛ آن‌ها نامیدن اورامان با عنوان تخت اورامان را قرینه‌ای بر اثبات این عقیده می‌دانند و معتقدند این بدان معنا است که اورامان دارای تخت حکومتی بوده و مرکز حکومت محسوب می‌شده است. آداب و رسوم و نام‌هایی که در این منطقه است، نشان از باستانی بودن آن دارد.

آب و هوای اورامان

 

آب و هوای منطقه اورامان کوهستانی است. این منطقه چشمه‌ها و چراگاه‌های بسیاری دارد. رودخانه‌های سیروان و لیله که از میان این دهکده می‌گذرند، طراوت و شادابی را به این ناحیه هدیه می‌دهند. این دو رودخانه در منطقه‌ای از مرز مشترک کشور ایران و عراق، که به «دروله» معروف است به یکدیگر متصل می‌شوند. همچنین می‌توان از چشمه‌ی «بل» سخن گفت که در نوع خودش بی‌نظیر است.


در سفرزون بخوانید: روستای پالنگان ، یک زیست پلکانی در دل کوهستان


این دهکده‌ی زیبا علاوه بر کوهستانی بودنش، جنگل‌های بزرگ و سرسبزی دارد و درختانی نظیر بلوط، زالزالک و گلابی وحشی در این جنگل‌ها قد علم کرده و زیبایی این منطقه را دوچندان کرده‌اند. به نظر می‌رسد مردم اهالی این منطقه از قدیم تابه‌حال، برای گرم کردن خانه‌ها و طبخ غذا از چوب درخت‌های این جنگل‌ها استفاده می‌کنند. در دامنه کوه‌های اورامان باغ‌های زیبایی وجود دارد که سبب شده دامداری در کنار باغداری پیشه اصلی مردم شهر باشد.

 

خرید بلیط هواپیما تهران سنندج
رزرو هتل داخلی

رودخانه سیروان

عکس از تیتر نیوز

رودخانه سیروان در واقع طولانی‌ترین رودخانه استان کردستان است. حواشی این رود بسیار زیبا و بستر و کناره‌های آن زیستگاه انواع پرندگان و ماهیانی است که از لحاظ بهره‌برداری تفریحی و توریستی بسیار کاربردی هستند. بهترین مسیر و چشم‌انداز برای دیدن عظمت و زیبایی سیروان فاصله بین روستاهای اسپریز تا هجیج است. این مسیر به علت قرارگیری جاده شنی در راستای رودخانه دارای ایستگاه‌های مهم و باارزش بصری فوق‌العاده برای فراغت، عکاسی و تصویربرداری است. این رودخانه به علت خروشان بودن، محل تمرین و مسابقات قایقرانان داخلی و خارجی نیز هست.


در سفرزون بخوانید: جاهای دیدنی بانه برای آن‌ها که دنبال یک سفر متفاوت هستند


معماری روستای اورامانات تخت

روستای اورامانات تخت
روستای اورامانات تخت

نوع طراحی و احداث خانه‌ها در روستای اورامانات تخت به‌ صورت پلکانی است. مصالح به کاررفته از جنس سنگ به سبک خشکه‌چین است. معماری پلکانی روستا و خانه‌های دیدنی آن، روستا را به شکل هرم‌گونه درآورده که در رأس این هرم قلعه‌ای باستانی قرار دارد. معماری پلکانی این خانه‌ها به شکلی است که حیاط هر خانه پشت بام خانه‌ای دیگر است. به همین دلیل اورامان را روستای هزار ماسوله هم می‌گویند.

 پوشش مردم روستای اورامانات تخت

مردم این دهکده پوشش زیبایی بر تن می‌کنند. مردها پیراهن می‌پوشند و پارچه‌ای به‌صورت عمامه دور سرخود می‌پیچند و کفش‌هایی به اسم کلاش (یا همان گیوه) که با دست ساخته می‌شود، به پا می‌کنند. زن‌ها هم لباس‌هایی بلند می‌پوشند و بر روی دوش خود قبا انداخته و طاس کلاه بر سر گذاشته و روسری را دور آن می‌پیچند. صنایع دستی شهر اورامان گلیم، سجاده، نمد، گیوه، ظرف‌های چوبی و… است.


در سفرزون بخوانید: عمارت وکیل الملک ، میراث خانوادگی ماندگار


مراسم سالانه پیر شالیار

اورامانات
مراسم پرشور پیر شالیار

 اورامان علاوه بر داشتن جاذبه‌های طبیعی و معماری جذاب دارای جاذبه‌های معنوی خاصی از جمله کوچ‌های ییلاقی و مراسم سالانه پیر شالیار در بهار و تابستان نیز هست. اهالی اورامان در این مراسم با لباس‌های کردی خاصی حاضر می‌شوند و موسیقی‌های عرفانی و مراسمات خاص مانند پختن آش و… را برگزار می‌کنند. گفته شده پیر شالیار یکی از بزرگان منطقه اورامان بوده که به ترویج اسلام در این منطقه مشغول بوده است و مردم برای بزرگداشت وی هر ساله دو مراسم در دو فصل سال برگزار می‌کنند. مقبره پیر شالیار در انتهای جاده آسفالته اورامان قرار دارد. این مراسم شامل ذبح دام قربانی، دف زنی، نوعی رقص، خوردن آش، و شب‌نشینی و خواندن شعر و دعا است.

 

بهترین فصل سفر

  اورامان دارای طبیعت چشم‌نواز و زیبایی است. آب و هوای کوهستانی منطقه و طبیعت خاص آن سبب می‌شود که دیدن زیبایی‌های اورامان در هر فصلی از سال دلپذیر باشد. اما طبیعی است که اردیبهشت را باید از سایر زمان‌ها جدا کرد، چرا که زیبایی‌های رویایی اورامان در اردیبهشت دوچندان می‌شود و تصویری که این ماه از فصل بهار در اورامان دیده می‌شود، باورنکردنی و رویایی است.

 دسترسی

 برای رفتن به اورامان از تهران و با خودروی شخصی می‌توان با طی کردن مسیر ۶۶۰ کیلومتری و عبور از شهرهای ساوه، همدان و سنندج به سروآباد و سپس به اورامان رسید. از طریق پرواز هم از تهران می‌توان به سنندج رفت و در آنجا از خودروهای مختلف در دسترس استفاده کرد.

اورامان یکی از مناطق گردشگری زیبای ایران است که هر ساله گردشگران بسیاری از داخل و خارج ایران، از آن دیدن می‌کنند. با سفر به این منطقه بکر و رؤیایی برگ دیگری از طبیعت گردی در ایران زیبا را ورق بزنید.

آدرس اورامانت تخت روی نقشه گوگل