سایدا سفر

گردشگری شهری عامل مهمی در تمرکز و استفاده درست از فضای شهری است که هرچه گردشگران از امکانات و تسهیلات و جاذبه‌های شهری یک منطقه بیشتر استفاده کنند فضای و ساختار یک منطقه به سمت گردشگری بیشتر سوق پیدا می‌کند. به بیان دیگر ساختار فضای یک شهر تا حد زیادی بر صنعت گردشگری استوار است. یکی از این شهرها ، شهرستان کردنشین استان آذربایجان غربی مهاباد است. مهاباد در جنوب آذربایجان غربی و در دامنه رشته کوه لند شیخان کوهستانی با آب‌وهوای بسیار خوب قرار گرفته است.  سفرزون در این مطلب با شما سفری به برخی از جاهای دیدنی مهاباد خواهد داشت:

این شهر که در ساحل شرقی رودخانه مهاباد است بدلیل قرار گرفتن در مرکز تلاقی سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان از اهمیت خاصی برخوردار است. شهرستان مهاباد ۹۱ اثر ملی ثبت شده دارد و ۴۰ اثر دیگر این شهر هم در حال ثبت در فهرست آثار ملی است.

سهولان ؛ غاری سرد در دل مهاباد

سهولان که در زبان کردی به معنای یخبندان است غاری است در ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد میان مهاباد- بوکان و همچنین در ۲۸ کیلومتری شهر بوکان در استان آذربایجان غربی واقع شده است. دمای غار سهولان در تمام طول سال ثابت و بین ۱۰ تا ۱۳ درجه بالای صفر است و عمق آب درون آن از یک متر تا ۶۲ متر است.

دخمه سنگی فخریگاه در مهاباد

یکی دیگر از جاهای دیدنی مهاباد که در فاصله ۱۰ کیلومتری این شهر واقع شده دخمه سنگی فخریگاه است. قدمت این دخمه به هزاره‌ی اول قبل از میلاد بازمی‌گردد و منتسب به مادهاست. برخی باستان‌شناسان مقبره موجود در این گوره دخمه را متعلق به یک شاهزاده مانایی می‌دانند. اما یک باوری در بین ساکنین روستای اگریگاش وجود دارد که میگویند این دخمه بزرگ کنده شده در دل کوه زمانی اقامتگاه فرهاد بوده و مدت زمانی را در اینجا سپری کرده و به یاد معشوق خود حجاری‌هایی را انجام داده است.

دخمه فخریگاه که از لحاظ معماری جز مقبره‌های مهم دوره‌ی مادهاست مدخل ورودی ندارد. این دخمه دو طبقه است که شامل چهار ستون سنگی و چند قبر است. دخمه فخریگاه در ۱۵ کیلومتری شمال شهرستان مهاباد و در جنوب روستای اگریگاش روی صخره ای از جنس رسوبات آهکی است.

حمام میرزا رسول(موزه مردم شناسی مهاباد) از جاهای دیدنی مهاباد

در داخل شهر مهاباد یک مکانی وجود دارد که وقتی وارد آن می‌شوید حال و هوایتان عوض می‌شود؛ این مکان دیدنی حمام میرزا رسول یا به عبارتی موزه مردم شناسی مهاباد است. این موزه نخستین موزه مردم‌شناسی استان آذربایجان غربی است که در یکی از حمام‌های قدیمی مهاباد تاسیس شده است. با وجود اینکه زمان ساخت دقیق این حمام مشخص نیست اما با توجه به فُرمِ معماری آن که با آجرهای سرخ‌رنگ مسجد جامع و پل سرخ شبیه است به احتمال بسیار زیاد این حمام تاریخی متعلق به دوره صفویه و قاجاریه است. این حمام هم نیز همانند حمام‌های قدیمی ایران دارای رختکن، گرمخانه و فضای انتقال و گنبد است. هرکدام از گنبدهای گرمخانه و رختکن چهار نورگیر در بغل و یک نورگیر در مرکز دارد.

این حمام در کنار یکی از گذرگاه‌های قدیمی بازار در مرکز شهر(تقاطع خیابان طالقانی و سید نظام)قرار گرفته است. این مکان امروزه به موزه مردم شناسی در شهرستان مهاباد تبدیل شده و به عنوان یکی از جاهای دیدنی مهاباد هرسال هزاران بازدیدکننده را به خود می‌بیند.در بخشی از این موزه انواع ظروف سفالی، مسی، مفرغی و انواع سکه‌های قدیمی وجود دارد که زمانی استفاده از آن در امر داد و ستد این منطقه رایج بوده است که نام حاکمان دوران خود را به یادگار دارد. همچنین بازدید از این موزه شمارا به سبک زندگی مردم این منطقه کردنشین در آذربایجان غربی آشنا می‌کند.

تالاب بین المللی کانی برازان ؛ بهشتی زیبا برای پرندگان

یکی دیگر از جاهای دیدنی مهاباد تالاب بین‌المللی کانی برازان نخستین سایت پرنده‌نگری در کشور است که در بالای جاده مهاباد-میاندوآب قرار دارد. این تالاب یکی از باارزش‌ترین زیستگاه‌های انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر و بومی در شمال غرب کشور به شمار می‌رود. اگر از علاقه‌مندان به طبیعت باشید این تالاب شگفت انگیز و زیبا به طور حتم یکی از جذاب‌ترین دیدنی‌ها در سفر شما به مهاباد خواهد بود.

نحوه دسترسی به این تالاب بدین صورت است که در امتداد جاده ارومیه به میاندو آب از طریق کمربندی دارلک به پل دارلک می‌رسیم. این پل بر روی رودخانه مهاباد بنا شده است. از این پل عبور کرده و در امتداد جاده آسفالت باریکی در امتداد ساحل رودخانه مهاباد چیزی در حدود ۹ کیلومتر جلو رفته و بعد از آن به یک جاده شوسه میرسیم که طول آن ۱۰ کیلومتر است؛ آن را طی می‌کنیم و بعد از گذشتن از روستای قره‌داغ و تپه‌های مشرف به آن به محدوده تالاب می‌رسیم.

دریاچه سد مهاباد ؛ نزدیک‌ترین سد جهان به شهر

دریاچه سد مهاباد
دریاچه سد مهاباد

سد مهاباد که در زمان احداث خود دور از شهر بوده امروزه بدلیل گسترش مهاباد این سد در داخل شهر قرار گرفته است. در اطراف این سد و دریاچه آن جاده‌های ارتباطی مهاباد به سردشت و مهاباد به پیرانشهر قرار دارد. از جمله جاهای دیدنی اطراف این دریاچه می‌توان به جزیره گردشگری، قاضی‌آباد، سرمیدان و تاقه دار اشاره کرد. از جمله تفریحات و سرگرمی‌ها در دریاچه سد مهاباد شنا و ماهیگیری است. ماهی کپور و سوف از جمله ماهی‌های این دریاچه است. دریاچه سد مهاباد در روزهای تعطیل، آخر هفته‌ها و همچنین در ایام نوروز و شب سال‌ نو گردشگران بسیاری را از جنوب استان، شهرها و حتی کشورهای دیگر دارد.

باغ میکاییل(پارک ملت مهاباد)

باغ میکاییل
باغ میکاییل

از دیگر جاهای دیدنی مهاباد که در کنار دریاچه سد مهاباد و در سمت پایین آن قرار دارد باغ میکاییل است. یکی از جذابیت‌های این پارک آن است که رودخانه مهاباد دقیقا از دل آن می‌گذرد که همراه با نورپردازی زیبا و سنگ‌های بزرگ و زیبای داخل آب این رودخانه مکان بسیار جذابی را در دل کوه ایجاد کرده و به همین دلیل همواره گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.


برای آشنایی بیشتر با دیدنی های آذربایجان غربی کلیک کنید.


عکس کاور : عزیر ناسوتی