جزیره هنگام یکی از دست‌نخورده‌ترین و جذاب‌ترین جزیره‌های اطراف قشم است. از آن مناطقی که می‌تواند هر کسی با هر سلیقه‌ای را جذب و محو تماشای خود کند. تاریخ پر فراز و نشیب این جزیره کوچک، با یادگارهای کوچک و بزرگی که از خود به جا گذاشته است، دوستداران تاریخ و ماجراهای آن را به خود جذب می‌کند. سواحل فوق‌العاده، دریای بی‌کران، نخلستان‌های دیدنی و کوه‌های آهکی، طبیعت‌گردان را برای بازدید از این جزیره وسوسه می‌کند.

saadatrent

انواع ماهی‌ها و موجودات دریایی، پرندگان، خزندگان و چرندگانی که خیلی از آن‌ها در معرض خطر انقراضند و در این جزیره بکر زندگی می‌کنند، دوست داران حیات وحش را به جزیره هنگام می‌کشاند. بازار و خانه‌های محلی که مردم محلی با لباس‌های محلی‌شان در آن‌ها از گردشگران پذیرایی می‌کنند برای بوم‌گردان جذاب است. همین‌طور عاشقان ورزش و هیجان می‌توانند شنا و شیرجه را در آب‌های زلال سواحل این جزیره تجربه کنند. با سفرزون همراه باشید تا همه چیز را درباره جزیره هنگام با شما در میان بگذاریم.

جزیره هنگام کجاست؟

جزیره هنگام یکی از دهستان‌های شهرستان قشم است. با فاصله ۲۹ مایل دریایی از قشم و با مساحتی حدود ۳۳ کیلومتر مربع. وقتی برای گردش به قشم می‌آیید حداقل یک روز را باید به گشت‌زنی دراین جزیره اختصاص دهید. اگر می‌خواهید دلفین‌های خوشگل و بازیگوش اطراف جزیره را هم ببینید صبح زود بیدار شوید و به اسکله کندالو بروید. آنجا شما می‌توانید با هزینه کم، سوار قایق‌های جزیره هنگام شوید و ده دقیقه در آب‌های خلیج فارس از قایق‌سواری لذت ببرید تا به جزیره برسید. سوار قایق که هستید حواستان را به دور و بر جمع کنید تا بتوانید دلفین‌ها را ببینید. قایق‌رانان هم به شما برای دیدن زیبایی‌های دریا کمک می‌کنند. سفرزون هم به شما کمک می‌کند تا هیچ یک از لذت‌های بازدید ازاین جزیره را از دست ندهید:

ساحل نقره‌ای ، رویای طبیعتگردان

قایق‌رانان احتمالا ساحل نقره‌ای را هم از دور نشانتان می‌دهند. ساحل نقره‌ای هنگام که ماسه‌های فوق‌العاده زیبای نقره‌ای و براقش از دور هم در آب دریا می‌درخشد. این ماسه‌های زیبا به علت وجود نوعی کانی خاص اینچنین درخشان شده است. گردشگران زیادی مشتاقند که بتوانند قدم در این منطقه رویایی بگذارند یا مشتی از این خاک زیبا را در دست بگیرند اما این روزها ورود به ساحل نقره‌ای با ممنوعیت‌هایی همراه شده است.

دلیل اصلی این است که بسیاری از گردشگران مقداری از خاک را برای یادگاری برمی‌دارند که باعث می‌شود مقدار کانی درخشنده موجود در خاک کم و ساحل نقره به تدریج نابود شود. پس حتی اگر شانس آوردید و توانستید لذت قدم گذاشتن در این خاک پرارزش را تجربه کنید، هوای ساحل نقره‌ای را داشته باشید.

آکواریوم طبیعی

احتمالا تصورتان از آکواریوم همین آکواریوم‌های بزرگی است که در بعضی شهرها وجود دارد و باید با پرداخت هزینه به دیدن ماهی‌های رنگارنگ و زیبای پرورشی بروید. اما آکواریم جزیره هنگام فرق می‌کند.در جزیره منطقه‌ای وجود دارد که آب آن آنقدر شفاف و زلال است که می‌توانید به راحتی موجودات مختلف رنگارنگی که در آب شنا می‌کنند ببینید. اگر دلتان می‌خواهد یک قایق سواری حسابی را هم با قایق موتوری تجربه کنید این بهترین فرصت است.

محلی‌ها شما را با قایق موتوری به این منطقه می‌برند. همین که به بیرون قایق نگاه کنید ماهی‌های رنگارنگی که قبلا فقط در مستندهای تلویزیونی زیر دریا دیده بودید، زنده و از نزدیک می‌بینید. یادتان باشد که کمی خرده نان هم با خودتان ببرید. برای ماهی‌ها غذا بریزید تا از آب بیرون بپرند و حسابی شیطنت کنند. شاید شانس آوردید و چند عروس دریایی ریز هم آن دور و برها دیدید. دیدن خرچنگ‌ها را هم روی صخره‌های ساحلی از دست ندهید. می‌بینید؟ هر چه که از دریا می‌خواهید در سواحل هنگام پیدا می‌کنید.

کله خماسی با صخره‌هایی بلند

کله خماسی هم یکی از ساحل‌های باحال جزیره هنگام است. برای آن‌هایی که دوست دارند هیجان را هم در جزیره آرام هنگام تجربه کرده باشند. به ساحل کله خماسی با صخره‌های بلندش بروید و اگر شنا بلدید از بالای صخره‌ها به درون دریا شیرجه بزنید. برای شنا در جزیره حتما از کار بلدها نظرخواهی کنید. آب دریا بسیار شور است پس وسایل شنا مثل عینک و دماغ‌گیر هم حتما با خودتان داشته باشید. آب شیرین هم به همراه داشته باشید تا بعد از شنا برای شستشو از آن استفاده کنید. حواستان به توتیا با آن تیغ‌های دردناکش هم باشد.

ساحل درخشان ، شبی جادویی در هنگام

سواحل جزیره هنگام هر یک انگار با جادوی خود یکی از آرزوهای گردشگران را برآورده می‌کند: زیبایی خیره کننده ساحل نقره‌ای، تماشای زیبایی‌های زیر دریا از نزدیک در آکواریوم و تجربه هیجان فوق‌العاده در کله خماسی. همه این‌ها یک طرف و جادوی بی‌نظیر سواحل درخشان جزیره یک طرف دیگر. اگر شب در این جزیره بمانید و شانس بیاورید، ممکن است جادو اتفاق بیفتد و آب دریا برایتان آبی درخشان شود. البته دلیل علمی این اتفاق فعایت فیتوپلانکتون‌های موجود در آب است که در شرایط ناآرام از خود نور ساطع می‌کنند. این پدیده در برخی سواحل دیگر نقاط دنیا هم اتفاق می‌افتد. خلاصه یکی از مزیت‌های شب‌مانی در این جزیره هم دیدن این صحنه رویایی است.

گلک ، کوه‌های سرخ جزیره

از سواحل پر تنوع هنگام که بگذریم در این جزیره کوه‌ها و مناطقی پوشیده از خاک سرخ وجود دارد به نام گلک. یک منطقه جذاب که بسیاری را به یاد جزیره هرمز می‌اندازد. این خاک سرخ را برای صنایع بسیاری از جمله ساخت سنگ‌های تزئینی، ساختمان‌سازی و ساخت اسکله و سایر تاسیسات آن منطقه استفاده می‌کنند. همین‌طور از این خاک سرخ مربای مخصوصی به نام سوراغ درست می‌کنند که شاید بتوانید آن را در بازار محلی گیر بیاورید.

جزیره هنگام و زندگی

در جزیره هنگام سه روستا وجود دارد به نام‌های هنگام نو یا ماشی، روستای غیل و روستای قدیم. مرکز جزیره همان روستای هنگام نو یا ماشی است که بیشترین جمعیت را دارد. در این روستا اسکله، بازار محلی، مدرسه، پاسگاه پلیس، اداره پست و کارخانه آب‌شیرین‌کن وجود دارد. شب برای ماندن در جزیره باید در همین روستا خانه‌ای پیدا کنید. در روستای غیل چند خانوار بیشتر زندگی نمی‌کنند. در روستای قدیم هم تقریبا جمعیتی وجود ندارد و خانه‌های قدیمی خالی از سکنه است. هنگام آنقدر بکر و دست‌نخورده است که می‌توانید رد سنت‌های قدیمی و زندگی مردمان محلی را به خوبی در آنجا مشاهده کنید. تعداد انگشت‌شمار وسایل نقلیه در جزیره به این بکر ماندن کمک می‌کند.

بازار محلی هنگام

می‌توانید در بازار زیبای هنگام که با مصالح موجود در همین جزیره ساخته شده است قدم بزنید و چیزهایی زیادی از زندگی مردم بیاموزید. لباس‌های محلی رنگارنگ زنان و مردان جنوب را ببینید. غذاهای خوشمزه‌ای که با صید همان روز پخته می‌شود را امتحان کنید. بسیاری از زنان جزیره در بازار به پخت و پز غذاهای محلی مثل سمبوسه میگو و ماهی، میگو، ماهی و برنج می‌پردازند. می‌توانید موقع خوردن غذاهای خوشمزه پای صحبت‌های محلی‌های خونگرم هم بنشینید و کلی حکایت جالب و شیرین از دریا و زمین و آسمان بشنوید.

تماشای دست‌سازه‌ها و صنایع دستی فوق‌العاده زیبایی که هنرمندان بی‌ادعای آن منطقه از صدف‌ها، سنگ‌ها و هر آنچه در منطقه در دسترس است ساخته‌اند هم حالتان را حسابی جا می‌آورد. در بازار زنانی هم هستند که کارشان کشیدن طرح حنا روی دست‌های شماست. محلی‌ها به این کار نقش ریختن می‌گویند. زنان محلی با حنا روی دست‌های بانوان طرح‌هایی انتزاعی، کاملا خلاقانه و بدون هیچ پیش‌طرح قبلی می‌کشند که زیبایی خیره‌کننده‌ای دارد.

روستای غیل و سنگ‌های اعجاب‌آور

روستای غیل در گودی قرار گرفته است و به خاطر همین چاه‌های آب فراوانی دارد. در نزدیکی این روستا، سنگ‌هایی حیرت‌آور به شکل انسان زندگی می‌کنند. به خاطر شکل عجیب این سنگ‌ها، محلی‌ها درباره‌شان داستان‌های جالب و عجیبی ساخته‌اند. داستان مادر و دختری که در هنگام فرار از دست ظالمان به درگاه خداوند دعا می‌کنند که آن‌ها را از دست زورگویان نجات دهد. خداوند هم آن‌ها را به شکل سنگ درمی‌آورد تا برای همیشه نجات یابند.

روستای غیل پر است از چاه‌های آب. از دیگر کارهایی که به گردشگران حس لذت‌بخش بودن در یک جزیره آرام و بکر را می‌دهد کشیدن آب از چاه است. با کمک محلی‌های مهمان‌نواز به نخلستان بروید و خودتان یاد بگیرید که چطور از چاه آب بکشید. قول می‌دهم آب شیرین و خنکی که خودتان از چاه می‌کشید گواراترین آبی باشد که نوش جان کرده‌اید.

شب‌مانی در جزیره هنگام

بیشتر مسافران صبح راهی جزیره می‌شوند و عصر به قشم برمی‌گردند. اما شب ماندن در جزیره لذت‌هایی هم دارد. شب آرامش بی‌نظیر جزیره را در کنار دریا تجربه می‌کنید، شانس بیشتری برای دیدن ساحل درخشان خواهید داشت و آسمان پرستاره جزیره میخکوبتان می‌کند. اگر شب را در جزیره بمانید و مهمان خانه یکی از اهالی شوید، می‌توانید از دستپخت خوب مادران جزیره هم لذت ببرید. همین‌طور از نزدیک با بسیاری از سنن و زوایای زندگی مردم جزیره آشنا می‌شوید. اگر هم وسایلش را داشتید و می‌خواستید کمپ بزنید، هیچ جای نگرانی نیست. کافی است پاسگاه را از محل تقریبی کمپتان مطلع کنید تا به هنگام گشت‌زنی شبانه، بدون اینکه مزاحمتان شوند، امنیتتان را هم تضمین کنند. اگر هم وسایل پخت و پز ندارید می‌توانید به محلی‌ها غذا سفارش دهید.

حیوانات فوق‌العاده جزیره هنگام

جزیره هنگام

جزیره هنگام حیات وحش بی‌نظیری هم دارد که دوستداران حیوانات را به سمت خود می‌کشاند. اولین چیزی که درباره این جزیره می‌شنوید دلفین‌های شاد و خندان اطراف آن است. شاید بزرگترین جاذبه جزیره هم دیدن از همین دلفین‌ها است که به صورت دسته‌ای شنا می‌کنند و از آب بیرون می‌پرند. اگر هوا خنک باشد و آب آرام، ممکن است حتی برایتان حرکات نمایشی هم انجام دهند. مشاهده پرندگان و مرغان دریایی هم لذت دیگری است که در سفر به هنگام نصیبتان می‌شود.

جزیره هنگام

اما جزیره هنگام حیوانات کم‌یاب‌تری هم دارد:
خاردم مصری، یکی از خزندگان در خطر انقراضی است که در این جزیره زندگی می‌کند. طول گونه نر این نوع سوسمار به ۷۶ سانتی‌متر می‌رسد و اعراب پوست آن را مرغوب‌ترین نوع چرم می‌دانند. دیگر جاندار ارزشمند و در خطر انقراض جزیره، لاک‌پشت پوزه‌عقابی است. این لاک‌پشت دریایی زیبا، برای تخم گذاری، به سواحل هنگام می‌آید و پس از تخم‌گذاری جزیره را ترک می‌کند. جبیر هم نوعی آهوی بسیار زیباست که می‌تواند با سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت بدود. جبیر دم و گوش‌هایی بزرگ‌تر از آهوهای معمولی دارد و هر دو جنس نر و ماده آن شاخ دارند. امیدورام بتوانید یکی از این جانوران را در سفرتان به هنگام ببینید.

جزیره هنگام

تاریخی پر فراز و نشیب

جزیره هنگام به خاطر موقعیت استراتژیک خود، که در تنگه هرمز واقع شده است، همیشه مورد توجه صاحبان قدرت بوده است. در دوران صفویه پرتغالی‌ها برای استعمار قشم و جزیره هنگام به این جزیره آمدند. هنوز هم بقایایی از کشتی شکسته پرتغالی‌ها در این جزیره وجود دارد. پس از اینکه پرتغالی‌ها به دست شاه عباس صفوی از این جزیره بیرون رانده شدند، در دوران قاجار انگلیسی‌ها دوباره به فکر استعمار این جزیره افتادند. انگلیسی‌ها سال‌های سال در هنگام مستقر بودند و بر دریانوردی خلیج فارس نظارت می‌کردند.

آن‌ها خانه‌ها و تاسیسات بندری زیادی برای خود در این جزیره احداث کردند و حتی برای ارتباط با بیرون جزیره خط تلگرافی هم به جزیره کشیدند. هنوز هم بقایایی از این تاسیسات در جزیره برای تاریخ‌دوستان قابل مشاهده است. این روند تا سال ۱۳۰۷ که رضاشاه توانست انگلیسی‌ها را از خاک هنگام بیرون کند ادامه یافت. به طور کلی همیشه صاحبان قدرت چشم طمع به این جزیره داشته‌اند و در هر عصری کسی مدعی هنگام بوده است. همین هم مطالعه و مشاهده این جزیره و شنیدن حکایت‌های آن از زبان خود مردم محلی را برای تاریخ‌دوستان و مردم‌نگاران جذاب‌تر می‌کند.

برای گشت و گذار در جزیره هنگام نیاز نیست پول زیادی خرج کنید چرا که محلی‌ها هر چه بخواهید با هزینه کم برایتان تهیه می‌کنند. فقط از گردش در جزیره‌ای که همه چیز را در کنار هم برایتان مهیا کرده است لذت ببرید. حواستان هم به طبیعت جزیره باشد تا جادوی جزیره برای همیشه برقرار بماند. اگر به جزیره هنگام رفته‌اید خاطرات و تجربیاتتان را با ما در میان بگذارید. اگر به جزیره نرفته‌اید کدام جاذبه آن بیشتر شما را به بازدید از جزیره ترغیب می‌کند؟