طبس شهرستانی پر از شگفتی است که زیباییهای بیشماری دارد. بسیاری از گردشگران هنوز نمیدانند که میتوانند روزها در شهرستان طبس بگردند و از طبیعت بکر و متنوع و جاذبههای تاریخی و فرهنگی این شهرستان لذت ببرند. روستای ازمیغان یکی از شگفتیهای فوقالعاده طبس است. حسابش را بکنید، در طبیعت گرم و خشک و کویری طبس در حال حرکت هستید که ناگهان چشمتان به یک آبادی سرسبز و خرم میافتد. این سرسبزی و صفا تنها دلیل شگفتانگیز بودن روستای ازمیغان نیست. این روستا دیدنیهای بسیار دارد. اگر دلتان میخواهد درختان نخل را در کنار شالیزارهای برنج ببینید، به این روستا بیایید. رودخانههایی دائمی با آب فراوان و انواع درختان وحشی و باغهای سرسبز از دیگر جاذبههای دیدنی این روستاست. با سفرزون همراه باشید تا نگین کویر طبس را به شما معرفی کنیم.
روستای ازمیغان کجاست؟
این روستا در ۴۰ کیلومتری شرق بخش مرکزی طبس و در خراسان جنوبی قرار دارد. ازمیغان در ارتفاع هزار متری از سطح دریا قرار گرفته است و جزء ییلاقات منطقه طبس شمرده میشود. آب و هوا در ازمیغان معتدلتر از اطراف است. این روستای کوهپایهای در درهای کم عمق قرار گرفته است و رودخانهای دائمی و چهارفصل از روستا عبور میکند. همین امر باعث شده است که در یک روستای کوچک دو جور آب و هوا در کنار یکدیگر وجود داشته باشد. آب و هوای گرم و خشک و گرم و مرطوب. آب فراوان رودخانهها، روستای ازمیغان را به بهشتی در دل کویر تبدیل کرده است و تابش خورشید مهربان این منطقه را بارور و سرسبز میکند. همین است که برکت را در این روستا دوچندان کرده است و انواع میوهها و محصولات کشاورزی در کنار هم رشد میکنند. در ازمیغان یک دلتان در جنوب است و یک دلتان در شمال. نخلهای سر به فلک کشیده در کنار شالیزارهای سبز ترکیبی عجیب و بسیار زیبا دارد.
پوشش گیاهی روستای ازمیغان ، ترکیب عجیب و زیبای گل محمدی و اکالیپتوس
ازمیغان بهشت عاشقان کشاورزی و باغداری هم هست. باغدارها دلشان میخواهد انواع میوهها و محصولات کشاورزی را در کنار هم در زمین خود داشته باشند. در ازمیغان باغهای میوههای مختلفی مثل زردآلو، سیب، پرتقال، نارنگی، نارنج، انگور، خرمالو، آلو، هلو، شلیل، گلابی، به، گردو و بادام به زیبایی کنار یکدیگر قرار دارند و در فصل هر میوهای که به ازمیغان بروید دست خالی بازنمیگردید. درختان نخل این روستا، مثل دوستانی صمیمی و البته خوش قد و بالا در دستههایی چهار یا پنج تایی کنار هم روییدهاند و به نمادی از این روستا تبدیل شدهاند. در ازمیغان نخلها و برخی درختان دیگر به صورت خودرو رشد میکنند مثل درخت انجیر کوهی ۳۰۰ ساله ازمیغان که ارتفاعی ۲۰ متری دارد. همین طور در ازمیغان میتوانید کاجهای بلند بالایی را ببیید و زیر سایه آرامشان استراحت کنید. انواع گلهای وحشی گوشه و کنار این روستا را زیباتر میکند و گلهای محمدی عطر و بویی بهشتی به روستا میدهند. مردم ازمیغان انواع صیفیجات مانند خربزه، خیار، هندوانه و طالبی را نیز کشت میکنند. گندم، برنج و جو به علاوه انواع سبزیجات، گیاهان پرفایده دیگری است که با تلاش مردم این روستا تولید میشود.
زندگی روستایی مردم مهماننواز ازمیغان
روستای ازمیغان دارای مردمی مهربان و پرتلاش است که از میهمانان خود و گردشگران به خوبی پذیرایی میکنند. این روستا که در دهستان منتظریه قرار دارد، دارای ۲۲۳ نفر جمعیت است که در ۶۸ خانوار پراکندهاند. شغل اصلی مردم روستای زیبای ازمیغان کشاورزی و باغداری است. در این روستا به علت وجود آب فراوان و زمین خوب، مردم انواع محصولات کشاورزی را تولید میکنند و همان طور که قبلا گفتیم در هیچ فصلی از سال از این روستا دست خالی باز نمیگردید. باغهای میوههای فصول مختلف، صیفیجات، گندم و جو و برنج از محصولات این روستاست. قالیبافی، دامپروری و پرورش مرغ خانگی از دیگر فعالیتهای اقتصادی مردم ازمیغان است.
در کوچههای سنگفرش این روستای زیبا که قدم میزنید، از دیدن مردم خوشخلق و مهماننواز ازمیغان لذت خواهید برد. خانهها و کوچهپسکوچههای روستا بافتی کویری دارد و از خشت، گل و چوب ساخته شده است. زندگی و نشاط از هر پنجرهای به شما لبخند میزند، انگار که مردم این دیار از طبیعت، مهربانی و سرزندگی را آموختهاند. ازمیغان تنها یک مغازه دارد و همین این روستا را بکرتر و زیباتر جلوه میدهد. نگران نباشید. به هر چیزی که نیاز داشته باشید، مردم روستا با روی باز برایتان فراهم میکنند. خانههای مردم روستای ازمیغان همیشه به روی گردشگران و مسافران باز است.
شالیزارهای ازمیغان ، هدیه رودخانههای پرخروش این روستا
یکی از مشخصههای جذاب ازمیغان، وجود شالیزارهای بسیار در این روستای کویری است. حتی تصور اینکه در این منطقه از جغرافیای ایران بتوان برنج کاشت بسیار دشوار است چه برسد به اینکه بدانی در روستایی بسیاری از مردم به کاشت برنج در شالیزارهایی وسیع و پربرکت مشغول به کار هستند. روستای ازمیغان به علت قرار داشتن در درهای کم عمق در کنار رودخانهای خروشان و پر آب، نسبت به آبی که داراست زمین کمتری برای کشاورزی دارد. یعنی زمینهای قابل کشت در این روستا محدود است و همین باعث شده است که در ازمیغان از آب فراوان برای کشت برنج استفاده کنند. در ازمیغان زمین شیبدار است به همین علت زمینهای کشاورزی را به صورت پلکانی درست کردهاند تا صاف و قابل کشت شود. همین طور وجود بندی سنگی ملاتی در بالا رود و کانالهای انتقال آب به زمینهای کشاورزی باعث میشود شالیزارها همیشه پرآب باقی بماند.
در ازمیغان حدود ۳۰ خانوار به کشت برنج و کار بر روی شالیزارها مشغولند که حدود ۱۵ هکتار زمین را زیر کشت خود دارند. از اردیبهشت تا مهرماه، فصل کاشت برنج در این منطقه است. پیشتر که آب فراوانتر بود روستاهای دیگری در طبس بودند که برنج میکاشتند اما این روزها، کاشت برنج در طبس به ازمیغان محدود شده است. برنج درجه یک و خوش عطر و بوی ازمیغان چمپا نام دارد. برنج چمپا را به سختی میتوانید تهیه کنید چرا که بیشتر محصول این روستا به مصرف اهالی میرسد. شاید اگر فرصت شد و توانستید روز و شبی را مهمان خانه مردم روستا یا اقامتگاههای بومگردی این روستا شوید، این برنج خوش عطر و طعم را نوش جان کردید.
آرامگاه سید محمد بن جعفر طیار ، زیارتگاهی نزدیک روستا
بسیاری از گردشگران ایرانی در هر مکانی، سراغ زیارتگاهها را میگیرند و دلشان میخواهد از سفر توشهای معنوی هم برای خود جمع کنند. در روستای زیبای ازمیغان هم میتوانید یک تجربه معنوی لذتبخش داشته باشید و به زیارت آرامگاه یکی از مقربان درگاه الهی بروید. مردم محلی به سید محمدبنجعفر طیار ارادت خاصی دارند و اعتقاد دارند که بسیاری را حاجت روا کرده است. این آرامگاه که متعلق به یکی از برادرزادههای امام علی( ع) است، در نزدیکی روستای ازمیغان قرار دارد. بنای اولیه این آرامگاه را به دوران اولیه ورود اسلام به ایران متعلق میدانند. از آن زمان تا کنون بارها بنای این آرامگاه به دلایل مختلف تخریب و به دست مردم معتقد روستا بازسازی شده است. آخرین بازسازی پس از زلزله طبس در سال ۱۳۵۷ بوده است.
برای دسترسی به این مقبره، باید اولین جاده خاکی را که از جاده ازمیغان جدا میشود در پیش بگیرید. این جاده در سمت چپ است و تابلو هم دارد. جاده را ادامه دهید تا به آرامگاه برسید. آرامگاه سید محمد بن جعفر طیار در بلندی مشرف به روستا قرار دارد. بعد از زیارت بر روی بلندی بایستید و روستای زیبای ازمیغان را از بالا تماشا کنید. واقعا که با صحنهای فوقالعاده دیدنی روبرو میشوید.
تنگه و آبشار قدمگاه ، تلفیقی از همه زیباییهای طبیعت
حالا که به اندازه کافی در روستا گشتهاید و زیباییهای دیدنیاش را نظاره کردهاید، بهتر است با چند دقیقهای پیادهروی، به یکی از دلانگیزترین مکانهای روستای ازمیغان بروید. تنگه و آبشار قدمگاه در نزدیکی روستا، تصویر بهشت را در ذهنتان کامل میکند. با حدود ۳۰ دقیقهای پیادهروی در میان باغهای میوه و شالیزارها، به تنگهای بسیار زیبا میرسید. جویهای آبی که از هر طرف جاریاست فضا را پرطراوت میکند و درختان نخل اطراف تنگه به شکوه و زیبایی این منطقه میافزاید. در اطراف تنگه یک نیزار سبزو شاد وجود دارد که فضا را رویاییتر جلوه میدهد. آب زلالی که با شادی از آبشار فرو میریزد و در برکه به آرامش میرسد، روحتان را جلا میدهد و ماهیهای کوچکی که در برکه به شنا مشغولند شما را به یاد زندگی میاندازد. انگار که اینجا تلفیقی از همه زیباییهای طبیعت است، صلابت در کوهها و صخرهها، سربلندی در نخلها، صداقت در جویهای زلال، طراوت در نیزارها و روح زندگی در ماهیها به شکلی دیدنی در هم تنیدهاند و با هم تلفیق شدهاند.
این همه شادابی طبیعت باعث میشود که دلتان بخواهد شما هم تنی به آب بزنید و شادی بیشتری را تجربه کنید. آب خنک و زلال این منطقه جان میدهد برای آببازی، اما حواستان جمع باشد که نکات ایمنی را برای آبتنی رعایت کنید. این حوضچه حدود هشت متر عمق دارد ولی برای شیرجه زدن مناسب نیست، چرا که صخرههای زیر آب شکلی قابل پیشبینی ندارند و ممکن است با بیرونزدگیها و تیزیهای سنگهای زیر آب برخورد کنید. به آرامی در کنار آبشار یا حوضچه بنشینید و با توجه به راهنماییهای راهنمای محلی در جایی که به شما معرفی میکند، وارد آب شود.
تخت عروس ، زیبایی در میان آب
مسیر آبهای پرخروش روستای ازمغان به محلی زیبا ختم میشود که به آن تخت عروس میگویند. تخت عروس یکی دیگر از زیباییهای ساده این روستاست که مطمئن باشید به دلتان مینشید. تخته سنگی سفید در میان آب است که از دو طرف آن آب عبور میکند. اینکه این سنگ سفید است و از دو طرف آن آب رد میشود باعث شده است محلیها اسم آن را تخت عروس بگذارند. به تخت عروس ازمیغان بروید، کنار آب بنشینید و از صدای آب و هوای خوب این منطقه لذت ببرید.
آثار تاریخی روستای ازمیغان
روستای ازمیغان برای دوستداران تاریخ هم کم نگذاشته است. در بالا و پایین روستا آثاری تاریخی وجود دارد که محلیها به آن قلعه دختر میگویند. این آثار، خانههایی دستکند متعلق به دوران گذشته است. این روزها از برخی از این خانهها به صورت انبار یا آغل استفاده میشود.
بهترین زمان سفر به ازمیغان
بهترین زمان سفر به این روستای دیدنی، بهار و پاییز است. در بهار و پاییز هوا معتدل و مطلوب است و روستا سبز و زیبا. اگر دوست دارید هم از هوای معتدل لذت ببرید و هم به تماشای برداشت برنج در این روستا بنشینید، مهرماه زمان بسیار مناسبی برای سفر است. همین طور تابستان، ازمیغان بسیار سرسبز و دوستداشتنی میشود و نمیتوان از طبیعت دیدنیاش چشم برداشت. گرچه هوا در تابستان کمی گرم است اما دیدن این روستا در هر فصلی لذت خاص خود را دارد.
اطلاعات بازدید از روستای ازمیغان
هزینه: برای ورود ماشین به روستای دیدنی ازمیغان باید در ورودی روستا مبلغ ۱۰ هزار تومان بپردازید.
آدرس روستای ازمیغان: طبس، دهستان منتظریه، ۴۰ کیلومتری شرقی بخش مرکزی طبس
مسیر دسترسی به روستای ازمیغان
در جاده طبس به مشهد، حدود ۵۰ کیلومتر پس از طبس، به تابلوی ازمیغان خواهید رسید. مسیر تابلوهای راهنما را در پیش گیرید تا به روستا برسید. مواظب قلب خودتان باشید. ممکن است دیدن منظره سرسبز و بینظیر روستای ازمیغان در دل کویر برایتان غیرمنتظره باشد. میتوانید از تورهایی که اواخر تابستان و اوایل پاییز برای سفر به ازمیغان وجود دارد هم استفاده کنید. بعضی تورها با تور لیدرهای مجرب به شما کمک میکنند تا این منطقه را بهتر بشناسید و از سفرتان بیشترین لذت را ببرید.
آدرس روستای ازمیغان روی نقشه گوگل
در کنار هم سفری لذتبخش به یکی از زیباترین روستاهای کویری ایران داشتیم. باور اینکه روستایی به این پرآبی و سرسبزی در دل کویر ایران جای خوش کرده است دشوار است. فقط باید خودتان به این روستا سفر کنید تا بتوانید با جان و دل باور کنید که این سرابی در دل کویر نیست و تکهای از بهشت بر روی زمین است.
در سفر به این منطقه بکر و دوستداشتنی با تمام وجود به راهنماییهای گردشگری مسئولانه احترام بگذاریم تا خدایی نکرده بازدید ما از این بهشت، برای مردم روستا جهنم نسازد. به عقاید و آداب و رسوم روستاییان احترام بگذاریم. در طبیعت زباله رها نکنیم. از مردم محلی خرید کنیم و …
نظر شما درباره گردشگری مسئولانه چیست؟ آیا به روستاگردی علاقه دارید؟ طبیعتگردی چطور؟ تا به حال به طبس و ازمیغان سفر کردهاید؟ نظرات، تجربیات و خاطرات خود را با مخاطبان سفرزون به اشتراک بگذارید.
مطهره هدایتی
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
یک دیدگاه
مطالب مرتبط
بازارگردی در اصفهان با راهنمایی علی بابا پلاس
تفریحات رایگان در آنتالیا؛ تجربه سفری مقرونبهصرفه و بهیادماندنی
بازار قدیمی بوشهر: یادگاری از دوران حکومت افشاریان + عکس و اطلاعات بازدید
معرفی 9تا از کم هزینه ترین کشورها برای مسافرت
جشن رنگ هولی هند: فستیوالی رنگارنگ در کشور هفتاد و دو ملت + زمان برگزاری
پربحث ترین مطالب
- تعداد نظرات: 371
- تعداد نظرات: 157
- تعداد نظرات: 155
- تعداد نظرات: 154
- تعداد نظرات: 149
- تعداد نظرات: 146
- تعداد نظرات: 128
- تعداد نظرات: 127
- تعداد نظرات: 121
- تعداد نظرات: 115
بسیار زیباست