دزفول را باید برگی از تاریخ دانست. شهری بر آمده از دورانهای تاریخی که عمرش در آثار باستانی به جامانده در آن مشهود است اگر شیفتهی بناهای تاریخی هستید و از رمز و راز معماری باستانی هیجان زده میشوید یا اگر عاشق رنگ لعاب طبیعت خوشرنگ هستید، جاهای دیدنی دزفول در استان خونگرم خوزستان شما را راضی میکند. این شهر افسانهای برای هر گردشگری جذاب خواهد بود. برای گشتوگذار در گوشه به گوشه دزفول با سفرزون همراه شوید.
بقعه یعقوب لیث صفاری ، بنایی با شکوه در میان جاهای دیدنی دزفول
یکی از جاهای دیدنی دزفول که ارزش تاریخی بالایی دارد، در روستای شاه آباد جا خوش کرده است. این بنا که گنبد مخروطی شکل و دندانهای آن، تصویر متفاوت و جذابی را به گردشگرها نشان میدهد، آرامگاه یعقوب لیث صفاری است. وی بنیانگذار سلسلهی صفاریان درایران است و بزرگترین اقدام تاریخی او، شکست خلیفهی عباسی و رسمی و قانونی کردن زبان فارسی در ایران است. قانونمندی وی در استفاده از زبان فارسی به حدی بود که به کار نبردن این زبان در میان درباریان، خطای بزرگی محسوب میشد. یعقوب لیث صفاری در شهر گندی شاپور درگذشت و آرامگاه چهار طاقی او نزدیک به محوطهی باستانی گندی پور قرار دارد. برای رفتن به این بقعه باید در جادهی دزفول به سمت شوشتر، حدود ۱۰ کیلومتر پیش بروید.
خانه تاریخی تیزنو ، معماری دلنشینی از دوران صفویه
یکی از جاهی دیدنی دزفول در محله قلعه این شهر خودنمایی میکند. این بنای خاص و با ارزش، خانه تاریخی تیزنو است که به نام مالک آن شناخته میشود. هر آنچه که از زیبایی معماری کهن دزفولی بخواهید، در این خانه پیدا میکنید. این بنا تاریخ مصوری از هوش و خلاقیت معمارهای ایران است که ساختش به دوران صفویه باز میگردد. البته میتوان رد پای تغییرات خاص دورههای قاجار و پهلوی را در آن مشاهده کرد. این خانه سازگاری جالبی با شرایط اقلیمی زندگی در شهر دزفول دارد و با فضایی دو طبقه، بخشهایی همچون خواجهنشین، هشتی، شبستان، قوسهایی دیدنی، ایوان مرکزی، غلام گردش و… دارد.
خانه تاریخی سوزنگر ، هنری در جان آجرها
اگر خواهان بازدید یک اثر هنری جذاب هستید تا چشمتان از تماشای آن برق بزند، باید سراغ خانه سوزنگر دزفول بروید و در آجر به آجر این خانه غرق شوید. این خانه بازماندهی دوران قاجار است و به شکل هنرمندانهای و با ظرافت خاصی آجرهای آن تراش داده شدهاند. این خانه در محله قلعه قرار دارد و در هر آجر خود خلاقیت هنر معماری دزفول را فریاد میزند.
آسیابهای آبی دزفول ، ردی از تاریخ بر آبهای رودخانه
سرآمد جاهای دیدنی دزفول را باید آسیابهای آبی آن دانست که مجموعهای از سازههای آبی است و بر رودخانهی دز خودنمایی میکند. این بناها همزیستی خوبی با شرایط اقلیمی و بومی شهر دارند و از قلوه سنگهای رودخانه، آجرها و ملات ساروج ساخته شدهاند. آسیابهای آبی دزفول در زمانهای گذشته کاربردی بهعنوان بند و آسیاب داشته است. تاریخ کهن حضور آسیابها بر جریان رودخانه دز، به دوران ساسانی و سبک شهری آن زمان برمیگردد، اما بیشترین بهرهوری و آثار بهجامانده از آن، متعلق به دورهی صفویه و قاجار است. این سازهها از سه بخش تشکیل شده اند که به ترتیب در بالای پارک ساحلی دز، کنار پل جدید دزفول و کنار پل تاریخی شهر قرار گرفتهاند. برای لذت از بردن تاریخیترین سازههای شهری در میان جاهای دیدنی دزفول ، رفتن به سراغ این آسیابها را از دست ندهید.
آبشار شوی ، طبیعت خروشان دزفول
آبشار شوی را باید از مهیجترین طبیعتهای ایران دانست. این آبشار ۸۵ متری، یکی از بزرگترین آبشارهای خاورمیانه است که زیباییاش در میان آبشارهای ایران مثال زدنی است و در مرز میان دزفول و لرستان واقع شده است. به دلیل همجواری این آبشار با لرستان، بعضی از افراد تصور میکنند که این آبشار متعلق به لرستان است. این آبشار پس از سرچشمه گرفتن از غاری، از صخرهها میگذرد و مسیری در دشتها کوهها میپیماید. مسیرهای منتهی به آبشار شوی ، خود از جذابترین جاهای دیدنی ذفول است که پیادهرویهای جانانهی آن حسابی به دلتان میچسبد.
دره کول خرسان ، ترس شیرین دزفول
بدون شک یکی از هیجانیترین جاهای دیدنی دزفول را باید دره کول خرسان دانست که در حدود ۳۰ کیلومتری شهر دزفول قرار دارد. پیادهروی در این دره، رازآلودی خاصی دارد که در بعضی از تنگراههای آن، آسمان را از شما دریغ میکند. پیچ و خمهای این مکان که به دره ارواح هم مشور است، بُعد وصف نشدنی از طبیعتگردی را به شما نشان میدهد. این دره مرموزترین و در عینحال ترسناکترین جاذبهی گردشگری ذزفول است که اگر کمی بیتجربگی به خرج دهید، بیرحمترین پدیدهی طبیعت خواهد بود.
بههیچ عنوان بدون راه بلد حرفهای و کلاه ایمنی، راهی دره کول خرسان نشوید تا بتوانید فقط از لذت این جاذبه استفاده کنید و دچار تلخی حوادث جبران ناپذیرش نشوید. یکی از راههای رفتن به این دره، جادهی دزفول به شهیون و رسیدن به روستای بیشه بزان در منطقهی شهیون است. بعد از رسیدن به روستا باید خودتان را برای پیادهروی طولانی تا رسیدن به دره آماده کنید.
دریاچه شهیون ، جذابیت آبی دزفول
دریاچه شهیون یکی از زیباترین جاهای دیدنی دزفول است که با نام دریاچه سد دز هم شناخته شده است. آبهای این دریاچه حاصل ارتفاعات الیگودرز و اراک و جریانهای کوچک کوههای زاگرس است. دریاچه دز پشت دو کوه شاداب و تنگوان قرار دارد و نزدیک روستای پامنار بهواسطهی این دریاچه، طبیعت منحصر به فردی از آبی آب و سرسبزی اطراف آن پدید آمده که به حسابی بهوجدتان میآورد.
کتهای دزفول ، خنکی ناب تابستان
یکی از خواستنیترین جاهای دیدنی دزفول در روزهای گرم سال، کتهای دزفول است که در کنار رودخانه زیبای دز قرار دارند. این کتها بهعنوان خنک کنندههایی در شمایل غار، کنار رودخانه بنا شدهاند و راز خنکی شیرینی در حفرههای آنها وجود دارد که در گرمای طاقتفرسای خوزستان حسابی میچسبد. مردم برای فرار از هوای گرم نواحی مختلف خوزستان و یک گردش تابستانی به رود پخانه دز و این خنک کنندههای دست انسان پناه میآورند.
روستای لیوس ، سکونتگاه سنگی دزفول
برای دیدن یک زندگی سنتی در دزفول باید به روستای لیوس بروید که در آغوش کوهها قرار دارد. این روستای سنگی هنوز به آداب سنتی و کهن خود پایبند هستند و همین یکی از ویژگیهای جذاب این روستا است. معماری خاص و روستایی این منطقه بسیار دلنشین است و حس خوبی از گشتزنی برای توریستها بهوجود میآورد. در بافت قدیمی و سنتی روستای لیوس ، زمان ایستاده و میشود به گذشتههای زندگی آدمی سفر کرد.
صوفی احمد ، سرسبزی خاص دزفول
برای دیدن طبیعتی بکر در میان جاهای دیدنی دزفول راهی منطقه شیهون شوید. آرامگاه صوفی احمد در این طبیعت خواستنی ایران قرار دارد. طبیعت زیبایی که در بین کوهها و سرسبزی این منطقه میتوانید ببنید، یکی از رنگیترین تصویرهای دزفول در کنار رودخانه دز است.
گشت در جاهای دیدنی دزفول ، لحظههای فوقالعادهای خواهد بود که ترکیبی از جاهای تاریخی و طبیعتگردی است. بعد از سفر به جاهای مختف این منطقه، حتماً نظر خودتان را با سفرزون در میان بگذارید.
برای آشنایی بیشتر با دیدنی های دزفول کلیک کنید.
فائزه میرسلطانی
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
42 دیدگاه
مطالب مرتبط
پربحث ترین مطالب
- تعداد نظرات: 372
- تعداد نظرات: 170
- تعداد نظرات: 162
- تعداد نظرات: 158
- تعداد نظرات: 153
- تعداد نظرات: 146
- تعداد نظرات: 133
- تعداد نظرات: 128
- تعداد نظرات: 122
- تعداد نظرات: 116
سال ۱۳۲۶ از اهواز اجبارا عازم بروجرد بودم با شش سال سن با پدرم در کامییون ماک ساعت حدود ۴ بعداز ظهر رسیدیم محلی وپرسیدم اینجا کجاست گفت صالح آباد با یک خیابان خاکی که محل عبور کامییون بود ومردمی محروم مثل سایر شهرهاکه یا کارگر راه اهن ویا دکاندار دزفولی و کاگران راه اهن اکثرادلیرمردان لر از روستاهای اطراف مثل دوکوهه قلعه قطب صیحه چیچالی سگوند رحیم خانی وغیره(این اطلاعات نتیجه سالها خدمت درجامعه روستایی است الان که سالها از عمرم رفته روایت میکنم
تشکر از شما و اطلاعات خوبتون
خب افتادین به جون هم 😂😂دزفول واندیمشک بنظرم شهرهای قشنگی هستن ولی دزفول روبیشتردوست دارم
سلام عزیزان جاذبه های دیدنی لرستان واقعا دیدنیه مث ابشار ها وشهر تمیز وپر درختش دریاچه کیوو بناهی تاریخی و چشمه ای که در وسط شهرش وجود داره وپارکهای سر سبز وتمیزش وطبیعت بکرش حتما دیدن کنید
سلام. فائزه جان تقریبا نزدیک بود دوتا شهر رو بندازی به جون هم😂😂 و اینکه من دانشجوی فرهنگیانم و دانشگام دزفوله یکم از جاهای مثل پارک ها یا بازار و هایپر مارکت ها هم بذارید من هیج جارو بلد نیستم😐
سلام مهدی جان. در مطالب بعدی سعی میکنیم این مواردی که گفتی رو به گزارش اضافه کنیم.
سلام وقت همگی بخیر لطفا ادرس کت های دزفول رو میخواستم
قبلا به اونجا رفتنم واقعا لذت بخش بود ولی ادرس روبه خاطر نمیارم فقط یادمه چندین کت که جلوشون سکو برای نشستن بود جفت هم بودن ،متشکرم
سلام رویا جان. در مسیر رودخانه دز میتونی کتهای زیادی رو ببینی که به صورت پراکنده درست شدن. توی منطقه گلال و کوپیته شمال شهر دزفول هم یک سری کت قرار دارن.
سلام…اگه به تاریخ و اقلیم شناسی توجه کنید خواهید فهمید که اندیمشک از توابع استان لرستان بود و چون از نظر جغرافیایی با خوزستان نزدیک و به لرستان دور بود و اختلافهای قومیتی بین اقوام لر و بختیاری بر سر اصالت نژادی بعد از سالها به خوزستان تحمیل شد و در همان ابتدا دزفول که به شوشتر و اهواز وابسته بود به اندیمشک واگذار شد…تا حدی که صدور شناسنامه ها در اندیمشک صورت می گرفت
سلام،من یه دزفولی هستم، متولد محله قدیمی چولیان،
نمی ذونم برای چی چند وقتیه مسئولین شهر اندیمشک، بعضی از مناطق دزفول که تا بوده به بنام دزفول بوده،رو بنام اندیمشک میزننالبته من فکر میکنم بیشتر سیاسیه تا چیز دیگه ای،چون میخوان به این وسیله اعتبارات بیشتری برای شهرشون بگیرن،
اینکه دزفولیا قبلا یهودی بودن،چه ربطی به این مسئله داره،الان که به دزفول دارالمومنین میگن.
دوستان عزیز خوب نیست به هم بگید یهودی یا انگلیسی
واقعا عالی بود سپاس ازشما…کاش از بیشه های طبیعی و بکر منطقه ی زاویه هم نام میبردین،بازهم سپاس اطلاعات خوبی بود….
ممنون محمد جان از پیامت. باشه سعی میکنیم این مواردم بهش اضافه کنیم. اگه نکته دیگهای به نظرت رسید بازم با ما در میون بذار.
متأسفم برای هم استانی های عزیزم، که ببین در مورد چه مطالبی با هم کل کل وبحث میکنن،،ضمنا این آبشار شوی خلقت خداست،مگه ساخته شما دزفولیها یا اندیمشکیهاس که اینطوری میخواین افتخارش رو بنام خودتون ثبت کنید آخه،باز هم متأسفم
چرا اسمشو نگذاشتن سد اندیمشک؟🤔
سد دز مال اندیمشک میباشد و هیچ ربطی به دزفول نداره
پس چرا اسمش سد دز هست؟
سلام و وقت به خیر.در هر زمان ورودی سد دز از دزفول صورت گرفت وتحت نظر شما اداره شد لطفا اعلام کتید سد دز مال دزفول نه دژپول بودا..درضمن همه میدونن که دزفولی ها اصالتا یهودی هستن واصلا ایرانی نیست.
سلام من تا به حال به دزفول سفر نکردم ولی با خوندن این مقاله مشتاق دیدنش شدم از اندیمشک هم بازدید می کنم.
با تشکر از نویسنده مقاله
متأسفم برای هم استانی های عزیزم، که ببین در مورد چه مطالبی با هم کل کل وبحث میکنن،،ضمنا این آبشار شوی خلقت خداست،مگه ساخته شما دزفولیها یا اندیمشکیهاس که اینطوری میخواین افتخارش رو بنام خودتون ثبت کنید آخه،باز هم متأسفم
با سلام
این دوستان اندیمشکی که متاسفانه شهر همجوار ما هستن به دلیل خالی بودن شهر کوچکشان از جاذبه های گردشگری پیوسته به دنبال ثبت جاذبه های شهر با تمدن دزفول به نام خودشان هستن و از هر فرصتی برای این کار زشت استفاده می کنند لذا به اطلاع مردم عزیز کشورم می رساند که به شهر دزفول سفر کنند و خود شاهد این جاذبه های دیدنی شهر عزیز ما دزفول باشند و تمام تصاویر بالا جزو لاینفک جاذبه های گردشگری شهر دزفول می باشند.
لازم به ذکر است که در دهه ۶۰ شهر اندیمشک از توابع دزفول بوده است.
یکم مطالعه کنید بد نیست
ایران سرای من است
خیلی جالبه . بیشتر این مناطق هیچ ربطی به دزفول ندارند . مثلا آبشار شوی را روی گوگل مپ ببینید . فک کنم ۱۰۰ کیلومتر فاصله داره و اصلا در مرز سیاسی لرستان هست تا خورستان و اگر هم جز خوزستان باشه در محدوده اندیمشک هست نه دزفول .
سلام دوست عزیز
این آبشار در مرز میان دزفول و لرستان واقع شده است. به دلیل همجواری این آبشار با لرستان، بعضی از افراد تصور میکنند که این آبشار متعلق به لرستان است. در کل به دلیل نزدیکی اندیمشک و دزفول، این آبشار از جاهای دیدنیای است که در سفر به هر دو منطقه، به سراغش میروند.
متسفانه دراجرای نقشه ها درسال های پیش کوتاهی های صورت گرفته است که دلایلش باید مورد بررسی قرار بگیرد ومسولین شهر اندیمشک باید جغرافیای شهر اندیمشک را بصورت واقعی طبق بافت فرهنگی وقومیتی منطقه از دزفول پس بگیرند
بسیار عالی بود ممنونم
اگرمال اندیمشک بود که نامش دز نبود
سلام.آبشار دائمی لاتون در آستارا با ارتفاع ۱۰۵ متر بزرگترین آبشار هست که در متن بالا به اشتباه آبشار ۸۵ متری شوی بعنوان بزرگترین آبشار خاورمیانه ذکر شده.با تشکر
سلام دوست عزیز
ممنون از همراهی شما
شوی در منابع موجود، بهعنوان بزرگترین آبشار خاورمیانه معرفی شده بود، ولی با اطلاعرسانی مفید شما، این موضوع اصلاح شد و این آبشار را تنها بهعنوان “یکی” از بزرگترین آبشارهای مجموعهی خاورمیانه معرفی کردیم.
سلام به دوستان عزیز
از نظر من حتما بروید
دیدنیهای دزفول و اندیمشک
را ببندی خیلی جزاب و دیدنیه
سلام گفتن بزرگترین آبشار، نه بلندترین. و اینکه آبشار شوی با ارتفاع۸۵ متر و عرض بیش از ۶۰ متر بزرگترین آبشار خاور میانه است.
سلام خواستم بگم آبشار شوی مال اندیمشک نه دزفول یا حتی دریاچه سد دز هم مال اندیمشک نه دزفول
سلام دوست عزیز
ممنون از دقت نظر شما
این آبشار از توابع شهرستان دزفول است و به دلیل نزدیکی به شهر دزفول و اندیمشک، از جاهایی محسوب میشود که در سفر به این نقاط میشود، به عنوان یکی از دیدنیها به سراغش رفت. بنابراین آبشار شوی در جاهای دیدنی دزفول و اندیمشک مشترک است و مسافران هر دو نقطه، امکان دسترسی به آن را دارند.
با این اشتهای عجیب دوستان اندیمشگی تا چند سال دیگه حتما میگن خود دزفول هم مال اندیمشکه!!!
آخه چقدر حسودی امروز روز ماس روز ۴ خرداد روز دزفول پل ساسانی
شما اندیشمکی اصلا قبلا یک روستا بودید
فقط ۵۰ تا ۶۰ سال شهر اندیمشک به وجود اومده والا ما دزفولی ها هنوز اندیمشک شهرک میدونیم
سلام
چنوتا نکته درباره نقاط دیدنی دزفول عرض کنم که دریاچه ی دز در شمال شهراندیمشک واقع شده و درمحدودی شهری دزفول به حساب نمیاید
سلام خواستم بهتون اطلاع بدم عکسی که در ابتدای صحفه و به عنوان نماد دزفول معرفی کردید در واقعا آبشار های شوشتر هست و هیچ ارتباطی به دزفول ندارد لطفا پل قدیم یا آبشار شوی جایگزینش کنید
سلام دوست عزیز
ممنون از اطلاع رسانی خوبتان… اصلاح شد.
خیر رودخانه و پل دزفول است
سلام دوست بزرگوارم
به اطراف عکس نگاه بفرمایید
شوشتر شهر بسیار زیبایی هست
ولی شوشتر اطراف آسیابهاش “سبز” نیست این آسیابها متعلق به رودان ساسانی هست و در دزفول قرار دارد
البته آسیابهای شوشتر بسیار دیدنی
و در در جه ی بالایی قرار دارند
دوستتون دارم
خیر دوست عزیز…اینجا پل دزفول هست و آسیاب های دزفول