امروز قصد داریم تا سری به استان کردستان بزنیم. اگر خودمان را به ۶۷ کیلومتری شهر دیواندره برسانیم، شاهد غار آهکی و باستانی خواهیم بود که قدمت آن به دوران مزوزوئیک می‌رسد. در طول ادوار مختلف، این غار جانپناهی برای انسان‌های اولیه بوده است. در غار کرفتو می‌توانیم شاهد کتیبه‌ای خاص و عجیب باشیم. بد نیست بدانید که این غار را به هرکول، یکی از خدایان یونان باستان نسبت می‌دهند. این غار جزوی از آثار ملی ایران است و بازدید از آن می‌تواند بسیار خاص و دوست‌داشتنی باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا کرفتو، این غار عجیب را بهتر بشناسید.

saadatrent

غار کرفتو کجاست؟

غار کرفتو

غار کرفتو یکی از جاهای دیدنی شهرستان دیواندره است.  ابتدا باید به استان کردستان و شهر دیواندره بروید. سپس از این شهر به سمت سقز حرکت کنید. بعد ۲۳ کیلومتر، به یک دوراهی با نام دوراهی تکاب خواهید رسید. به سمت راست بپیچید تا وارد جاده‌ای فرعی شوید. سپس ۳۵ دیگر هم مسیر را ادامه می‌دهید. بعد از آن در سمت چپ خود یک جاده دیگر خواهید دید که با یک تابلو شما را به سمت غار کرفتو هدایت می‌کند. از ابتدای این جاده بعد ۴ کیلومتر به کرفتو خواهید رسید.

آشنایی با غار کرفتو

کرفتو یکی از اسرارآمیزترین غارهای ایران است. همچنین جزو بزرگترین غارهای تاریخی کشور نیز به حساب می‌آید. این غار در استان کردستان و در رشته کوهی آهکی در شمال دره‌ای عمیق جا خوش کرده است. در اطراف این غار دخمه‌ها و پناهگاه‌های بسیاری به چشم می‌خورد. داخل فضای غار کاملاً خنک است. این غار از جمله غارهای دستکند به حساب می‌آید. این یعنی به دست بشر ساخته شده است و به‌صورت طبیعی نیست.

قدمت این غار به دوره سوم زمین‌شناسی باز می‌گردد. از میان این غار آبراهی مرموز عبور می‌کند. به شکلی که برای دسترسی به بخش‌هایی خاص از این غار، نیاز به قایق‌های کوچک خواهید داشت. جالب اینجاست که از دوره سوم زمین‌شناسی تا دوران اسلامی، این غار محل زندگی انسان‌ها بود. درباره این غار روایت و افسانه‌های بسیاری نیز مطرح می‌شود.

قدمت تاریخی کرفتو

غار کرفتو

همان طور که به‌صورت مختصر در ابتدای مقاله اشاره کردیم، قدمت این غار به دوره مزوزوئین یا همان دوره سوم زمین شناسی باز می‌گردد. بر اساس نظر کارشناسان، این غار در ابتدا زیر آب قرار داشته و سپس از زیر آب بیرون آمده است. درون این غار می‌توانید شاهد کتیبه‌ای قدیمی باشید که به خط یونانی نوشته شده است. از طریق این کتیبه می‌توان متوجه شد که به احتمال زیاد، سلوکیان در این غار زندگی می‌کردند. بعد از فتوحات مختلف مهرداد دوم اشکانی، آن‌ها به سمت غرب در حال حرکت بودند. جالب است بدانید که در دوران مختلف سلوکیان، اشکانیان و دوران بعد از اسلام، از این غار به‌عنوان سکونت‌گاه استفاده می‌کردند. البته کارشناسان به این نتیجه رسیدند که از پیش از ۵هزار سال قبل میلاد مسیح نیز از کرفتو به‌عنوان پناهگاه و محل زندگی استفاده می‌شده است.

معماری پیچیده کرفتو

کرفتو از انواع غارهای دستکند محسوب می‌شود. این یعنی غار کرفتو را خود انسان با وسایل خود در دل کوه کنده است و به‌صورت طبیعی به این شکل نیست. دهانه ورودی این غار در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ متری از دامنه کوه قرار دارد. در گذشته برای دسترسی به این غار پلکانی وجود نداشت؛ اما این روزها ۱۸۰ پله برای دسترسی به ورودی غار ایجاد کرده‌اند. مسیر اصلی این غار حدود ۷۵۰ متر طول دارد. ارتفاع سقف آن نیز از ۱ تا ۱۲ متر متغیر است. کرفتو تالارهای مختلف با ارتفاع‌های متنوع دارد. مسیرهای این غار بسیار پرپیچ و تاب هستند. به همین خاطر برای بازدید از بخش‌های مختلف آن حتماً باید راهنما همراه داشته باشید یا به‌صورت گروهی از آن بازدید کنید. کرفتو تالارهای متعددی دارد. تالارهای مختلف با راهرو و مسیرهای پرپیچ به هم راه دارند. به دلیل پیچ و تاب فراوان این مسیر، هنوز کمتر کسی توانسته تا از تمامی قسمت‌های این غار دیدن کند. حتی هنوز نقشه کامل و دقیقی از این غار در دست نیست.

غار کرفتو

در بخش جلوی غار، چهار طبقه معماری دستکند و صخره‌ای به چشم می‌خورد. در هر طبقه اتاق‌ها و تالارهای تودرتو وجود دارند. جالب اینجاست که هر کدام از این اتاق‌ها دارای نورگیرهایی هستند که می‌توانید بیرون غار را ببینید. طبقه چهار این غار بهترین دید را دارد. از نظر مردم محلی، این کوه شبیه به سه دختر و یک مرد خیاط است. زیباترین معماری غار را می‌توانید در طبقه سوم مشاهده کنید.

در این طبقه ظرافت معماری به اوج خود می‌رسد. همچنین پله‌های این اتاق و حتی دور پنجره‌ها دارای تزئینات خاصی هستند. یکی از نکات جالب این است که از طبقه سوم می‌توان به مجرای آب زیر غار دسترسی داشت. متأسفانه در حال حاضر بسیاری از بخش‌های این طبقه آسیب دیده است. کتیبه یونانی معروف نیز در همین طبقه قرار دارد.

کتیبه داخل غار

روی بخش‌های مختلف این غار، آثار حجاری متفاوتی دیده می‌شود. از نقوش سوارکار با اسب، گیاهان و حیوانات تا نقش شکارچیان را می‌توانید روی دیوارهای این غار مشاهده کنید. در طبقه سوم، مهم‌ترین کتیبه کرفتو قرار دارد. روی این کتیبه به زبان یونانی نوشته شده است که « این خانه هراکلس است؛ هر کس در آن وارد شود، در امان است. آنجا که هراکلس سکونت دارد، باشد که پلیدی در آن راه نیابد.» به همین خاطر بسیاری بر این باور هستند که هرکول، یکی از خدایان یونان باستان در این غار زندگی می‌کرده است. همین موضوع باعث شهرت جهانی کرفتو شده است.

اطلاعات بازدید از غار کرفتو

آدرس: استان کردستان، ۶۷ کیلومتری شمال‌غرب دیواندره

هزینه بازدید: ۲۵۰۰ تومان

ساعت بازدید: ۸ صبح الی ۱۹

خب دوستان عزیز، به‌صورت کامل با غار کرفتو، این غار اسرارآمیز و زیبا آشنا شدید. این غار یکی از قدیمی‌ترین غارهای تمام دنیا به حساب می‌آید. آیا به نظرتان واقعاً هرکول، یکی از خدایان یونان باستان در این غار زندگی می‌کرده است؟ نظرات خود را با ما و سایر دوستان به اشتراک بگذارید.