سایداسفر

مسجد سلطان احمد از زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی و از جاذبه‌های درجه یک شهر تاریخی استانبول است. گنبدهای آبشاری به همراه شش منار باریک این مسجد، آسمان استانبول را به تصرف خود درآورده‌اند. مسجد سلطان احمد نمونه‌ای عالی از مساجد فوق‌العاده امپراتوری عثمانی است که در محل کاخ بزرگ بیزانس احداث شده است. این مسجد به دلیل وجود کاشی‌های آبی رنگ در طراحی داخلی به «مسجد آبی» نیز شهرت دارد. گفتنی‌های زیادی در مورد مسجد آبی هست که در این مطلب سفرزون قصد داریم با شما در میان بگذاریم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

موقعیت و چشم انداز

مسجد سلطان احمد
مسجد سلطان احمد

مسجد سلطان احمد در مرکز استانبول قدیم و جنوب شرقی میدان اسب‌دوانی واقع شده است. جالب است بدانید که مسجد ایاصوفیه تنها به اندازه‌ی چند دقیقه پیاده روی به سمت شمال با مسجد آبی فاصله دارد. روایت‌ها حاکی از آن است که این مسجد به عمد در مقابل عمارت ایاصوفیه ساخته شده تا نشان دهد که معماران عثمانی و مسلمان می‌توانند رقبای سرسختی برای اجداد مسیحی خود باشند. بنابراین دو عمارت آثار تاریخی و معماری بسیار ارزنده‌ای هستند که جلوه‌ای منحصربه‌فرد را به این بخش از شهر می‌دهند.

آدرس مسجد سلطان احمد روی نقشه گوگل

این مسجد در چند قدمی سرای توپ‌کاپی قرار دارد، کاخی که تا قرن نوزدهم محل اقامت پادشاهان عثمانی بود. از طرفی این مسجد چند دقیقه‌ای تا ساحل بسفر فاصله دارد. اگر از دریا به مسجد نگاه کنید، قبه‌ها و مناره‌های مسجد در بخش قدیمی شهر برجسته هستند و هدف سازندگان هم ایجاد چنین چشم‌انداز زیبایی بوده‌است.


برای دریافت راهنمای سفر به استانبول کلیک کنید.


تاریخچه مسجد سلطان احمد

 در سال ۱۶۰۹ بود که سلطان احمد اول برای به رخ کشیدن صلابت و شکوه امپراتوری خود، تصمیم به ساخت نخستین مسجد امپراتوری عثمانی گرفت؛ چرا که تا پیش از آن خاندان سلطنتی و مردم از ایاصوفیه به عنوان مسجد اصلی شهر استفاده می کردند. محمد آقای صدفکار، با آمیختن ایده های استادش، سنان، در معماری مسجد، قصد خلق بنایی عظیم و با شکوه را مطابق میل سلطان داشت.

سلطان احمد که بسیار نگران به پایان رسیدن این مسجد بزرگ بود اغلب خود درگیر روند کار می‌شد. او تنها یک سال پس از اتمام ساخت شاهکارش در سن ۲۷ سالگی درگذشت. پیکر او به همراه همسر و سه پسرش در بیرون مسجد دفن شده است. مجموعه مسجد اصلی شامل یک مدرسه، بیمارستان، یک مدرسه ابتدایی، بازار، عمارت و گور مؤسس آن بود که متأسفانه اکثرشان در قرن ۱۹ تخریب شدند.

معماری مسجد آبی

مسجد سلطان احمد استانبول
مسجد سلطان احمد استانبول

مسجد سلطان احمد پنج گنبد اصلی، شش مناره و هشت گنبد فرعی دارد. طراحی مسجد حاصل انباشته شدن دو قرن تجربه در ساخت و ساز مساجد عثمانی است. در این بنا برخی عناصر مسیحی بیزانسی مربوط به ایا صوفیه، با معماری سنتی اسلامی ترکیب شده اند و این مسجد را آخرین مسجد بزرگ دوره‌ی کلاسیک ساخته اند. ساختار اصلی مسجد تقریباً شبیه مکعب است. در بالای مکعب مجموعه‌ای از قبه‌ها و شبه قبه‌ها فضا را تسخیر می‌کنند و به سمت قبه اصلی اوج می‌گیرند. قبه اصلی ۳۳ متر قطر و ۴۳ متر ارتفاع دارد. جلوه نهایی یک هماهنگی بینایی زیباست که چشم را به سمت انتهای قبه هدایت می‌کند.

فضای داخلی مسجد سلطان احمد

دور تا دور صحن مسجد در پایین‌ترین قسمت توسط بیست هزار کاشی سرامیک دست‌ساز ازنیکی تزیین شده‌ است. بیش از دویست پنجره شیشه‌ای نور را به درون صحن اصلی هدایت می‌کنند و از لوسترهای بزرگ نیز برای نورپردازی مسجد کمک گرفته شده‌است.

در دکوراسیون از آیاتی از قرآن استفاده شده‌است که بسیاری از آن‌ها به خط سید کاظم غباری نوشته‌اند که بزرگترین خطاط آن زمان بوده‌است. صحن اصلی فرش شده‌است و این فرش‌ها در زمان مقتضی تعویض می‌شوند.

سلطان-احمد

مهمترین بخش صحن داخلی «محراب» است که از مرمری با تراش ظریف و کنده کاری ساخته شده و دیوارهای کناری آن از جنس سرامیک است. در سمت راست محراب «منبر» قرار دارد که امام جماعت در زمان خطابه به هنگام نماز ظهر یا در روز جمعه یا روزهای تعطیل بر روی آن می‌ایستد. طراحی صحن اصلی به گونه‌ای است که حتی در زمان شلوغی همه افراد بتوانند امام جماعت را ببینند و سخنانش را بشنوند.

منارههای مسجد آبی؛ بی همتا در آسمان استانبول

مسجد سلطان احمد اولین مسجد در ترکیه‌ است که با شش مناره ساخته شده. هر مناره سه بالکن دارد و تا چندی پیش مؤذن می‌بایست پنج بار در روز از یک پله مارپیچ باریک عبور می‌کرد تا اذان بگوید. امروزه از یک سیستم بلندگو استفاده می‌شود و صدای اذان که توسط مساجد همجوار نیز اکو می‌شود در اغلب مناطق قدیمی شهر به گوش می‌رسد. عده زیادی از مردم ترک و گردشگران در هنگام غروب در پارک روبروی مسجد جمع می‌شوند تا صدای اذان مغرب را بشنوند و با غروب آفتاب، نورپردازی زیبای صحن مسجد را تماشا کنند.

تماشای مسجد آبی برای مسلمانان و غیر مسلمانان 

مسجد سلطان احمد
مسجد سلطان احمد

 از همان ابتدا این مسجد برای مسلمانان ترکیه ساخته شد اما با توجه به توریستی شدن آن، غیرمسلمانان زیادی برای دیدن مسجد آبی آمدند. برای این که تقدس مسجد حفظ شود، ورودی غیر مسلمانان از ضلع غربی است. از طرفی پوشش برای خانم ها اجباری است. البته نه به آن شکلی که در مساجد ایرانی مرسوم است. فقط کافی است خانم ها لباس های پوشیده بپوشند و اگر روسری نداشتند، از ورودی مسجد، روسری بگیرند. طراحی جالبی که در ورودی این مسجد قرار دارد، زنجیره‌هایی است که از ورودی مسجد آویزان شده است .

این زنجیره ها، باعث می شود همه کسانی که می خواهند وارد مسجد شوند سر خود را هنگام ورود خم کنند .اگر به استانبول سفر کردید حتما قدم زدن در باغ‌های میان مسجد سلطان احمد و ایا صوفیه را امتحان کنید! زیرا از آنجاست که می‌توانید شکوه و عظمت هر دو بنای زیبا را با هم ببینید و از تماشای آن لذت ببرید.


برای آشنایی بیشتر با دیدنی های استانبول کلیک کنید.


طبیعت گردی

طبیعت گردی

برای مشاهده‌ی تورهای طبیعت گردی سفرزون کلیک کنید.

null

تور استانبول

برای مشاهده‌ی تورهای استانبول سفرزون کلیک کنید.

null

تور یک روزه

برای مشاهده‌ی تورهای یک روزه سفرزون کلیک کنید.

null

تور چند روزه

برای مشاهده‌ی تورهای چند روزه سفرزون کلیک کنید.