یونان سرزمینی پر از افسانه و روایت‌هایی است که ما را با فلسفه، هنر و معماری پیوندی عمیق می‌دهد. در تاریخ این کشور از گذرگاه حکومت پادشاهان مختلف آثار بسیاری خلق شد. آثاری چنان شگفت‌انگیز که شاید در نگاه اول حتی در باور نگنجند. یکی از این آثار آکروپولیس آتن است.شهری رفیع که خود به تنهایی خالق هزار افسانه است و شکوه آن آنقدر چشم‌گیر و دلفریب است که هر مخاطبی را با خود به عمق قصه‌ها و خیال‌ها می‌برد و در این گشت و گذار بسیاری از داستان‌های تاریخی را بازگو می‌کند.

saadatrent

در این مطلب سفرزون راهی آتن می‌شویم و گوش می‌سپاریم به تاریخی که در زیر ستون‌های آکروپولیس به روایت نشسته است.

آکروپولیس ، سرزمینی پر از زیبایی

آکروپولیس در زبان یونانی به معنای شهر رفیع یا دژ شهر است. در تاریخ شهرهای بسیاری بر این شیوه‌ی معماری بنا شدند اما یکی از پر اهمیت‌ترین آن‌ها همین آکروپولیس آتن است که به تنهایی پرچم‌دار این شیوه‌ی شهرسازی شده است و وقتی نامی از آن‌ها بر زبان می‌آید قبل از هر چیز همین بنای آتنی به ذهن می‌رسد.

آکروپولیس آتن بر فراز تپه‌‌ای آهکی بنا شد که دیدی کامل از محیط اطراف به ساکنان خود می‌داد و کاربردی نظامی داشت. این اثر در طول تاریخ دستخوش حوادث و تغییرات فراوانی شد و در زمان‌های مختلف بر آن افزوده یا از آن کاسته شد.

بشر و حضورش در آکروپولیس

آکروپولیس
غار پنتلی

اگر بخواهیم در خصوص اولین فعالیت‌های بشری در این مجموعه صحبت کنیم، بررسی‌های باستان‌شناسی نخستین حضور بشر را مربوط به دوره‌ی نوسنگی در هزاره‌ی چهارم قبل از میلاد (برخی منابع، هزاره‌ی ششم قبل از میلاد را ذکر کرده‌اند) برمی‌گردد که شواهد، نشان‌دهنده‌ی اشتغال نسل بشر، در غارهای اطراف منطقه‌ی تاریخی آتیک بوده است.

دوره‌ی دوم این حضور نیز به عصر برنز است که در این زمان موکنایان فرمان‌روایی می‌‎‌کردند. تمدن موکنای در عصر خود نوعی کاخ در آکروپولیس بنا کردند که به مگارون معروف بوده است. این مگارون درون محیطی محصور بوده و دشمن نمی‌تواسته به آن دسترسی پیدا کند. از دیگر آثار به‌جا مانده‌ی موکنای باید به چاهی که در این تپه کشف شده است اشاره کرد. چنین به‌نظر می‌رسد که این چاه نخستین سرچشمه‌ی آب در آکروپولیس است.


در سفرزون بخوانیدجاهای دیدنی آتن ؛ ۱۰ جاذبه پرطرفدار که نباید از دست داد


آکروپولیس و بناهای جادویی‌اش

با گذشت زمان این مجموعه دیگر تنها یک دژ دفاعی نبود و در آن معابدی ساخته شد که به خدایان شهر تقدیم شوند. این مجموعه حالتی مقدس و آئینی به‌خود گرفت. هر یک از این معابد که هنرمندانه بنا شده‌اند نامی متفاوت و کاربردی خاص داشتند. اسامی آن‌ها پارتنون، ارختیون و معبد آتنا نایک است که در بخش‌های مختلفی از تپه قرار گرفته‌اند.

  • پارتنون ، معبدی ویژه‌ی آتنا الهه‌ی شهر آتن است.
آکروپولیس
پارتنون | آکروپولیس
  • ارختیون، را در مقدس‌ترین نقطه‌ی مجموعه بنا کرده‌اند تا در آن مراسم‌های مذهبی که مربوط به آتنا و پوزئیدون(خدای دریا در افسانه‌های یونانی) برگزار شود.
ارختیون | آکروپولیس
ارختیون | آکروپولیس
  • آتنا نایک، این معبد ساختی مدور دارد و بر لبه‌ی تپه بنا شده است. در مرکز این معبد مجسمه‌ای از آتنا قرار گرفته و آن‌را نماد باروری می‌دانند.
آتنا نایک | آکروپولیس
آتنا نایک | آکروپولیس

در این مجموعه معابدی بسیاری بنا شده که در حال حاضری اثر زیادی از آن‌های باقی نیست و یا معابد جدید جای آن‌ها را گرفته‌اند.

جنگ‌ها و سرگذشت بنای شگفت‌انگیز آتن

همانطور که بسیاری از موارد در طی تاریخ و عبور از گردنه‌ی جنگ‌ها دستخوش تغییر و ویرانی می‌شود و ساختمان‌ها نیز از این مورد مستثنا نیستند. در جنگ‌هایی که میان ایران و آتن در گرفت لشکرکشی‌های ایرانیان آسیب بسیاری بر آکروپولیس وارد کرد و در بخش‌هایی از این اثر هنرمندانه تنها خرابه‌هایی از سنگ‌های درشت باقی ماند.

این ویرانی‌ها به مدت ۳۳سال  به همان صورت باقی ماند تا اینکه پس از ظهور  ژنرال پریکلس فعالیت‌هایی در راستای مرمت و بازسازی این بنا آغاز شد و جنب وجوشی عظیم در آتن به وجود آمد.

نمای ۳۶۰ درجه آکروپولیس

پس از آن بود که عصر طلایی آتن مانند خورشیدی تابان بر ویرانه‌های این شهر تاباید. این دوره در میان سال‌های  ۴۳۰ تا ۴۶۰ قبل از میلاد ادامه داشت. در این زمان بود که بناهای بسیاری در آکروپولیس تغییر کردند.


در سفرزون بخوانید۱۰تا از بهترین سواحل یونان برای سفر در تابستان


حکومت‌ها و تغییرات بنا

در روزگار حاکمان بعدی نیز این روند ادامه پیدا کرد و مجموعه مدام در حال بازسازی بود. در ایام حاکمیت مسیحیان و رومیان نیز این مکان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بود تا آنکه از هراس حمله‌ی دشمنان آکروپولیس ماهیت نظامی پیدا کرد و جایی شد تا مردم شهر در جنگ‌ها در امان باشند.

در زمانی‌که روم شرقی قدرت پیدا کرده بود پارتنون تبدیل به کلیسا شد. این کلیسا ویرجین ماری نام داشت اما بالافاصله پس از مستقر شدن حکومت عثمانی، این مجموعه تبدیل به مقر فرماندهی شد و در دل آن مسجدی بنا کردند. در نهایت با انفجاری که در ۱۶۸۷ میلادی توسط ونیزی‌ها در این مکان رخ داد آسیب‌هایی جدی به بنا و تزئینات آن وارد شد.

بناهایی که در نزدیکی شهر دژ قرار دارند

همانطور که ذکر شد در دوره‌های مختلف بخش‌هایی بسیاری در این مجموعه بنا شد. در ادامه به معرفی این بناها می‌پردازیم.

  • تئاتر دیونی‌سوس بنایی است که در دامنه‌ی تپه قرار دارد و می‌توان گفت یکی از اولین بناهایی است برای دیدن نمایش و… ساخته شده است.

  • ایوان سرپوشیده‌ی یومینز یکی دیگر از دیدنی‌های این تپه‌ی باستانی است.

  • بنای دیگر ودئون پریکلس است که با ساختار مدور خود بسیاری از بینندگان را جلب می‌کند. این اثر را ژنرال پریکلس بنا کرد اما در قرن اول پیش از میلاد در آتش جنگ سوخت و سپس آن‌را بازسازی کردند.


در سفرزون بخوانید : شهرهای تاریخی جهان ، سفری در دل تاریخ


موزه آکروپولیس و نجات این مجموعه

پیش از اینکه آثار سردرگم این بنا یک‌جا و در موزه جدید آکروپولیس نگهداری شوند. بخشی از آن‌ها در روزگار عثمانی به موزه‌ی بریتانیای لندن منتقل شدند. این اثر ارزشمند با هزینه‌ی هنگفت ۱۵ میلیون دلاری سازمان جهانی یونسکو مرود بازسازی قرار گرفت تا سلامت و زیبایی خود ار مجددا به‌دست بیاورد. این مجموعه هر ساله حدود سه میلیون نفر بازدید کننده دارد و ارزش و زیبایی آن جهانگیر است.

آدرس موزه جدید آرکوپولیس روی نقشه گوگل

اگر شما اطلاعات بیشتری در خصوص این اثر دارید برای ما سفرزونی‌ها بنویسید.