گاهی در دل دود، آلودگی و شلوغیهای تهران میتوان مکانی را برای آرامشی موقتی پیدا کرد. اگر ساکن تهران هستید، شاید هر روز در حین عبور از اتوبان پر تردد مدرس، نگاهتان به پلی زیبا خورده باشد که تنها نام آن را میدانید. پلی که زاده ذهن یک معمار جوان بوده و تبدیل به یکی از نمادهای زیبای تهران دوستداشتنی شده. خوشبختانه هنوز هم مکانهایی در تهران وجود دارند که بدون ماشینهای لوکس گران قیمت و پر از آلودگی بتوان لذت برد. پل طبیعت جاییست که همه تنها قصد لذت بردن از مناظر تهران را دارند و همه دوربین به دست مشغول عکاسی از این مناظر زیبا هستند. بله درست حدس زدید، امروز قرار است با سفرزون از پل طبیعت زیبا بازدید کنید.
پل طبیعت ، افتخار ملی در قلب تهران شلوغ
پیش از آنکه در مورد زیباییهای این پل صحبتی به میان بیاوریم، بهتر است کمی در مورد اهمیت پل طبیعت از نظر معیارهای خارجی صحبت کنیم. جالب است بدانید که این سازه بزرگ و زیبا را با معماری فرانسویها مقایسه میکنند. بارها و بارها به این طرح زیبا و اجرای حرفهای آن جوایز مختلفی در سطح جهانی تعلق گرفته است.
شاید بارها و بارها از این پل زیبا بازدید کرده و یا حداقل چندین و چند بار از زیر آن عبور کرده باشید اما نمیدانستید که طراحی آن چقدر منحصربهفرد و خاص است. در درجه اول باید بدانید که حتی پیشنهاد ساخت چنین پلی اولین بار از ذهن یک دانشجوی معماری مبتکر ایرانی برخواست. پس از آن لیلا عراقیان در حالی که تنها ۲۵ سال داشت، طرح ابتدایی پل را تمام کرد. طرح او در سال ۸۸ برنده شد و ساخت پل طبیعت را بر اساس طرحی او در سال ۸۹ آغاز کردند.
این پل یک طراحی بسیار ارگانیک دارد و ساخت تمام ظاهر و ستونهای پل، از طبیعت الهام گرفته است. به همین دلیل آن را در سطح جهانی به نام پل طبیعت و یک سازه ارگانیک و مدرن خطاب میکنند. این پل پیش از هر چیز، یک افتخار ملی برای هر ایرانی به شمار میآید.

برای دریافت راهنمای سفر به تهران کلیک کنید.
سازه پل طبیعت
اگر به سازه پل طبیعت تهران دقت کنید، خواهید دید که واقعا تمام جوایزی که این پل از آن خود کرده است، بیمورد نبودهاند. این سازه به صورت یک خرپای سه بعدی با فلزی دینامیک در دو سطح به هم پیوسته ساخته شده است. این خرپا را مهندسان بر روی سه ستون با فرمی شبیه به درخت قرار دادهاند تا طرحی پویا و طبیعت دوست داشته باشد. بد نیست بدانید که در طراحی این پل، از پلهای قدیمی ایرانی، به خصوص پل خواجو، الهام گرفته شده است. بدنه اصلی پل، روی همین سه پایه بنا شده و جالب آنکه برای ساخت این پل که بر روی یکی از شاهرگهای حیاتی پایتخت یعنی اتوبان مدرس قرار گرفته، حتی لحظهای این اتوبان را مسدود نکردند.
برای ساخت این پل، ۱۴ هزار قطعه فولادی را کنار هم گذاشته و با بیش از ۱۰۲ کیلومتر جوشکاری، آنها را به هم متصل کردهاند. گفتنی است که برای استحکام پی پل از ۶ هزار و ۲۰۰ متر مکعب بتن ریزی استفاده شده که در نوع خود، بینظیر است. همانطور که مشاهده میکنید، این پل به حالت توری شکل ساخته شده و همین مسئله سبب شده است تا خللی در عبور باد ایجاد نکند و دقیقا به همین خاطر است که طراحی سازه پل طبیعت را، یک طراحی ارگانیک و دوستدار طبیعت میدانند.

از چه مصالحی در ساخت پل طبیعت استفاده شده است؟
برای استحکام هرچه بیشتر، در ساخت سازه اصلی پل طبیعت، از فلز فولاد بسیار مقاوم استفاده شده و همانطور که اشاره کردیم، به صورت کلی این پل از اتصال ۱۴ هزار قطعه فولادی مختلف ساخته شده است. برای استحکام بیشتر پی، از بتن بسیار مقاوم استفاده شده و بخشهای مختلف پل، با سیمهای فولادی به هم متصل شدهاند. در تزئین دکوراسیون داخلی این پل شگفتانگیز، مصالحی همچون چوب و شیشه را به کار گرفتهاند و به این شکل از سردی متریالی مثل فولاد و بتن کاستهاند. برای ساخت نیمکتها یا دکوراسیون چوبی به جای چوبهای معمولی، از بهترین چوبهای ترموود فنلاندی استفاده شده که دوام بسیار بالایی دارند. کفپوشها به شکلی انتخاب شدهاند که دارای شیار باشند تا در زمستان لغزنده نشوند و برای عبور کاملا ایمن باشند و باعث زمین خوردن عابران پیاده نشوند.

چرا مهندسان اقدام به ساخت پل طبیعت کردند؟
زمانی که صحبت از هدف ساخت پل طبیعت به میان میآید، شاید سادهترین طرز فکر این باشد که تنها هدف ساخت این پل، ارتباط پارک آب و آتش و پارک جنگلی طالقانی بوده است. اما زمانی که از لیلا عراقیان در مورد هدف طراحی خود سوال کردند، او پاسخی کاملا متفاوت را ارائه کرد. باید گفت که پل طبیعت تنها یک پل نیست.
پل یک سازه به شمار میآید که هدف اصلی آن ارتباط بین دو نقطه مختلف است. اما هدف از ساخت پل، تنها ارتباط بین دو نقطه و ایجاد یک مسیر ارتباطی نبوده است. بلکه پل طبیعت سازهای زیبا برای وقتگذرانی و جذب توریست محسوب میشود. کسانی که از این پل عبور میکنند، نه به هدف رسیدن از پارک آب و آتش به پارک طالقانی و بالعکس، بلکه بهخاطر لذت بردن از مناظر زیبا یا استفاده از کافهها و رستورانهای مختلف به سراغ این پل آمدهاند. پس میتوان پل طبیعت را مکانی گردشگری دانست که برای وقت گذرانی ساکنین پایتخت و جذب گردشگر طراحی شده است.
همچنین این سازه تبدیل به دومین نماد تهران پس از برج میلاد شده و بسیاری از گردشگران، تهران را با این پل زیبا میشناسند.
با مشخصات دقیق پل طبیعت تهران به صورت کامل آشنا شوید
طول: ۳۰۰ متر
ارتفاع: ۴۰ متر
تعداد طبقه: ۲
وزن سازه: ۲ هزار تن
ارتفاع خود سازه: بین شش تا ۱۳ متر
مساحت پل: هفت هزار متر مربع
میزان جوشکاری: ۱۰۲ کیلومتر
میزان بتنریزی: شش هزار و ۲۰۰ متر مربع
تاریخ ارائه طرح پل: ۱۳۸۷
تاریخ نهایی شدن طرح: ۱۳۸۸
تاریخ آغاز پروژه ساخت: ۱۳۸۹
تاریخ پایان پروژه: ۱۳۹۳
طراح: لیلا عراقیان
جوایزی که پل طبیعت توانسته از آن خود کند
گفتنی است که پل طبیعت تهران توانسته دهها جایزه مختلف را در ایران و کشورهای دیگر از آن خود کند. در اینجا قصد داریم شما را با چند مورد از آنها آشنا کنیم تا بیش از پیش به این سازه زیبا افتخار کنید:
- سال ۱۳۹۶: کسب رتبه دوم جایزه بین المللی خوارزمی
- سال ۱۳۹۵: کسب جایزه معماری آقاخان۲۰۱۶
- سال ۱۳۹۴: کسب جایزه معماری برای فضاهای عمومی تهران
- سال ۱۳۹۴: کسب تقدیر نامه و جایزه معماری آسیا در استانبول، ترکیه
- سال ۱۳۹۴: کسب جایزه نقرهای IPMA برای مدیریت پروژه در پاناما
- سال ۱۳۹۴: کسب جایزه MEIDAA برای پروژههای عمومی و شهری خاورمیانه در دبی، امارات متحده عربی
- سال ۱۳۹۴: کسب جایزه Award + A Architizer در بخش پل و بزرگراهها در شهر نیویورک، آمریکا
- سال ۱۳۹۳: کسب جایزه برترین پل شهری در چهارمین کنفرانس بینالمللی پل در دانشگاه امیرکبیر تهران
- سال ۱۳۹۳: کسب جایزه خشت طلایی در فضاهای گردشگری و تفریحی در روز جهانی شهرها در همایش تهران
- سال ۱۳۹۲: کسب جایزه برترین سازه فولادی کشور در بخش پلها در چهارمین کنفرانس فولاد و سازه تهران
پل طبیعت ابتکاری ظریف و اجرایی قدرتمند
طرح اولیه پل طبیعت یک طرح بسیار زیبا، جالب و دیدنی بود. اما چه کسی قادر بود چنین پل با عظمتی را بسازد؟ در حقیقت اجرای این پروژه بزرگ آن هم در کمتر از چهار سال واقعا دشوار بود و کم از طراحی آن نداشت. جالب است بدانید که این پل ۳۰۰ متر طول و ۲ هزار تن وزن دارد! نگاه داشتن چنین سازهای روی سه پایه آن هم در ارتفاع ۴۰ متری اصلا کار سادهای نیست و باید بسیار به دقت انجام شود. جوشکاران حرفهای ایرانی در ارتفاع ۴۰ متری بیش از ۱۴ هزار قطعه فولادی را به یکدیگر جوش دادند.
شاید تعجب کنید بدانید که اگر میزان جوشکاری انجام شده این پل ۳۰۰ متری را کنار هم بگذاریم، ۱۰۳ کیلومتر خواهد شد! این واقعا نشاندهنده کار بزرگی بوده که معماران و مهندسان ایرانی انجام دادهاند. ۶ هزار و ۲۰۰ متر مربع بتن ریزی در این پروژه باعث شده تا خیال همگان از بابت استحکام پایه این سازه ۲ هزار تنی راحت باشد.
اگر تنها از دور نظارهگر این پل بودهاید، تصور کنید یک پل ساده یک طبقه است. اما در حقیقت پل طبیعت در ۳ طبقه مختلف ساخته شده. طبقه اول ۱۴۵۰ متر مربع، طبقه دوم ۲۸۷۰ متر مربع و طبقه سوم ۵۷۱ متر مربع مساحت دارد. مساحت کلی پل طبیعت ۷ هزار متر مربع است.

شباهت پل طبیعت به پل خواجو
شاید اگر کمی دقت کنید، طراحی پل طبیعت شما را کمی به یاد پل خواجو خواهد انداخت. پل خواجو جزء قدیمیترین پلهای ایران است. این پل زیبا که روی زایندهرود نصب شده است، جلوی عبور آب را به هیچ وجه نمیگیرد و دقیقا سازگار با طبیعت ساخته شده است.
لیلا عراقیان نیز در طراحی خود کمی از پل خواجو الهام گرفته. به همین دلیل است که ساختار پل تقریبا شبیه به ریشه و شاخه درختان است و به هیچ وجه آسیبی به طبیعت وارد نمیکند. از طرف دیگر هم دو پارک بسیار زیبای تهران را به هم متصل میکند. از طرفی آنقدر این پل را مستحکم طراحی کرده و ساختهاند که مهندسان عمری بالغ بر ۱۰۰ سال را برای آن تخمین زدهاند و معتقداند که تا ۷ ریشتر زلزله را طاقت میآورد.

پل طبیعت ارتباط بین دو پارک زیبای تهران
پارک جوان آب و آتش و بوستان جنگلی طالقانی، اینها دو پارک بسیار زیبا، مطرح و معروف تهران هستند که از طریق پل طبیعت به یکدیگر متصل شدهاند.شاید پیش از لیلا عراقیان هیچ کس فکر این را هم نمیکرد که دو پارک آب و آتش و طالقانی را از طریق یک پل به یکدیگر متصل کنند.
ارگانیک بودن سازه، شبیه بودن آن به شاخ و برگ درختان، عدم تردد موتور سیکلت و یا خودرو روی پل و مرتبط شدن دو پارک به واسطه این پل، همه و همه باعث شدند تا نام آن را پل طبیعت قرار دهند. پیاده روی روی این پل ۳۰۰ متر، بسیار دلنشین است و شما میتوانید بعد از تفریحات مختلف در پارک آب و آتش، از سایه درختان تنومند و قدیمی پارک طالقانی لذت ببرید.
در اصل بهواسطه این پل دو نوع سلیقه مختلف به هم متصل میشوند. اگر پیادهروی در پارک جنگلی و محیطهای این چنینی لذت میبرید، کافیست از روی این پل به سمت پارک طالقانی بروید. البته این تنها لذتی نیست که میتوانید از این پل ببرید.

چطور میتوانیم روی پل طبیعت تفریح کنیم؟
تفریح کاملا یک موضوع سلیقهای است. امکان دارد شما از یک چیز لذت ببرید و برای شما تفریح محسوب شود، در حالی که برای دیگران اینطور نیست. پل طبیعت برای هر سلیقهای لذتبخش است و شما بالاخره میتوانید به نوعی حداقل یک بار از آن لذت ببرید.
-
منظرهای زیبا به سمت تهران
زمانی که از بالای پل به تهران نگاه میکنید، انگار که طبقه دوازدهم یک برج قرار دارید و تهراد زیر پای شما قرار گرفته. تردد و شلوغی را میتوانید در روز نظارهگر باشید و یا اینکه غروب غریبانه آفتاب طهران را ببینید. مناظر این پل بسیار زیبا هستند و در هر ساعتی از روز یک نمای جدید را به شما ارائه میدهد.
-
عکسهایی با لوکیشن پل طبیعت
قطعا پب زیبای طبیعت را میتوان یکی از محبوبترین لوکیشنهای عکاسی در تهران دانست. چه ساکنین پایتخت و چه مسافرانی که قصد بازدید از جاهای دیدنی تهران را دارند، قطعا از این مکان برای عکاسی استفاده میکنند. نمایی که پل طبیعت به شما میدهد تقریبا در تمام تهران منحصربهفرد است و تقریبا در کمتر مکانی قادر به دیدن تهران از این زاویه هستید.
-
سپری کردن لحظاتی زیبا در کافه رستورانهای روی پل
شاید تصور کنید که این پل تنها همانند پلهای ساده دیگر محلی برای عبور و مرور بوده و تنها وظیفه آن رساندن شما به مقصد است. اما اینطور نیست. باید بدانید که روی پل طبیعت کافه رستوارانهای مختلفی وجود دارند که به شما اجازه میدهند در ارتفاع ۴۰ متری، با نمایی که انگار تهران زیر پای شماست و در حد فاصل دو تا از بهترین پارکهای تهران، مست عطر چای و کیک تازه شوید.
-
مسیری طولانی برای پیادهروی
از سال ۹۳ که این پل تاسیس شد، بسیاری از کسانی که علاقه به پیاده روی در پارک آب و آتش و یا پارک طالقانی داشتند، از آن به عنوان یک مسیر طولانی برای پیاده روی استفاده میکنند. داخل پارک طالقانی، مسیری طولانی مخصوص پیادهروی وجود دارد. شما میتوانید زمانی که از این مسیر دلزده شدید، بر پل طبیعت قدم بگذارید و با پیاده روی در پارک آب و آتش کمی به برنامه ورزشی خود تنوع ببخشید.

-
آسمان نمای گنبد مینا
در پارک آب و آتش یک رصدخانه به تازگی افتتاح شده که واقعا بازدید از آن لذتبخش است. شما میتوانید در یک دوره همی خانوادگی داخل پارک طالقانی، تصمیم به این بگیرید که از این آسمان نمای زیبا بازدید کنید.
در هر طبقه از پل طبیعت چه خبر است؟
همانطور که اشاره کردیم، این پل در سه طبقه مجزا ساخته شده. شاید بخواهید بدانید که در هر طبقه چه میگذرد؟
طبقه اول مخصوص کسانی است که به دنبال کافه رستوران میگردند. کافه رستورانهای پل طبیعت در این طبقه قرار دارند. البته باید بدانید که فضای سبز زیبای در اطراف رستورانها قرار دارد و شما در این فضا غذای خود را میل میکنید که بسیار لذتبخش است.
طبقه دوم مخصوص کسانی است که قصد پیاده روی به سمت طرف دیگر پل را دارند. به نوعی این طبقه را میتوان مخصوص پیادهروی دانست.
طبقه سوم هم که کمترین مساحت را دارد، مخصوص عکاسی و دیدن مناظر زیبای تهران است. این طبقه بیشترین ارتفاع را دارد و در میانه راه یک فضای دایره شکل بزرگ واقع شده که میتوانید سلفیهای زیبایی داخل آن بگیرید.
رستوران و کافههای پل طبیعت، شکمگردی روی زیباترین پل پایتخت
همانطور که اشاره کردیم، یکی از اهداف مهم ساخت پل طبیعت را میتوان ایجاد محیطی برای تفریح و وقتگذرانی اهالی پایتخت و همچنین گردشگران دانست. از این رو، دهها کافه و رستوران مختلف برای شکمگردی بازدیدکنندگان تعبیه شده است. شما میتوانید از کافهها و رستورانهای مختلف بر روی پل استفاده کنید و در منظرهای خیره کننده به سمت پایتخت، غذای خود را میل نمایید. تمامی این کافهها و رستورانها، در طبقه اول پل طبیعت قرار دارند و طبقه دوم تنها به پیادهروی و عبور و مرور اختصاص داده شده است.
در این میان میتوان به دو فودکورت پل طبیعت و فودکورت راه چوبی اشاره کرد که در منوی خود تنوع بسیار بالایی را در اختیار مشتریان قرار میدهند. برخی از رستورانها از بخش بالکن پل استفاده کردهاند و میزهای خود را در آنجا قرار دادهاند. اگر سرما یا گرمای هوا شما را آزار نمیدهد، میتوانید در این بالکنها به همراه دوستان و خانواده خود بنشینید و از غذا یا نوشیدنی خود در منظرهای خیرهکننده لذت ببرید.
علاوه بر این فودکورتها، دهها رستوران و کافه کوچک و بزرگ دیگر نیز روی پل طبیعت مشغول به فعالیت هستند که برای دورهمی دوستانه یا خلوت و تنهایی بسیار مناسباند. پس حتما چند ساعت از وقت خود را برای بازدید از این پل زیبا در تهران کنار بگذارید و تجربه نوشیدن یک فنجان قهوه در ارتفاع ۴۰ متری پایتخت را از دست ندهید.

اطلاعات بازدید از پل طبیعت
زمان بازدید: ۰۶:۰۰ تا ۰۰:۳۰
هزینه بازدید: رایگان
آدرس پل طبیعت تهران : میدان ونک، بزرگراه حقانی، بعد از چهار راه جهان کودک، پارک آب و آتش
نحوه دسترسی به پل طبیعت
آدرس پل طبیعت روی نقشه گوگل
پیش از هر چیز باید بدانید که از ساعت ۶ صبح تا ۱۲ شب میتوانید از این پل زیبا استفاده کنید و جالب است که برای بازدید از این جاذبه دیدنی تهران لازم به پرداخت هزینه ورودی نیست.
اکثرا چه ساکن تهران باشید و چه مسافر، با دیدن این پل از راه دور برایتان جای سوال است که چطور باید وارد این پل شد! متاسفانه بهدلیل موقعیت قرارگیری پل و هر دو پارک و دسترسی آن از طریق اتوبان، بسیاری در مورد نحوه دسترسی به پل طبیعت دچار مشکل میشوند.

باید بدانید که برای ورود به پل طبیعت باید یا از پارک آب و آتش و یا پارک طالقانی اقدام کنید. البته خب با توضیحاتی که در مورد پل به شما ارائه دادیم این موضوع کاملا طبیعی است. به همین منظور باید برای دسترسی به پل طبیعت، خودتان را به یکی از این پارکها برسانید. در نتیجه ما باید نحوه دسترسی شما به یکی از این پارکها را شرح دهیم:
-
نحوه دسترسی به پارک طالقانی
برای ورود به پارک طالقانی باید وارد مسیر غرب به شرق اتوبان طالقانی شوید. به این منظور شما میتوانید از طریق اتوبان همت و یا رسالت، وارد خروجی حقانی شوید و در نزدیکی متروی حقانی، به دنبال تابلوی ورودی پارک طالقانی بگردید.
-
نحوه دسترسی به پارک آب و آتش
شما از داخل اتوبان حقانی نیز میتوانید وارد پارک آب و آتش شوید، اما بهترین دسترسی از داخل خیابان جردن (نلسون ماندلا یا همان آفریقای سابق) است. به همین منظور باید خودتان در ابتدا به میدان ونک و یا خیابان جردن برسانید. اگر به میدان ونک رسیدید، باید مستقیم به سمت شرق بروید تا به یک چهار راه برسید. این چهار راه تلاقی خیابان جردن و حقانی است. اگر جردن را به شما هم بیایید، باز به این چهار راه میرسید.
چهار راه را به سمت شرق ادامه دهید تا کمی جلوتر به خیابان دیدار جنوبی برسید. وارد این خیابان شده و در اولین جای پارک، خودروی خود را رها کرده و پیاده به سمت پارک آب و آتش بروید.
نحوه دسترسی به پل طبیعت با وسایل نقلیه مختلف
خب در مورد دسترسی به این پل با وسیله نقلیه شخصی صحبت کردیم، اما مخصوصا در روزهای تعطیل، جای پارک به سادگی در این اطراف یافت نخواهد شد. از طرفی بهتر است برای کمک به محیط زیست و آسودگی خیال، از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنیم.
مترو : کافیست سوار بر مترو شده و داخل خط یک در ایستگاه حقانی از قطار پیاده شوید و به پارک طالقانی بروید.
اتوبوس: بهترین مسیر این است که از داخل خیابان ولیصعر به میدان ونک بروید. از آنجا اتوبوسهای برای پارک وجود دارند که میتوانید در ایستگاه آخر از اتوبوس پیاده شده و وارد آن شوید.
تاکسی: تاکسیهای مختلفی در سطح شهر وجود دارند که میتوانید خودتان را با آنها به پل طبیعت برسانید. بهترین راه از طریق سیدخندان و یا میدان ونک است. از هر دوی این پایانهها میتوانید تاکسیهایی برای ورود به پارک آب و آتش و یا طالقانی پیدا کنید.
شما برای ما بنویسید
خب سفرزونی عزیز، شما چه خاطراتی روی این پل زیبا دارید؟ اگر از اینجا بازدید نکردید، چه زمانی قصد این کار را دارید؟ بیشتر از هر چیز دیگری، چه چیزی پل طبیعت را برای شما جذاب کرده است؟
برای آشنایی بیشتر با دیدنی های تهران کلیک کنید.
علیرضا مشرقی
مطالب مرتبط
پربحث ترین مطالب
- تعداد نظرات: 367
- تعداد نظرات: 152
- تعداد نظرات: 149
- تعداد نظرات: 148
- تعداد نظرات: 148
- تعداد نظرات: 145
- تعداد نظرات: 125
- تعداد نظرات: 125
- تعداد نظرات: 121
- تعداد نظرات: 115