سوباتان نامِ یک منطقه‌ی باصفای ییلاقی در استان گیلان است. ییلاقی زیبا که اگر نام بهشت را بر آن بگذاریم، اغراق نکرده‌ایم. علفزارها و سبزه‌زارهای با طراوت، چشمه‌های زلال و پر آب، آبشارها و رودخانه‌های بزرگ و کوچک، دشت‌هایی مملو از شقایق، دره‌ها و بلندی‌های فراوان و مه دل‌انگیزی که در اکثر روزها منطقه را فرا می‌گیرد، آنچنان مسحور کننده و زیبا هستند که گویی قدم به رؤیا گذاشته‌اید. در ادامه‌ی مطلب، سفرزون قصد دارد تا شما را با این ییلاق خیال‌انگیز و بهشتی بیشتر آشنا کند. با ما همراه باشید.

saadatrent

سوباتان در کجا قرار دارد؟

منطقه‌ی ییلاقی در فاصله‌ی ۲۲ کیلومتری شهر لیسار (از توابع شهرستان تالش در استان گیلان) و در غربِ آن واقع شده است. فاصله‌ی سوباتان از شهر تالش در حدود ۳۶ کیلومتر بوده و در شمال غربی آن قرار دارد.

این ییلاق رؤیایی از اطراف با مناطق زیبای دیگری همجوار است. در شمالِ آن ییلاق‌های خطبه سرای تالش و رودخانه‌ی پر آب لیسار قرار دارد. در شرق آن می‌توانید جنگل‌های سرسبز و زیبای لیسار را مشاهده کنید. جنوب ییلاق نیز با مناطق کوهستانی و ییلاقی آسبومار و غرب آن با دریاچه‌ی آب شیرین نئور و ییلاق‌های اردبیل احاطه شده است.

آدرس سوباتان روی نقشه گوگل

زیبایی های وصف ناشدنی سوباتان

ییلاق سوباتان به چند ییلاق متصل به هم، شامل بیده پشت، قوری دره، گزنه هونی، قلعه بین یوردی، هونی یش، ورزان، گنج‌خانه و … اطلاق می‌شود که آبادی در این مجموعه  قرار دارد.

این ناحیه طبیعت بکر و زیباییست که ارتفاع آن از سطح دریا بین ۱۹۰۰ تا ۲۵۰۰ متر است و در مسیر بادهایی قرار دارد که از سمت شمال می‌وزند. دارا بودن این ویژگی‌های جغرافیایی سبب می‌شود که حتی در فصل‌های گرم سال نیز از آب و هوای خنک و مطبوعی برخوردار باشد.

زیبایی‌های سوباتان آنچنان مسحورکننده است که هر چقدر راجع به آن صحبت کنیم، نمی‌توانیم تصویری واقعی از آن ارائه دهیم. باید خودتان به این سرزمین رؤیایی بروید، تا زیبایی‌های آن را با تک تک سلول‌های بدنتان حس کرده و آرامش وصف ناشدنیِ بودن در این بهشت زمینی را تجربه کنید.

کلبه‌های زیبایی که از چوب بلوط و کاهگل ساخته شده‌ و به صورت پراکنده در دشت‌ها قرار گرفته‌اند؛ گاوها، گوسفندان و بزهای بومیان منطقه و گله‌هایی از اسب‌های وحشی که مشغول چرا هستند و دشت‌های سرخِ پوشیده شده از شقایق‌ در فصل بهار چنان منظره‌ی خیره‌کننده‌ای ایجاد می‌کنند که به هر سو نگاه کنید، گویی مشغول تماشای یک تابلوی نقاشی هستید.

در اطراف سوباتان نیز جاهای دیدنی‌ فراوانی وجود دارد که به چند نمونه از مهم‌ترین و معروف‌ترینِ آن‌ها می‌پردازیم.

  • آبشار ورزان در فاصله‌ی چهار کیلومتری غرب سوباتان
  • غار گنج‌نامه در شمال شرقی سوباتان
  • پارک جنگلی آلچالق در شرق سوباتان که مملو از درخت‌های ازگیل کوهی، آلوچه‌ی وحشی، قره گیله گلابی و سیب است.
  • دریاچه‌ی آب شیرین نئور

چرا سوباتان به این نام خوانده می‌شود؟

سوباتان

در مورد دلیل نام‌گذاری  دو دیدگاه‌ متفاوت وجود دارد.

گروهی معتقدند که سوباتان یک واژه‌ی ترکی بوده و از دو بخش «سو» به معنی آب و «باتان» به معنی فرورفتن تشکیل شده است. به گفته‌ی افراد محلی، چشمه‌ای در این منطقه وجود داشته که آبِ آن، پس از جوشش و بیرون آمدن از دل زمین، دوباره به درون آن برمی‌گشته و به همین جهت نام سوباتان یعنی محل فرو رفتن آب را بر آن نهاده‌اند.

با توجه به اینکه نام اکثر ییلاق‌های تالش به زبان تالشی است؛ گروه دیگر بر این باورند که کلمه‌ی سوباتان از کلمه‌ی «سووتون» که در زبان تالشی «سو» به معنی گلپر و «وتون» به معنی روییدن است، گرفته شده و چون گیاه دارویی گلپر به وفور در این منطقه می‌روید، این نام را به آن داده‌اند. آن‌ها معتقدند که کلمه‌ی سووتون با گذشت زمان به سوباتان تغییر یافته است.

پیشینه‌ی تاریخی سوباتان

اشیا کشف شده در منطقه نظیر ظروف سفالی، زیورآلاتی از جنس مفرغ، طلا و نقره وکوزه‌ای از جنس برنز که ساخت آن به زمان هخامنشیان بازمی‌گردد؛  نشان می‌دهد که قدمت حضور انسان‌ها به چند هزار سال می‌رسد.

در منطقه‌ی قوری دره گورهای سنگی بسیار بزرگی وجود دارد که قدمت آن‌ها ۵ تا ۷ هزارسال تخمین زده شده است. در فاصله‌ی ۳ کیلومتری شرق نیز قبرستان زیری قرار دارد که پیشینه‌ی آن به قبل از اسلام برمی‌گردد.

بومیان ییلاق سوباتان

سوباتان

سوباتان زمستان‌های بسیار سرد و پر برفی دارد و به همین دلیل در این فصل خالی از سکنه می‌شود. از اوایل فصل پاییز، عشایر تالش که شغل آن‌ها کشاورزی و دامپروری است، کم کم از ناحیه‌ی لیسار و قلعه‌بین به سوباتان کوچ کرده و فصول پاییز، بهار و تابستان را در خانه‌هایی به نام «یوری »که بیضی شکل بوده و از چوب و گل رس ساخته شده‌اند، می‌گذرانند. متأسفانه در سال‌های اخیر خانه‌های سیمانی و آجری جایگزین این خانه‌های زیبای سنتی شده‌اند.

ساکنان منطقه‌ غذاهای محلی مخصوص به خود را دارند که نام این غذاها نیز خاص و جالب است و اکثراً با مواد اولیه‌ی محلی نظیر شیر، ماست، پنیر و کره‌ی محلی و گوشت بره یا گوسفند تهیه می‌شوند. اصلی‌ترینِ این غذاها عبارتند از: قورما، پندیره ویسوج، سیرجینه، قوزلی بریان، قورتماج، پته، کله پلو، کته نون (نان سنگی)، کومبه و کباب بره.

اقامت و امکانات رفاهی در سوباتان

سوباتان

ییلاق سوباتان امکانات مناسبی به لحاظ اقامتی و گردشگری دارد. اگر قصد ماندن  را دارید، می‌توانید از مسافرخانه‌ها یا کلبه‌های اجاره‌ایِ موجود استفاده کنید. برق این منطقه از طریق موتور برق تأمین می‌شود و آنتن دهی موبایل در این ناحیه نسبتاً ضعیف است.

از دیگر امکانات منطقه می‌توان به وجود سوپرمارکت، چایخانه، قصابی، کافه و رستوران‌های سنتی با غذاهای خوش طعمِ محلی اشاره کرد که برای تأمین مایحتاج خود و صرف غذا می‌توانید به آن‌ها سر بزنید. جهت تهیه‌ی وسایل مورد نیاز و یا خرید سوغاتی می‌توانید از  یک بازار قدیمی در این آبادی نیز دیدن کنید.

مسیرهای دسترسی به ییلاق رؤیایی سوباتان

سوباتان

مسیر اول که جاده‌ی قدیمی و از جنگل لیسار می‌گذرد یکی از راه‌های سخت و طولانی برای رسیدن به این منطقه‌ی ییلاقی‌ست. این مسیر بیشتر مورد استفاده‌ی گردشگران و کوهنوردان حرفه‌ای قرار می‌گیرد و گردشگران عادی کمتر از این راه برای رسیدن  استفاده می‌کنند. مسافتی که از طریق این راه جنگلی، از سوباتان تا جاده‌ی آسفالت باید طی کنید، ۲۳ کیلومتر است و ارتفاع تا حدود ۱۸۰۰ متر تغییر می‌کند.

در مسیر دوم ابتدا باید به شهر هشتپر بروید. سپس از جاده‌ی آق اولر  حرکت کنید. برای گذر از این مسیر و رسیدن به ییلاق سوباتان لازم است از نیسان‌های محلی استفاده کنید.

سومین راه آن است که از سمت اردبیل، خلخال وارد جاده‌ی نئور شده . در این مسیر باید خود را برای یک پیاده‌روی ۱۰-۸ ساعته آماده کنید تا فاصله‌ی بین نئور تا ییلاق را طی نمایید و یا اینکه می‌توانید از ماشین‌های محلی استفاده کنید.

مناسب‌ترین زمان برای سفر به سوباتان

سوباتان

همانطور که پیش از این گفتیم، سوباتان دارای زمستان‌های سرد و برفی بوده به دلیل ییلاقی بودنِ منطقه، بهترین زمان رفتن به این ییلاق زیبا، فصول بهار و تابستان است. اردیبهشت را فراموش نکنید، چرا که در این ماه، زیبایی آن به اوج خود می‌رسد.

در سفر خود مراقب طبیعت خیالی سوباتان باشید. اگر به این منطقه سفر کرده‌‎اید و تجربه‌ی خاصی دارید آن‌را برای ما بنویسید.