هر بار که از قشم صحبت می‌شود، نام جزیره رنگ و عجایب طبیعت را به خود می‌گیرد. جاذبه‌های طبیعی این جزیره فراوان است. این بار  می‌خواهیم ۹۰ کیلومتر از شهر دور شویم و قدم در سرزمینی بگذاریم که هرگز برایمان تکراری نخواهد شد. غار نمکدان ، در جنوب غربی جزیره باورنکردنی قشم بعد از روستای زیبای سلخ. پیشنهاد اول ما برای بازدید از این غار این است که از مسیر غافل نشوید. رقص باد و خاک، مناظری بدیع را پیش روی‌تان گذاشته است. با سفرزون همراه باشید تا از این غار پر از شگفتی دیدن کنیم.

saadatrent

غار نمکدان ، بزرگترین غار نمکی در جهان

غار نمکدان

در انتهای بخش جنوب غربی جزیره، گنبدی با ارتفاع ۲۳۷ متر از سطح دریا خودنمایی می‌کند. اینجا بالاترین نقطه جزیره قشم نیز هست. این گنبد، درون خود، طولانی‌ترین غار نمکی جهان را جای داده است. وجود رگه‌های سفید بر بدنه این کوه گنبدی شکل، تصویری زیبا در خاطرتان به جا می‌گذارد. تکه‌های بزرگ نمک روی این کوه نمکی، تصویری از یک کوهستان زمستانی را برایتان تداعی می‌کند. دهانه ورودی غار حدود ۲ کیلومتر از جاده شوسه‌ای که از آن گذشتید فاصله دارد. پیشنهاد دوم ما برای بازدید از این غار این است که این ۲ کیلومتر را هم پیاده طی کنید و از مسیر لذت ببرید. البته به تازگی مسیر را کمی بهتر کرده اند و تا ۳۰۰ متری غار هم می‌توان با ماشین رفت.

بیش از ۶۴۰۰ متر از این غار تاکنون کشف شده است. تیمی از سایر کشورها، همراه با تیم کشورمان، همچنان در حال کشف بیشتر غار هستند. به همین خاطر به آن بزرگترین غار نمکی جهان می‌گویند. پیش از کشف عمق غار نمکدان، غاری نمکی در فلسطین با ۵ کیلومتر طول، این عنوان را داشت.

ورود به دنیای بدیع قندیل‌های نمکی

غار نمکدان

قبل از ورود به غار، دریاچه‌ای کوچک به رنگ برف، پیش روی شماست.  این دریاچه نمک، حاصل چشمه‌ای در دل غار است که راه خود را از میان غار باز کرده و در دامنه کوه آرام گرفته است. به این دریاچه چشمه نمک هم گفته می‌شود. بعد از این دریاچه کوچک دهانه ورودی غار قرار دارد. تالاری تاریک، که با فشردن کلید چراغ‌قوه، جهانی دیگر را پیش رویتان قرار می‌دهد. قندیل‌های نمکی در سرتاسر غار خودنمایی می‌کنند. در غار نمکدان ، هیچ دو قندیل شبیه هم را نخواهید دید. بیشتر از آن، هیچ جای غار شبیه جای دیگرش نیست.

محیط مرطوب غار، و جریان آرام آب از زیر پاهایتان، نوید ایجاد قندیل‌های جدیدی را هم در آینده می‌دهند. رطوبت هوای جزیره، باعث می‌شود که نمک اشباع شده روی قندیل ها بچکد. این کار باعث تغییر شکل قندیل‌ها در طول سال‌های متمادی می‌شود.

بدون وسایل حرفه‌ای غارنوردی، تنها می‌توانید از ۱۰۰ متر از غار بازدید کنید. همین مسافت کوتاه هم ارزشش را دارد که از نمک‌هایی بازدید کنید که گاهی بیش از ۵۰۰ میلیون سال قدمت دارند. این غار از دوره پیش از کامبرین به جا مانده و یافته‌هایی ارزشمند برای زمین شناسان به ارمغان آورده است. اگر دوست دارید کاشف دنیاهای ناشناخته باشید، با یک تیم حرفه‌ای و تجهیزات به این سفر باستانی بروید. اگر بتوانید حدود ۶۰۰ متر در غار جلو بروید، تالاری بزرگ و زیبا را خواهید دید. غار نمکدان، مجموعه‌ای از این تالارهای کوچک و بزرگ است.

سفری سلامت در میان رنگ‌های غار نمکدان

غار نمکدان

استالاگمیت و استالاکتیت‌های غار «چیکده و چکنده» بسیار زیبا هستند. ترکیبی از رنگ‌ها و اشکال نادری که چشم‌ها را خیره می‌کند. عکاس آمریکایی، اسکات مک‌لود، عکسی از دهانه ورودی غار ثبت کرده است که با کمی ادیت، رنگ‌های بی‌نظیر درون غار را نشان می‌دهد. سعی کنید همزمان با لذت بردن از این مناظر زیبا، عمیق و طولانی نفس بکشید. نفس کشیدن در فضای مرطوب این غار نمکی، باعث بهبود خیلی از حساسیت‌ها و حتی آسم می‌شود.

نمک موجود در غار، از بهترین انواع نمک خوراکی در دنیاست که می‌توانید حین بازدید کمی آن را بچشید. این نمک غنی از منیزیم، می‌تواند برای ورزشکاران حرفه‌ای هم بسیار مفید باشد. متاسفانه بعضی از بلورهای نمک در غار احتمالا توسط افراد محلی، یا گردشگران شکسته شده است. این غار نمکی، از ثروت‌های مهم ملی ایران محسوب می‌شود و پاسداری از آن واجب است. باید این غار را برای نسل‌های آینده هم حفظ کنیم.

گنبدهای نمکی و دلیل به وجود آمدن آن‌ها

غار نمکدان

در گذشته‌های دور، این نمک‌ها سطحی صاف روی خاک بوده‌اند. به خاطر بارش کم در این منطقه، در آب حل نشده و به دلیل سبک بودن، سنگ‌های دیگر را کنار زده و بالا می‌آیند. این برآمدگی‌ها در طول زمان، باعث ایجاد گنبد‌های نمکی می‌شوند. اگر به جنوب ایران و به خصوص به جزایر آن سفر کنید، مدام با این گنبد‌های نمکی روبه‌رو خواهید شد. بد نیست بدانید که جزیره زیبای هرمز، در ۳۰ کیلومتری جزیره قشم، خود یک گنبد نمکی بزرگ است. اما کوه نمکدان، تنها گنبد نمکی جزیره قشم است.

جاذبه‌های دیگر نزدیک غار نمکدان

در مسیر رسیدن به غار نمکدان، از نزدیکی غارهای خربس، هم خواهید گذشت که بازدید از آن را هم در برنامه خود قرار دهید. گفته می‌شود عمر این غارها به دوران ماد‌ها می‌رسد و مردم هنگام یورش دشمن، به آن‌ها پناه می‌برده‌اند.

غار نمکدان

ساحل نمکدان، حدود ۲ کیلومتر با غار فاصله دارد و محلی دلپذیر برای قدم زدن و استراحت است. با فاصله‌ی ۱۸۰ متری از غار نمکدان، دشت زیبا و سرسبز بوخو، در دامنه کوهپایه بوخو قرار دارد. حیات وحش دشت بوخو، با خرگوش‌ها، آهوها و روباه‌های خود، آن را بسیار دیدنی می‌کند. اگر قشم زمستان پربارانی داشته باشد، بوخو تبدیل به بهشتی میان جزیره می‌شود.

غار نمکدان

دولاب، روی کوهپایه شمالی گنبد نمکدان قرار دارد، باران‌های فصلی شبکه‌ای از آبراهه‌های متعدد بر بستر مارن و ماسه ایجاد کرده است که عمق برخی از آن‌ها به ۲۰ متر می‌رسد. بهترین زمان بازدید از اینجا، بعد از بارندگی است.  با حدود ۵۵ کیلومتر رانندگی، می‌توانید از تنگه چاه‌کوه هم بازدید کنید. چاه‌کوه صحنه‌ای از هنرنمایی مشترک دریا و خاک و باد است.

غار نمکدان

 

اگر برای سفر به قشم و اقامت در آن هم به راهنمایی نیاز دارید، ما در سفرزون تمام جزئیات لازم را گفته‌ایم. بهترین زمان سفر به قشم از اوائل پاییز تا روزهای آخر زمستان است. در تمام این مدت، بهار در این جزیره. منزل کرده است. آیا از این غار بازدید کرده‌اید یا می‌خواهید به آن سفر کنید؟ پیشنهادهای خودتان را برای ما بنویسید.