حتماً تا به حال نام بلندترین خیابان تهران، ایران و خاورمیانه را شنیده‌اید. خیابانی مشجر به درازای ۱۸ کیلومتر که جنوب پایتخت را به شمال باصفای آن پیوند می‌زند. اگر چند ساعتی را به قدم زدن در لابه‌لای چنارهای سر به آسمان ساییده‌اش بگذرانید، متوجه حس و حضوری اصیل و وصف‌ناپذیر خواهید شد. حسی که شور و حال زندگی را به پهنه‌ای از سنگ‌فرش‌های تاریخ گره زده است. خیابان ولیعصر ، دوست‌داشتنی و دل‌انگیز، همچون قطاری از میدان راه‌آهن تهران، راهش را آغاز می‌کند تا با طی کردن طول پایتخت، به ییلاق‌های شمیرانات و تجریش برسد. امروز در سفرزون می‌خواهیم گذرمان را به این خیابان مشهور بیندازیم تا ببینیم چه ناگفتنی‌هایی برایمان دارد.

saadatrent

هنگامی که پیترو دلاواله، گردشگر ایتالیایی در کتابش نوشت: «تهران شهر چنارهاست»، احیانا از خیابان ولیعصر کنونی بازدید کرده بوده! خیابانی که این روزها دیگر شبیه گذشته‌های دورش نیست، اما هنوز نبض کلان‌شهر بزرگ را در دست دارد. دو صف طولانی از چنارهای تنومند، در دو طرف خیابان قد علم کرده و علاوه بر زیبایی و آراستن خیابان وظیفه سالم‌سازی آن را نیز به عهده دارند. دو نهر آب نیز در پای این درختان استوار جاری گردیده تا در کنار سیراب کردن‌شان، طراوت و شادابی خیابان را نیز تکمیل کنند. شاید این روزها، در میان هیاهوی شهر با وجود انبوه فروشگاه‌ها، کافه‌ها و رستوران‌ها، کمتر به حواس‌مان به اصل خیابان باشد. اما خیابان ولیعصر همیشه به این شکل نبوده است.

خیابان ولیعصر دارای تاریخچهای نه چندان دور!

قدیم‌ترها، خیابان ولیعصر کنونی، ترکیبی از خیابان‌های کوچک‌تر در فراز و نشیب رشته کوه البرز بود که کم و بیش درختان چنار هم در امتدادشان قرار داشت. اما به گفته عبدالله مستوفی، در کتاب خاطراتش، روزی رضا شاه پهلوی تصمیم می‌گیرد خیابانی بسازد که قصر تابستانه‌اش در شمال تهران را به کاخ زمستانی مرمر در جنوب پایتخت متصل کند. و این‌گونه می‌شود که «جاده مخصوص پهلوی» به عنوان طولانی‌ترین مسیر ارتباطی درون‌شهری متولد می‌شود. در زمان محمدرضا شاه نام این جاده که بعدها آسفالت شد، به خیابان پهلوی تغییر نام می‌دهد.

چون در آن دوره منطقه شمیرانات بیش‌تر چهره‌ای ییلاقی داشت، این گذرگاه نیز به گونه‌ای جاده‌ای بود که از میان تپه‌ها می‌گذشت. جاده مخصوص پهلوی تا سال ۱۳۲۰ اختصاصی بود و مردم از جاده قدیم شمیران به تجریش می‌رفتند. افراد خاص، درباریان، وزیران، سفرا و نظامیان که دستور شرفیابی به آنان ابلاغ می‌شد از جاده مخصوص تردد می‌کردند. پس از شهریور ۱۳۲۰، این سد شکست و این جاده عمومی شد. خودرو‌های متفقین و سپس مردم از این جاده عبور کردند، اما سال‌ها گذشت تا جاده پهلوی به صورت خیابان پهلوی درآمد.

خیابان ولیعصر
تهران شهر چنارهاست

موقعیت خیابان ولیعصر روی نقشه گوگل

خیابان ولیعصر؛ در محاصره چنارهای استوار

این جاده با ردیف‌ چنارهای منظم در دو سوی آن شناخته می‌شد. از آنجایی که چنار با آب و هوای تهران بسیار سازگار است، در ابتدا دو طرف خیابان ولیعصر را چنار کاشتند. همان زمان برای آبیاری آن‌ها در سه راه زعفرانیه دو حلقه چاه حفر کردند. در زمان رضاشاه در خیابان پهلوی به فاصله هر دو متر، یک چنار و بین هر دو چنار یک بوته گل سرخ کاشتند؛ بنابراین در دو سوی مسیر ۱۸ کیلومتری خیابان مجموعا ۱۸ هزار چنار کاشته شد. وجود این چنارها یک مشخصه هویتی به خیابان ولیعصر داده و آن را به شکل یکی از زیباترین خیابان‌های دنیا درآورده است.

خیابان ولیعصر
خیابان ولیعصر | در محاصره چنارهای استوار

خیابان ولیعصر از گذشته تا به امروز

خیابان پهلوی سابق در طول سال‌های ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۵ شکل امروز را یافت و از حالت بیابانی خارج شد و به طولانی‌ترین خیابان پایتخت بدل شد. در سمت چپ خیابان تأسیسات تلویزیون دولتی ایران سر به آسمان کشید. چندین هزار فروشگاه و ده‌ها رستوران و کافه رستوران پدید آمد. مردم در کوچه‌ها و خیابان‌های اطراف برای خود ویلا و خانه ساختند. بزرگ‌ترین کافه‌های تهران که اساس فرنگی داشتند در سمت راست خیابان تأسیس شدند. سینماهای مدرن تهران در ضلع غربی بین میدان ولیعصر آن زمان و میدان ونک دایر شدند.

پس از انقلاب اسلامی، در آغاز، خیابان پهلوی، خیابان مصدق نامگذاری شد. ولی پس از چندی نام آن به خیابان ولیعصر تغییر یافت. بسیاری از مراکز خرید بزرگ، پارک‌های عمومی، رستوران‌ها، موزه‌ها، مراکز فرهنگی و دفاتر ملی و بین‌المللی در این خیابان تأسیس شدند. خیابان ولیعصر از کانون‌های سنتی خرید تهران است و به همین واسطه پیاده‌رو‌های آن به ویژه در روزهای آخر سال، مملو از جمعیت می‌شود. از خود میدان راه‌آهن تا بازار بزرگ تجریش هزاران فروشگاه از تمامی اصناف در خیابان ولیعصر حضور دارند، تا “از شیرمرغ تا جان آدمیزاد” را برای مشتریانشان فراهم کنند.

خیابان ولیعصر یکی از زیباترین خیابان‌های دنیا
خیابان ولیعصر یکی از زیباترین خیابان‌های دنیا

خیابان ولیعصر؛ شاه‌راه حیاتی تهران

با اینکه خیابان ولیعصر چند سالی است که به دلیل حجم بالای ترافیک منطقه یک‌طرفه شده است، هنوز هم شاهراه حیاتی تهران برای عبور و مرور به‌حساب ‌می‌آید. برای حمل و نقل سریع و ارزان مسافران، BRTها در خط ویژه‌ای که از وسط خیابان کشیده شده به راحتی در دسترس‌اند. ضمنا بخش بزرگی از خط سه متروی تهران نیز از زیر این خیابان می‌گذرد. در خیابان ولیعصر، هیچ‌کس گم نمی‌شود. دو نهر آب که در هر دو طرف خیابان وجود دارد، ولی عصر را از خیابان‌های دیگر تهران متمایز کرده و برای گشت و گذار در آن تنها کافی‌ست به دنبال این کانال‌های آب روانه شوید.

خیابان ولیعصر
شبگردی در خیابان ولیعصر تهران

پیادهروی در خیابان ولیعصر

از شمالی‌ترین نقطه خیابان ولیعصر که میدان تجریش باشد تا میدان راه آهن در جنوبی‌ترین نقطه، جاذبه‌های فراوان و متنوعی وجود دارد که می‌توانید با پیاده‌روی در طول خیابان آن‌ها را رؤیت کنید. بوستان بزرگ ملت در کنار سازمان صدا و سیما، پارک‌های ساعی و دانشجو، موزه سینما که در محوطه زیبای باغ فردوس قرار گرفته، و از همه شاخص‌تر، بنای زیبای تئاتر شهر؛ که هم می‌توانید در محوطه وسیع آن نشسته و نفسی تازه کنید، یا  اگر علاقه‌مندید به تماشای تازه‌ترین تئاتره پایتخت بروید! هرزمان هم که در طی پیاده‌روی‌ طولانی‌تان احساس گرسنگی کردید، فست‌فودها، کافه‌ها و رستوران‌های موجود در دو طرف خیابان آماده پذیرایی از شما خواهند بود.

خیابان ولیعصر با وجود تضادهای عجیب و غریب و با تمام زیبایی‌ها و خاطراتی که در قلبش جای داده، آینه تمام‌نمایی از زندگی اجتماعی مردم تهران است؛ مجموعه‌ای از فرهنگ سنتی و مدرن ایرانی، تاریخ معاصر و خاطرات دور و نزدیک. و چه چیز لذت‌بخش‌تر از حضور همه این‌ها درکنار هم؛ آن هم در حالی که زیر چنارهایِ طولانی‌ترین خیابان خاورمیانه قدم می‌زنیم.

مکان های دیدنی خیابان ولیعصر تهران

از شمالی ترین نقطه خیابان ولیعصر که میدان تجریش باشد تا میدان راه آهن در جنوبی‌ترین نقطه، جاذبه‌های گردشگری متنوعی وجود دارد که می‌توانید در آن‌ها وقت بگذرانید. بوستان بزرگ ملت در کنار سازمان صدا وسیما، پارک‌های ساعی و دانشجو، موزه سینما که در محوطه زیبای باغ فردوس قرار گرفته، و از همه شاخص‌تر، بنای زیبای تئاتر شهر. که هم می‌توانید در محوطه وسیع آن نشسته و نفسی تازه کنید، یا  اگر علاقه‌مندید به تماشای تازه‌ترین تئاتره پایتخت بروید! هر زمان هم که در طی پیاده‌روی‌ طولانی‌تان احساس گرسنگی کردید، فست‌فودها، کافه‌ها و رستوران‌های موجود در دو طرف خیابان آماده پذیرایی از شما خواهند بود.

از میدان راه‌آهن تا میدان تجریش | خیابان ولیعصر
از میدان راه‌آهن تا میدان تجریش | خیابان ولیعصر

مراکز خرید و پاساژهای معروف در خیابان ولیعصر

پاساژ پردیس

اگر روزی گذرتان به حوالی میدان ولیعصر افتاد، کمی بالاتر از آن به سراغ پاساژ پردیس بروید. طرفداران پوشاک و زیورآلات هنری با گردش در پاساژ پردیس محصولات مورد علاقه‌شان را پیدا کرده و به وجد می‌آیند. ساختمان این پاساژ در رنگ‌های قرمز و نوک‌مدادی در دو طبقه طراحی شده است. ساختار پاساژ پردیس شکلی L مانند دارد که در بخش‌هایی چند شاخه نیز به آن اضافه می‌شود.

در طبقات پردیس، مکعب مستطیل‌های شیشه‌ای در قسمت‌های مختلف راهرو به‌چشم می‌خورد که هریک محصولاتی را از فروشگاه‌های پاساژ در خود جای داده‌اند. فروشگاه‌های پاساژ پردیس رقابتی تنگاتنگ در ایجاد دکوراسیون ناب ویترین و فروشگاه با هم دارند.

آدرس پاساژ پردیس : خیابان ولیعصر، بالاتر از میدان ولیعصر، کوچه ارژنگ، پلاک ١١

پاساژ پردیس | خیابان ولیعصر
پاساژ پردیس

مرکز خرید دی

این مرکز، از دیگر پاساژ‌های حوالی میدان ولیعصر است که در آن می‌توان اجناس گوناگونی را از پوشاک گرفته تا اکسسوری و تجهیزات پیدا کرد.

آدرس مرکز خرید دی : خیابان ولیعصر، میدان ولیعصر، جنب اداره پست، واحد ۱۳، مرکز خرید دی

مرکز خرید دی | خیابان ولیعصر
مرکز خرید دی

پاساژ بهرام

در حد فاصل میان میدان ولیعصر و میدان جهاد، مرکز خرید دیگری به نام بهرام قرار دارد. پاساژ بهرام مکانی مناسب برای خرید چیز‌هایی است که نیاز دارید.

آدرس پاساژ بهرام : خیابان ولیعصر، بالاتر از خیابان زرتشت، کوچه نوربخش، پاساژ بهرام

پاساژ بهرام | خیابان ولیعصر
پاساژ بهرام

مرکز خرید نگین ولیعصر

یک مرکز خرید قدیمی و باز هم در حوالی میدان ولیعصر. این پاساژ مکان مناسبی برای خرید‌های روزمره به خصوص لوازم آرایشی ـ بهداشتی است.

آدرس مرکز خرید نگین ولیعصر : خیابان ولیعصر، میدان ولیعصر، پلاک ۱۰، مرکز خرید نگین ولیعصر

مرکز خرید گاندی

مرکز خرید گاندی از مراکز قدیمی تهران است که به خاطر کافی‌شاپ‌ها و رستوران‌های متنوعش معروف شده است. قرار گرفتن یک فضای سبز زیبا در حیاط طبقه همکف، نمای دل‌نشین و لذت‌بخشی را به وجود آورده است. اینجا می‌توانید انواع پوشاک زنانه و مردانه، کادویی و لوازم تزئینی را خریداری کنید.

آدرس مرکز خرید گاندی : خیابان ولیعصر، خیابان گاندی، پایینتر از پل همت، مرکز خرید گاندی

مرکز خرید گاندی
مرکز خرید گاندی

سام سنتر

سام سنتر یکی از لوکس‌ ترین مراکز خرید تهران است؛ آن قدر لوکس که برخی آن را جزیره‌ای جدا از ایران توصیف می کنند و لقب‌های عجیبی همچون جزیره لاکچری برندها به آن می‌دهند. این مجتمع در اواخر سال ۱۳۹۰ تاسیس شده و دارای ۲۴۰ پارکینگ است. در سام سنتر به برندهای لوکس و جهانی دسترسی دارید؛ برندهای معتبر بین المللی کیف، پوشاک، کفش، لوازم مد، طلا، جواهرات، ساعت، لوازم آرایشی و ادکلن و کالاهای دیگر. علاوه بر فروشگاه‌هایی با برندهای لوکس، چهار رستوران مجلل در طبقه فوقانی خود دارد.

آدرس سام سنتر تهران : خیابان الهیه، خیابان فرشته، مرکز خرید سام سنتر

سام سنتر
سام سنتر

مرکز خرید ونک

مرکز خرید ونک از مشهورترین مراکز خرید در تهران است. نمای این مرکز خرید مخصوصا شب‌ها دارای زیبایی منحصربه‌فردی است. اگر به سراغ دسته‌بندی کالایی و کالاهای موجود در مرکز خرید ونک برویم، باید بگوییم که این بازار بیش از همه افراد، برای خانم‌ها مناسب است؛ زیرا عمده کالاهای موجود در مرکز خرید ونک شامل جواهرات و زیور‌آلات، پوشاک زنانه شامل مانتو، لباس زیر، لباس ورزشی، لباس مجلسی، کیف و کفش، لوازم آرایشی می‌شود. البته بعضی از واحدهای تجاری هم به فروش لباس، کیف و کفش مردانه اختصاص دارند.

آدرس: خیابان ولیعصر، میدان ونک، خیابان ونک، تقاطع خیابان کار و تجارت 

مرکز خرید ونک
مرکز خرید ونک

پالادیوم

مجموعه‌ای بزرگ که نه تنها برای خرید، بلکه برای تفریح و گذراندن یک بعد از ظهر خوب هم می‌توان رویش حساب کرد. فروشگاه‌های پالادیوم شیک و لوکس هستند و عموما از برندهای معتبر و معروف رونمایی می‌کنند. پوشاک مد روز و کیف و کفش، لوازم آرایشی، جواهرات و زیورآلات، لوازم دکوراسیون و صنایع هنری و… در پالادیوم یافت می‌شود. البته خود ساختمان پالادیوم هم بسیار دیدنی است.

طراحی زیبا و بازی با نورهای طبیعی و فضاها از ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن است.  علاوه بر خرید، خدمات دیگری هم در مجموعه پالادیوم مثل سالن بدن‌سازی، استخر و سونا و ماساژ، سالن زیبایی، کلینیک پوست و زیبایی، شهربازی، سوپرمارکت، داروخانه، آژانس هوایی، گل فروشی، خشکشویی و کارواش هم ارائه می‌شود. به علاوه رستوران‌ها و کافه‌ها و فودکورت پالادیوم هم برای امتحان مزه‌های جدید انتخاب خوبی است.

آدرس: خیابان مقدس اردبیلی، نرسیده به میدان الف، مرکز خرید پالادیوم

پالادیوم
پالادیوم

پارکهای خیابان ولیعصر تهران

پارک ملت

بوستان ملت یکی از دیدنی ترین و زیباترین بوستان‌های تهران است و با ۳۴ هکتار وسعت، یکی از بزرگترین آن‌ها به شمار می‌رود. بوستان ملت از قسمت‌های مختلف تشکیل شده و با ورودی بسیار زیبا، پردیس گالری ملت، دریاچه مصنوعی، مجسمه های مفاخر ایران زمین، باغ وحشی کوچک، فضای سبز گل کاری شده و درختانی قدیمی و سر به فلک کشیده، در میان دیگر پارک‌های تهران دلبری می‌کند. پارک ملت با مساحت ۳۴ هکتار یکی از بزرگ‌ترین پارک‌های تهران محسوب می شود که طراحی آن به صورت نامنظم و به سبک پارک‌های انگلیسی است. در این پارک حدود ۱۲۰ گونه درخت و درختچه و درخت میوه وجود دارد.

آدرس: خیابان ولیعصر، جنب بزرگراه نیایش، پارک ملت

پارک ملت | خیابان ولیعصر
پارک ملت

پارک دانشجو

پارک دانشجو یکی از پارک‌های قدیمی و خاطره‌انگیز تهران است. این پارک به دلیل وجود تئاتر شهر و کتابخانه تخصصی و مرکز اسناد هنرهای نمایشی در آن و همچنین مجاورت با تالار وحدت در خیابان استاد شهریار و پژوهشکده فرهنگ و هنر در خیابان انقلاب اسلامی، یکی از پاتوق‌های اهالی هنر بوده و هست. هر روز افراد زیادی به ویژه دانشجویان و جوانان هنرمند و دوست‌داران هنر در پارک دانشجو حضور می‌یابند.

آدرس: خیابان ولیعصر، ضلع جنوب شرقی چهارراه ولیعصر، پارک دانشجو

پارک دانشجو
پارک دانشجو

پارک ساعی

پارک ساعی یکی از بوستان های نوستالژیک تهران در خیابان ولیعصر است. این پارک ۱۲ هکتاری ابتدا به صورت یک بوستان جنگلی بود؛ اما در سال ۱۳۴۲ دوباره طراحی شد و به فرم کنونی شکل گرفت. یکی از دیدنی‌های این پارک، برکه زیبای آن است که پرندگانی در کنار آن زندگی می‌کنند و منظره‌ای جالب را به وجود آورده‌اند. پیست اسکیت و زمین بازی این پارک هم پاسخگوی نیازهای کودکان شما خواهد بود. فرهنگ‌سرای بانو نیز در این پارک قرار دارد و دارای بخش‌های واحد آموزش با کارگاه‌های مختلف طراحی، نقاشی، موسیقی و…، کتابخانه، نگار‌خانه و سینما است. وجود مجسمه های حیوانات مختلف و معرفی آنها نیز کار جالبی در این پارک به شمار می رود که فرصت آشنایی بیشتر با حیات وحش را به افراد می‌دهد.

آدرس: خیابان ولیعصر، پایین تر از توانیر، پارک ساعی

پارک ساعی
پارک ساعی

شما چه خاطره‌ای از قدم زدن در خیابان محبوب ولیعصر دارید؟ آن را با سفرزون به اشتراک بگذارید.


برای آشنایی بیشتر با دیدنی های تهران کلیک کنید.