نایین یکی از خاص‌ترین جاهای دیدنی استان اصفهان است. بسیاری از مسافران زمانی که به استان اصفهان سفر می‌کنند، فقط به شهر اصفهان می‌روند. این در حالی است که جاهای دیدنی نایین بسیار بی‌نظیر و بی‌بدیل هستند. بد نیست بدانید قدمت نایین به بیش از ۳هزار سال می‌رسد. به همین خاطر می‌توانید انتظار روبه‌روشدن با جاذبه‌های تاریخی متعدد را در این شهر نسبتاً کوچک داشته باشید. با ما همراه باشید تا جاهای دیدنی نایین را به‌خوبی بشناسید.

جاهای دیدنی نایین را بهتر بشناسید

نایین شهری تاریخی با قدمت بیش از ۳هزار سال است. این یعنی قدمت نایین به پیش از دوران هخامنشیان نیز می‌رسد. در این مکان آثاری متعلق به دوران آهن و پیش از آن نیز کشف شده است. پس باید انتظار تماشای جاهای دیدنی تاریخی متعدد را در این شهر کویری زیبا داشته باشید. در ادامه شما را به‌صورت کامل با تمام جاهای دیدنی نایین بیشتر آشنا خواهیم کرد.

نارین قلعه

جاهای دیدنی ناییننارین قلعه یا همان قلعه نارنج، یکی از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی نایین است. این قلعه در مرکز بافت قدیمی شهر تاریخی نایین قرار دارد. بر اساس اسناد موجود، قدمت این قلعه به دوران پارتیان و پیش از اسلام باز می‌گردد. نارین قلعه از نظر پلان کلی به شکل چند‌ضلعی است. در هر گوشه از این قلعه تاریخی، چند برج و بارو به چشم می‌خورد. خوشبختانه از نظر ظاهری، این قلعه به‌خوبی حفظ شده است. بسیاری از قلعه های تاریخی ایران به‌صورت کامل ویران شده‌اند؛ اما نارین قلعه به‌خوبی ظاهر خود را حفظ کرده است. بر اساس ظاهر این قلعه، به احتمال فراوان کاربرد نظامی داشته است. البته برخی دیگر چنین روایت می‌کنند که در گذشته این قلعه به‌عنوان آتشکده کاربرد داشته است.

نارین قلعه جزء بزرگترین قلعه های تاریخی ایران به حساب می‌آید. دورتادور دیوار اصلی این قلعه، خندقی بزرگ به عمق ۵۰ متر حفر شده بود. قلعه نارنج فقط با خشت خام ساخت شده است. بد نیست بدانید بر اساس اسناد تاریخی، طول خشت‌هایی که در ساخت این قلعه به کار رفت نیم ذرغ و عرض آن‌ها یک چهارم ذرع بوده است. همچنین وزن هر خشت به ۷ الی ۸ من می‌رسید. می‌توان گفت که نارین قلعه یکی از مهم‌ترین قلعه‌های استان اصفهان به حساب می‌آید. هنوز هم می‌توانیم شاهد خانه‌های مسکونی که در کنار این قلعه ساخته شده بودند باشیم.

آدرس: نایین، مرکز بافت تاریخی نایین، میان محله‌های باب المسجد، کلوان و نوآباد

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

خانه تاریخی پیرنیا

جاهای دیدنی ناییندر شهر نایین، چندین و چند خانه تاریخی به چشم می‌خورد. یکی از این خانه‌های تاریخی، خانه تاریخی پیرنیا نام دارد. خانه تاریخی پیرنیا را می‌توان یکی از نمونه‌های عالی از معماری اصیل ایرانی دانست. این سبک معماری به‌وفور در مرکز ایران به چشم می‌خورد. معماری و استفاده از تزئینات ایرانی به نحو احسن در این خانه تاریخی و زیبا رعایت شده است. در حقیقت می‌توان این خانه را یک الگوی عالی برای معماری سنتی ایران در نواحی کویری دانست.

خانه پیرنیا خانه‌ای بسیار بزرگ و فراخ است. در ابتدا فردی با نام «قاضی نورالهدی» در این خانه زندگی می‌کرد. این خانه در دوران قاجار به دست خاندان پیرنیا افتاد. میرزا احمدخان پیرنیا، یکی از مالکین این خانه، برای مدت طولانی حاکم نایین بود. این خانه در دوران صفویه بنا شده است. خوشبختانه هنوز هم از نظر ظاهری و حتی جزئیات تزئینات، این خانه سالم و سلامت باقی مانده است.

خانه پیرنیا همانند سایر خانه‌های باستانی، بخش‌های متعددی دارد. این بخش‌ها شامل هشتی، ورودی، دالان‌های متعدد، ایوان شاه‌نشین، اتاق نشیمن، باغ و گودال باغچه است. در حال حاضر این خانه تاریخی به موزه مردم شناسی شهر نایین تبدیل شده است. پس می‌توانید یک تیر و دو نشان بزنید. به این ترتیب هم از معماری و زیبایی خانه تاریخی پیرنیا لذت می‌برید و هم سری به موزه می‌زنید. این موزه بهترین گزینه برای درک بهتر فرهنگ مردم نایین است.

آدرس: نائین، بافت قدیمی شهر، مقابل مسجد جامع

ساعت بازدید: ۸ صبح الی ۱۶ عصر

هزینه بازدید: ۵هزار تومان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

آب انبار معصوم خانی

آب‌انبارها در شهرهای کویری و حاشیه کویر اهمیت بسیاری داشتند. در گذشته خبری از یخچال‌های خانگی نبود. فراهم‌کردن یک لیوان آب خنک هم حتی کار دشواری بود. به همین خاطر در جای‌جای شهر، آب‌انبارهای مختلفی به وجود می‌آمد. آب انبار معصوم خانی یکی دیگر از جاهای دیدنی نایین به حساب می‌آید. این آب‌انبار را می‌توان معروف‌ترین آب‌انبار تمام شهر دانست. آب انبار معصوم خانی در محله‌ای با نام «چهل دختران» قرار دارد. در زیر این آب‌انبار بزرگ، مخزنی استوانه‌ای شکل به قطر ۱۸ متر و عمق ۱۲ متر قرار دارد. برای دسترسی به این آب‌انبار باید ۶۴ پله به‌سمت پایین بروید. این تعداد پله تقریبا معادل یک ساختمان ۶ طبقه است.

آب انبار معصوم خانی در سال ۱۳۲۲ با حمایت مالی فردی با نام «حاج میرزا محمد علی خانی معصومی» تکمیل شد. این آب‌انبار با شماره ۱۱۵۸۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. آب انبار معصوم خانی یک بار در سال ۱۳۶۷ فروریخت؛ اما با همت مردم همانند روز اول بازسازی شد. بازدید از فضای داخلی این آب‌انبار امکان‌پذیر نیست. فقط گردشگران می‌توانند از پوسته بیرونی آن دیدن کنند.

آدرس: نائین، محله چهل دختران، کنار دروازه چهل دختران

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

در سفرزون بخوانید :
جاهای دیدنی اصفهان: ۳۰ مکان دیدنی حیرت آور

مسجد جامع بافران

مسجد جامع بافران یکی دیگر از جاهای دیدنی نایین است. حتی در تصاویر هوایی از نایین نیز این مسجد در بخش میانی نایین مشخص است. قدمت این مسجد به‌صورت دقیق مشخص نیست؛ اما آن را به دوران قرون اولیه اسلامی نسبت می‌دهند. بر اساس تحقیقات باستان‌شناسان، پیش از اسلام این مسجد یک آتشکده برای عبادت زرتشتیان بوده است. پس از ورود اسلام به ایران، این آتشکده تغییر کاربری پیدا کرده است. اگر بخواهیم از نظر زمان تغییر کاربری این مسجد را بررسی کنیم، باید آن را به دوران صفویه نسبت دهیم. در حقیقت این تغییر کاربری به احتمال فراوان در دوران صفویه انجام شده است.

فرضیه آنکه این مسجد در ابتدا یک آتشکده بوده، بسیار قوی است. این مسجد برخلاف بسیاری از مساجد تاریخی ایران ، فقط یک مناره دارد. قطر مناره این مسجد نیز برخلاف سایر مساجد در تمامی بخش‌ها یکسان نیست. قطر این مناره هرچه به‌سمت بالا می‌رود، کمتر می‌شود. از طرف دیگر گنبد این مسجد نیز مشخصاً در همان دوران ساخته نشد. گنبد مسجد جامع بافران نیز شباهتی به سایر مساجد ندارد. به همین خاطر می‌توان گفت که به احتمال قوی، این مسجد در ابتدا یکی از عبادتگاه‌ها و آتشکده‌های زرتشتی بوده است.

آدرس: شهرستان نایین، روستای بافران

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

غار اژدها

خب نام این غار بسیار بسیار عجیب است. از طرف دیگر همینطور که به تصویر این غار در بالا نگاه می‌کنید، با خودتان می‌گویید که شاید این نامگذاری بی‌دلیل هم نباشد! هنوز بر اساس اسناد تاریخی، هیچ خبری از اژدهای واقعی در دنیا نبوده است! پس لازم نیست نگران حضور اژدها در این غار باشید. با تمام این وجود، غار اژدها ظاهری بسیار ماورایی و عجیب دارد. این غار جزء دسته غارهای آهکی به حساب می‌آید. مجموعاً دارای فرود ۴۰۰ متر است و ۳ کیلومتر طول دارد. بعد ورود به غار وارد یک سالن ۵۰ متری خواهید شد. در این سالن، یک چاه بسیار عمیق قرار دارد. عمق این چاه به حدود ۲۵ متر می‌رسد.

بعد سالن اول، در سمت راست خود متوجه یک مسیر دیگر خواهید شد. این مسیر شیب ملایمی به‌سمت پایین دارد. بعد حدود ۲۵ دقیقه غارنوردی در این تونل، با سنگ‌هایی عظیم رو‌به‌رو خواهید شد. این سنگ‌ها به‌صورت غلطان بر روی یکدیگر قرار گرفته‌اند. این سنگ‌ها در حقیقت بر روی دهانه چاه بزرگ دوم قرار دارند. این غار برای کسانی که به‌دنبال ماجراجویی و تشنه آدرنالین هستند، بهترین گزینه محسوب می‌شود. البته به یاد داشته باشید حتماً همراه گروه‌های متخصص عازم این غار شوید. همچنین تمام وسایل و تجهیزات ایمنی را همراه خود بیاورید. در ضمن اگر از فضاهای تنگ و بسته هراس دارید، بهتر است قید بازدید از این جای دیدنی نایین را بزنید. همچنین در این غار انواع حشرات، سمندر و البته خفاش زندگی می‌کند.

آدرس: شهرستان نایین، ۵ کیلومتری شمال‌غرب روستای سپرو از توابع شهرستان نایین

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

بازار تاریخی نایین

جاهای دیدنی ناییناگر اهل ایرانگردی باشید، بی‌تردید منتظر این بودید تا بازار قدیمی این شهر را به شما معرفی کنیم. این بازار یکی از قدیمی ترین بازار های ایران به حساب می‌آید. به همین خاطر بازار تاریخی نایین را باید یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی نایین دانست. بر اساس اسناد تاریخی، قدمت این بازار تاریخی به بیش از ۷۰۰ سال می‌رسد. اسناد تاریخی گویای این موضوع هستند که در دوران ایلخانی نیز این بازار وجود داشته و در آن تجارت صورت می‌گرفت. بازار تاریخی نایین با ۴۰۰ متر طول، ۱۷۰ باب مغازه را در خود جای می‌دهد.

از گذشته تا به امروز، این بازار محل کسب درآمد اهالی نایین بوده است. این بازار ظاهری بسیار زیبا دارد. تمام بازار به شکل یک دالان طویل است. در طول آن چندین و چند حجره و مغازه به چشم می‌خورد. بخش‌های بسیاری از این بازار را بازسازی کرده‌اند. با وجود این تلاش بر آن بوده که ظاهر و بافت سنی آن به‌خوبی حفظ شود.

خوشبختانه هنوز هم خون در رگ‌های خشکیده این بازار قدیمی جریان دارد. قلب این تاجر پیر هنوز هم می‌تپد. هنوز هم کاسب‌های قدیمی نایین در این بازار حجره دارند و مشغول کاسبی هستند. آن‌ها روزی حلال را شب‌ها به سفره می‌برند. چه قصد خرید دارید چه نه، حتماً باید سری به این بازار تاریخی و تماشایی بزنید. در صورتی که به‌دنبال گزینه مناسبی برای خرید سوغات و صنایع‌دستی هستید، ما این بازار تاریخی را به شما عزیزان معرفی می‌کنیم.

آدرس: نایین، حد فاصل دروازه چهل دختران، بازار تاریخی نائین

ساعت بازدید: ۷ صبح الی ۱۷ عصر

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

کوه بنوید

شاید تصور کنید که نایین در حاشیه کویر و مناطق پست قرار دارد. این در حالی است که ارتفاع نایین از سطح دریا به ۱،۸۰۰ متر می‌رسد. در نزدیکی شهرستان نایین، چند کوه مختلف وجود دارد. کوه بنوید یکی از زیباترین کوه‌های نزدیک نایین است. به همین خاطر حتماً باید آن را در لیست جاهای دیدنی نایین باید قرار دارد. کوه بنوید در نزدیکی روستایی با همین نام قرار دارد. این روستا به دو بخش اولیا و سفلی تقسیم می‌شود. بنوید در جنوب‌غربی شهرستان نایین واقع شده است. این روستا از جنوب به رشته کوه‌های پرویز و از شمال به روستای زیبایی زندوان محدود می‌شود. پس اگر به‌دنبال تجربه‌ای خاص در سفر به نایین هستید، بهتر است سری به روستای بنوید بزنید.

کوه بنوید در فاصله یک کیلومتری از روستای بنوید قرار دارد. این کوه زرد مایل به سفید است و یک تفرجگاه برای گردشگران و مردم محلی به حساب می‌آید. از مراتع این کوه برای دامداری و چرا استفاده می‌شود. در طول مسیر، شاهد کلوت‌هایی مختلف و تماشای خواهید بود. همینطور که به‌سمت نایین کلوتی پیش بروید، به مناطقی خواهید رسید که پشت آن‌ها آب باران جمع می‌شود. در گذشته این کلوت‌ها را حفر می‌کردند تا به یک مکان برای سکونت تبدیل شود. پس کوه بنوید را می‌توان یکی از زیباترین جاهای دیدنی نایین دانست.

آدرس: نایین، روستای بنوید

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

کاروانسرای نیستانک

کاروانسرای نیستانک یکی دیگر از جاهای دیدنی تاریخی نایین است. این کاروانسرا در دل روستایی با همین نام قرار دارد. در گذشته خبری از مسیرهای آسفالته و جاده‌هایی بزرگ نبود. مردم با شتر یا اسب تردد می‌کردند. آن‌ها چندین روز و یا حتی چندین ماه در راه بودند تا به شهری دیگر برسند. به همین خاطر وجود کاروانسرا یک امر ضروری در مسیر بود. برخی از کاروانسراها به‌عنوان یک اقامتگاه خصوصی و برخی دیگر وقف افراد خیر بودند. این کاروانسرا معلوم نیست که جزء کدام دسته بوده است. قدمت کاروانسرای نیستانک به دوران قاجار باز می‌گردد. می‌توان گفت که این کاروانسرا یکی از زیباترین کاروانسراهای تمام اصفهان است. خوشبختانه ظاهر کاروانسرای نیستانک به‌خوبی حفظ شده است. همچنین خبری از آثار تخریبی در آن نیست.

کاروانسرای نیستانک پلانی چهارگوش دارد. در چهار گوشه این کاروانسرا، چند بادگیر به چشم می‌خورد. در آن زمان از این بادگیر به‌عنوان سیستم تهویه مطبوع استفاده می‌کردند. این بادگیرها باد را به داخل کاروانسرا و حجره‌های مختلف هدایت می‌کردند. همچنین دو حوضچه بزرگ و یک چاه در حیاط اصلی این کاروانسرا وجود دارد. این چاه به قنات متصل است و از آب چشمه تغذیه می‌شود. متأسفانه امروزه روی این چاه پوشیده شده است و حوض‌ها نیز خالی هستند.

آدرس: نایین،  ۳۰ کیلومتری جاده نایین – اردستان

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

باغ مصلی

جاهای دیدنی نایینباغ مصلی یکی دیگر از جاهای دیدنی ناین است. این باغ زیبا و وسیع تفرجگاه مردم محلی در ایام آخر هفته به حساب می‌آید. در میان این باغ دلباز و تماشایی، بقعه‌ای کوچک و باصفا به چشم می‌خورد. این بقعه از نظر ظاهری، هشت‌ضلعی است. در بالای این بقعه یک گنبد فیروزه‌ای با کاشی‌کاری‌های هنرمندانه به چشم می‌خورد. بر روی ۴ ضلع این بقعه، پنجره‌هایی مشبک چوبی به سبک قدیمی طراحی شده است. این پنجره‌ها نمونه‌ای از معماری اصیل ایرانی به حساب می‌آیند. درب ورودی اصلی این بقعه نیز به‌صورت دربی سه لته است. در کنار این درب سه تکه، دو درب ورودی دیگر به چشم می‌خورد.

بقعه به‌صورت کامل از آجر ساخته شده است. قدمت این بقعه به دوران قاجار باز می‌گردد. خاندان پیرنیا یکی از خانواده‌های بزرگ، معروف و البته بانفوذ در شهرستان نایین بودند. همان طور که در بخش‌های قبلی اشاره کردیم، میرزا احمدخان پیرنیا در دوران قاجار حاکم نایین بود. بر اساس اسناد تاریخی، وی فردی معتبر و مردم‌دوست بود. معلوم نیست این بقعه به دستور چه کسی ساخته شده است؛ اما یکی از جاهای دیدنی مهم نایین به حساب می‌آید و خاندان پیرنیا در آن به خاک سپرده شده‌اند.

آدرس: نایین، خیابان هدایت، باغ مصلی

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

آتشکده سپرو نایین

همان طور که اشاره کردیم، قدمت شهر نایین به بیش از ۳هزار سال قبل می‌رسد. در ابتدا مردم ایران پیرو آیین زرتشتی بودند. هنوز هم برخی از مردم ایران، زرتشتی هستند. آیین زرتشتی جزء اولین آیین‌های خداپرست در دنیا بود. در این آیین هیچ‌کس بت‌پرستی نمی‌کرد. زرتشتیان به خداوند اهورا و مزدا اعتقاد دارند. در آیین این عزیزان، آتش سمبل پاکی است و آن را مقدس می‌دانند. به همین خاطر آن‌ها در عبادتگاه‌های خود، برای شروع راز و نیاز، آتش می‌افروختند. در مناطق باستانی و تاریخی ایران می‌توانیم به‌وفور شاهد آتشکده‌های مختلف باشیم.

آتشکده سپرو نایین در روستای با همین نام قرار دارد. برای دسترسی به این روستا باید حدود ۳۰ کیلومتر به‌سمت شمال‌غرب شهر نایین حرکت کنید. این آتشکده بر فراز شیرکوه جا خوش کرده است. بد نیست بدانید آتشکده سپرو یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی نایین به حساب می‌آید. حتی این آتشکده در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. از نظر قدمت، این آتشکده به دوران ساسانی تعلق دارد. دسترسی به این آتشکده کمی دشوار است؛ اما ارزش دیدن دارد.

آدرس: نایین، ۳۰ کیلومتری شمال‌غرب نایین، روستای سپرو، شیرکوه

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان

خب دوستان عزیز سفرزون، نظر شما درباره جاهای دیدنی نایین چیست؟ به نظر شما کدام یک از جاهای دیدنی نایین را باید در این لیست قرار دهیم؟ آیا تجربه بازدید از هیچ یک از این جاذبه‌ها را داشته‌اید؟ اگر اینطور است تجربه خود را با ما و سایر همراهان به اشتراک بگذارید. فراموش نکنید بی‌صبرانه منتظر دیدن نظرات و تجربیات شما عزیزان همراه هستیم.