شیراز چهرهی خوش نقش و نگار تاریخ ایران است و در گوشه گوشهی آن میتوانید رد جادوی جاودانهی معماری و رنگ را پیدا کنید. در میان جاهای دیدنی شیراز مکانهای بسیاری قرار دارند که یکروز برای دیدن آنها زمان کمی است و یکی از آنها باغ نارنجستان قوام است.
عمارت و باغ قوام زمان بیشتری میخواهد تا دست شما را بگیرد و در میان زیباییهایش بچرخاند. این باغ زیبا که آغشته به عطر دلبرانهی نارنجهای شیراز است یکی از زیباترین عمارتهای بهجا مانده از روزگار قجری است و هر گوشهش هنری بی پایان در دل دارد. با سفرزون باشید تا چرخی در این عمارت بزنیم.
نارنجستان قوام ، یادگار خاندان والی فارس
پس از آنکه خانواده قوام بهدستور فتحعلی شاه قتل عام شدند تنها یک پسر بیمار از این خاندان باقی ماند. این پسر علی اکبر نام داشت و در هنگام بازدید فتحعلی شاه از شیراز به دیدار او رفت تا سر گذشتش را بیان کند، شاه برای دلجویی از او لقب قوام الملک به وی اعطا کرد و ولایت فارس بر عهدهاش گذاشت.
پس از مرگ والی اول پسر او، محمدخان قوام الملک به قدرت رسید و دستور بنای باغ نارنجستان قوام را صادر کرد اما عمر او کفاف نداد و ادامهی ساخت این بنا را پسرش محمدخان قوام الملک پی گرفت و اثر در سال ۱۳۰۰ تکمیل شد و سالها اعضای این خانواده در آن زندگی میکردند.
باغ نارنجستان قوام ، پر از بخشهای مختلف
این باغ از بخشهای مختلفی بنا شده بود که در حال حاضر قسمتهای کمی از آن آسیب دیده است. مهمترین بخشهای این عمارت پهناور به این ترتیب هستند: حمام گچینه، حسینیه قوام، خانه عرقی ها، منزل زینت الملک، نارنجستان،حمام اختصاصی و اصطبل. البته این مجموعه شامل بازارچهای نیز میشد که در هنگام احداث خیابان لطفعلی خان تخریب شد.
در سفرزون بخوانید: جاهای دیدنی شیراز ، سفر به اقلیم شاعرانهی ایران
گذر ایام و سرنوشت عمارت زیبای شیراز
این عمارت مانند همهی بناهای تاریخی سرگذشتی طولانی دارد. باغ نارنجستان قوام در ۱۳۴۵ شمسی به دانشگاه شیراز اهدا شد و در سالهای ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۸ مورد استفادهی موسسه آسیایی بود که سرپرستی آنرا پرفسور آرتور اپهام پوپ، ایرانشناس معروف به عهده داشت. در روزگاران بعد زیرزمین بخش شمالی مورد مرمت قرار گرفت و کاربری موزه پیدا کرد.
آدرس باغ نارنجستان قوام روی نقشه گوگل
معماری عمارت نارنجستان ، چشمهایی خیره
هر گوشهای از این باغ عمارت زیبا را نگاه کنیم رنگ و جزئیاتی دارد که ما را شگفتزده کند و باید زمان زیادی را صرف بازدید از تزئینات ظریف و هنرمندانهی آن کنیم. پس با ما همراه شوید تا از زیر سایهی درختان نارنج بگذریم و زیباییهای این اثر هنری را کشف کنیم
از سردر آجری زیبای باغ میگذریم و از هشتی کاشیکاری قدم به داخل باغ میگذاریم. از مسیر ورودی باغ که عبور میکنیم، با رد شدن از مسیر درختان حاشیهی راه و خط میانی که گلکاری شده و چند فواره در آن قرار گرفته، شکوه عمارت در نگاهمان مینشیند و تصویر این زیبایی در حوض روبهروی ساختمان منعکس شده و با هر تلنگر به آب حوض این عکس به رقص در میآید.
ورود به خانه قوام
نمای ۳۶۰ درجه باغ نارنجستان قوام
عمارت اصلی دو ورودی در دوسوی خود دارد که با پلههایش شما را به داخل ساختمان فرا میخواند. پیش از ورود با دقت به محوطه نگاه کنید و غرق زیبایی کاشیکاری و بازی رنگها شوید. بازتاب نور از شیشههای رنگی و تالار آیینه خیره کنندگی مجموعه را دو چندان میکند. همنشینی این نقشها در کنار قوسهایی که مانند تاج بر فراز ساختمان خودنمایی میکنند بسیار دلنشین است.
در سفرزون بخوانید: غذاهای شیراز ، طعمی از صمیمیت سرزمین فارس
این بنا سه ساختمان در ضلعهای شمالی، جنوبی و شرقی دارد که مهمترین آنها همین ساختمان شمالی است که تالار اصلی محسوب میشود که با ستونهای بلند در مقابل و تزئینات فراوانش دلبری میکند.
عمارت اصلی ، نمایشی بینقص از معماری
عمارت اصلی باغ نارنجستان قوام تکمیل جادوی این اثر است. ارسیهای فراخ که شیشههای رنگی آنها بزم نور برپا کردهاند رو به ایوان دارند. این اینجا میتوان کل محوطه را تماشا کرد. درهایی که در بخشهای مختلف ساختمان بهکار رفتهاند همگی چوبی هستند و منبتکاری آنها یادگار سبک هندی است. یکی از زیباترین تزئینات این بخش بخاری مرمری است که سنگهای آن سوغات یزد و تبریز هستند.
روی این بخاری نقش داریوش هخامنشی کنده کاری شده و دو گوشهی بالای آن تصویری از محمدرضا خان قوام الملک طرح شده است. اتاقهای پشت ایوان محل پذیرایی از مهمانان بوده و هنوز وسایلش باقی است. آینهکاریهای این تالار اثری جادویی ساختهاند و مرکز این جادو سقف آن است که تجمیع آینهها که منظم و هنرمندانه کنار هم جا گرفتهاند مدتها سرها را به عقب میکشد و چشمها خیره به راه هنر میمانند.
خرید بلیط هواپیما تهران شیراز |
رزرو هتل داخلی |
خانه زینت الملک ، اندرونی باغ نارنج
این بنا بخش دوم باغ نارنجستان قوام است که منتسب به دختر حبیب الله خان زینت الملک است که پس از مرگ او به عبدالله خان قوام رسیده. این بخش از بنا نیز در طی تاریخ آسیبهای فراوانی بهخود دید و قسمتهایی از آن از دست رفت، بهشکلی که امکان ترمیم آنها وجود نداشت.
در خصوص تاریخ دقیق بنای این ساختمان نظرهای مختلفی مطرح شده است. در این خانه دو کتیبه وجود دارد که یکی تاریخ پایان آینهکاری آن و دیگری پایان گچکاری را بیان میکنند. چنین بهنظر میرسد که در سال ۱۲۹۰ هجری قمری ساخت بنا آغاز شده است اما بازهم در صحت این تاریخ شکهایی وجود دارد. این بنا با تونلی به بخش بیرونی راه دارد.
در سفرزون بخوانید: هتل های شیراز ، آرامش در سرزمین شعر و شاعری
جزئیاتی از خانه زینت الملک
خانه زینت الملک اندرونی این باغ محسوب میشود. بیشترین چیزی که در این بنا به چشم میآید منبت کاری، گچ کاری، آینه کاری و حجاری است که همهی اینها در کنار نقاشیهای خانه خودنمایی میکنند. تزئینات خانه قجری است. ۲۰ اتاق در این ساختمان قرار دارد و زیر زمین آن نیز محل نگهداری اسلحه و مواد خوراکی بوده.شاه نشین خانه ییکی از زیباترین بخشهای آن است که تزئیناتی چشمگیر دارد. در تابستانها اعضای عمارت در زیر مین این بنا ساکن میشدند. این بخش در حال حاضر موزه مشاهیر است.
آدرس باغ نارنجستان قوام
شیراز، محله بالاکفت، خیابان لطفعلی خان زند
ساعت بازدید: ۸ صبح تا ۱۹
دیدنیهای این باغ عمارت بیشمارند، از تجربهی خود برای بنویسید و این زیبایی را با ما تقسیم کنید.
همچنین در بخش موزه میتوانید آثار تاریخی فرهنگی بسیاری را ببینید و با شیراز بیش از پیش آشنا شوید.
لیست کامل
تور طبیعت گردی و تور شیراز
لیست کامل
تور یک روزه و تور چند روزه
لیدا حسینی ولد
مطالب مرتبط
پربحث ترین مطالب
- تعداد نظرات: 372
- تعداد نظرات: 165
- تعداد نظرات: 158
- تعداد نظرات: 158
- تعداد نظرات: 149
- تعداد نظرات: 146
- تعداد نظرات: 131
- تعداد نظرات: 128
- تعداد نظرات: 121
- تعداد نظرات: 115