شرق ایران و ناحیه خراسان از روزگاران قدیم سرزمین خورشید و زادگاه زبان و فرهنگ فارسی بوده است. حال در این مقاله قصد داریم به روستایی سفر کنیم که بعنوان شرقی‌ترین و مرتفع‌ترین نقطه نیشابور و محل طلوع خورشید، بارها در کتب تاریخی از آن یاد شده است. روستای خرو امروزه بخشی از استان خراسان رضوی و پرجمعیت‌ترین شهر منطقه پس از نیشابور می‌باشد که با وجود داشتن شهرداری همچنان به روستای خرو شهرت دارد. این روستا در ۱۸ کیلومتری شمال‌شرقی نیشابور قرار گرفته و از قدیم یکی از کانون‌های عمده فرهنگی و انسانی دشت نیشابور بحساب می‌آید.  جاذبه‌های گردشگری فراوان، معماری خاص منازل و باغات میوه انبوه این شهر را به یکی از قطب‌های گردشگری منطقه تبدیل کرده‌اند. در ادامه با سفرزون همراه باشید تا از نزدیک با روستای خرو آشنا شویم.

saadatrent

تاریخچه و معماری روستای خرو

روستای خرو در دره‌ای سرسبز و خوش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ آب‌وهوا در دامنه قله شیرباد و کوه‌های بینالود قرار گرفته است. ذکر شدن نام این روستا در کتبی مانند تاریخ بیهقی، تاریخ نیشابور، معجم‌البلدان، منتخب السیاق و اسرار التوحید بیانگر قدمت تاریخی این سکونتگاه دیدنی می‌باشد. نام خرو دارای ریشه زرتشتی و به معنای شرقی‌ترین سرزمین، یا جایگاه روشنایی خورشید است. بدلیل قدمت طولانی این روستا آیین‌های کهن و باستانی بسیاری همچنان در آن جریان دارد که از میانشان می‌توان به صله‌رحم، شب‌نشینی‌های زمستانی، خوش‌آمدگویی به نوروز، دید و بازدید عید، چله بجست و کله گرگی اشاره کرد. پس از ورود به خرو اولین چیزی که در میان باغ‌های سرسبز توجه شما را جلب خواهد کرد معماری پلکانی خانه‌های روستا است. این خانه‌ها که در سراشیبی تپه‌ها و در میان درختان سر برآورده‌اند با پدید آوردن چشم‌اندازی زیبا لقب ماسوله خراسان را به خود اختصاص داده‌اند.


یکـی شهــر خـــرّم بُـوَد،  نـــــام خـرو

که بر سبـزیش،  غبطـه ورزیــده سرو

هــوایــش،  لطیـــف و نـوازشگر است

که در آب، شیرینی آب او، شِکّر است

بـه سیـــبش کـــه  از جنّـــت آورده‌اند

بســـی لب بـه دنــدان،  فــرو بُرده‌اند

ز  آلـــوش گــــویم،  شــــــود صادرات

به بُلــــدان دیگــر،  خــورند چون نبات

کـه انگـــور آنجـا فـروزان،  چــو شمع

به بُستان، در او وقت اصـحاب،  جمع


جاهای دیدنی روستای خرو

خرو با قرارگیری در منطقه‌ای کوهستانی بعنوان یکی از ییلاقات جنوبی رشته‌کوه بینالود شناخته می‌شود. بسیاری از کوهنوردان و طبیعت دوستان با عبور از این روستا خود را به دامنه زیبا و قلل مرتفع بینالود می‌رسانند. روستای خرو بر روی کوهپایه‌ای واقع شده که از آن‌جا دره اصلی به دوشاخه تقسیم می‌شود. دره سمت چپ و شمالی به سمت آبشار رودمیان رفته و با ورود به دره سمت راست می‌توانید به چشمه علی و در صورت ادامه دادنش به گذرگاه تاریخی و روستای زشک در دامنه شمالی بینالود برسید. در ادامه تعدادی از نقاط دیدنی این روستا را معرفی خواهیم کرد.

بقعه چشمه‌علی

روستای خرو
بقعه چشمه علی

این بقعه سنگی در ۴ کیلومتری شمال شرقی و در دره سمت راست روستا و نزدیکی محل تلاقی دو رودخانه خرو قرار دارد. از درون این بقعه سنگی چشمه‌ای بنام چشمه‌علی می‌جوشد که آبش گوارا و بسیار خنک است. مردم خرو اعتقاد دارند که این محل قدمگاه حضرت علی می‌باشد و از اینرو احترام فراوانی برایش قائل هستند. برخی نیز احتمال می‌دهند امام رضا در سفر به نیشابور به این چشمه آمده باشد که این روایت محتمل‌تر است.

بوستان حاج قره

این بوستان کوهستانی مابین محله‌های علیا و صفلی روستا قرار دارد و از بالایش می‌توان چشم‌اندازی زیبا به نواحی اطراف را مشاهده کرد. بر روی این تپه مرتفع دشت نیشابور و باغ‌های میوه خرو به زیبایی هرچه تمام‌تر دیده می‌شوند. مردم روستا اعتقاد دارند در محل تخته‌سنگ‌های بالای این تپه، بانویی از نزدیکان ائمه‌اطهار در حالی که از دشمنانش  فرار می‌کرده ناگهان غیب می‌شود. بنا به این روایت تخته‌سنگ‌ها و درخت طاغونی بالای این تپه از جایگاه معنوی بالایی میان اهالی روستای خرو برخوردار هستند.


در سفرزون بخوانید: عمارت امین الاسلامی نیشابور ، زیبایی باشکوه بنایی تاریخی در مرکز شهر


گذرگاه تاریخی خرو به زشک

در روایات تاریخی آمده که پس از حمله مغول‌ها به ایران، لشکریان تاتار پس از فتح توس از طریق این جاده و گذرگاه قدیمی بسمت نیشابور حرکت می‌کنند و در میانه راه مردم خرو جانانه با آن‌ها وارد نبرد می‌شوند. امروزه این جاده کوهستانی و مرتفع ارتباط میان دشت‌های شمالی و جنوبی رشته‌کوه بینالود را ایجاد می‌کند و در مسیرش جاذبه‌های طبیعی بسیاری قرار دارند.

رباط قلعه

در انتهای رودخانه خرو و در محل سه‌راهی زشک، جاغرق و خرو بقایای رباطی به چشم می‌خورد که دارای پلانی چهارتاقی با مصالح سنگی می‌باشد. رباط قلعه یکی از کاروانسراهای ۹۹۹ گانه ساخته شده در زمان صفویه است که با هدف ایجاد سرپناهی برای کاروان زائران امام رضا احداث شده است.

آبشار شش‌آب

آبشار شش‌آب که به نام‌های شش‌او، آبشار بزرگ، و یا آبشار شاه‌آب هم شهرت دارد در مسیر رودخانه کوچک خرو و در فاصله ۹ کیلومتری روستا واقع شده است. آبشار شش‌آب یکی از زیباترین و مرتفع‌ترین آبشارهای خراسان بحساب می‌آید. تا پیش از رسیدن به آبشار چندین چشمه گوارا و خنک وجود دارند که محلی مناسب برای رفع خستگی و عطش مسافران بوجود آورده‌اند.

رودمیان

یکی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی اطراف روستا دره‌ای سرسبز و خرم به اسم رودمیان است که چندین چشمه در طول می‌جوشند. رودخانه بزرگ خرو از درون این دره پرشیب به سمت پایین جاریست و در مسیر همین رودخانه آبشاری زیبا و دیدنی بنام رودمیان نیز قرار دارد. آبشار رودمیان در فاصله حدود شش کیلومتری شمال‌شرقی روستا واقع شده است.

خرید بلیط هواپیما تهران مشهد
رزرو هتل داخلی

غارهای پیرامون روستای خرو

در ارتفاعات و کوه‌های اطراف خرو غارهای متعددی کشف شده که از میانشان می‌توان غار نجف، غار رودخانه کوچک، غار رودمیان و غار تیغ‌سفید را نام برد. غار تیغ‌سفید در پایین‌دست برج تاریخی تیغ‌قلعه قرار دارد و گفته می‌شود در گذشته از آن بعنوان مخفی‌گاه و نیز راهی برای برداشتن آب از رودخانه برای اهالی قلعه استفاده می‌شده است.

بقایای برج‌های قدیمی

در زمان‌های قدیم برای دیده‌بانی و محافظت از این ناحیه برج‌هایی در اطراف و بلندی‌های مشرف به خرو ساخته شده بوده که امروزه بقایای سه عدد از آن‌ها به نام‌های تیغ‌سیاه، تیغ‌سفید و تیغ‌قلعه همچنان قابل مشاهده است.

آتشکده روستای خرو

در بین محله سفلی و علیای روستا بقایای آتشکده‌ای تاریخی قرار دارد که سالهاست خاموش شده است.

قنات‌های روستای خرو

در روستای خرو و نواحی اطراف آن هفده قنات زنده و پرآب وجود دارند که اهمیت آب را نزد این مردمان از قدیم الایام نشان می‌دهند. بعلاوه فضایی زیرزمینی نیز در یکی از خانه‌های قدیمی روستا وجود دارد که ورودی‌اش با کف حیاط خانه هم‌سطح می‌باشد و با رفتن به درون آن و عبور از پلکان به نهری در دل زمین خواهد رسید. این پایاب زیرزمینی و سرپوشیده نیز یکی دیگر از سازه‌های مهندسی و آبی روستا بحساب می‌آید.

سوغات و محصولات باغی

در روستای خرو صنایع دستی مانند قالیبافی، گلیم‌بافی، آهنگری و چاقوسازی رواج دارند که محصولات بی‌نظیر این صنعت‌گران برای فروش به مسافران و گردشگران عرضه می‌شوند. در میان محصولات باغی و خوراکی این روستای باستانی نیز باید آلو، ریواس، گردو، گلابی، سیب، گیلاس، هلو و عسل طبیعی را نام برد. شربت ریواس و انواع لواشک خرو شهرت بسیاری دارند.


از نظر گستردگی باغات آلو و طعم و مزه‌اش باید خرو را پایتخت آلوی ایرانی نامید. انواع گوناگون آلو در روستای خرو تولید می‌شوند که از میانشان می‌توان به آلوی رسمی، حاج حسنی، کبرایی، شوقانی، شمس و طلایی اشاره کرد. آلو و ریواس خرو شهرتی جهانی دارند و حتی به خارج از مرزهای ایران نیز صادر می‌شوند. در فصل برداشت میوه درختان آلو، رنگ زرد آلوهای چیده شده که بصورت سنتی بر روی بام خانه‌ها قرار داده شده‌اند نمایی خاص و دیدنی به روستا می‌بخشند.
هرساله بیش از ۱۷۰۰ تن از تولیدات مرغوب خشکباری آلو از روستای خرو به کشورهایی همچون پاکستان، هند و امارات صادر می‌شود که می‌توان در سفر به این منطقه اقدام به خرید این محصول خوشمزه و پرخاصیت کرد. در روستای خرو و نواحی اطراف آن هفده قنات زنده و پرآب وجود دارند که اهمیت آب را نزد این مردمان از قدیم الایام نشان می‌دهند.

آدرس روستای خرو روی نقشه گوگل

برای رسیدن به روستای خرو باید از مشهد خارج شده و در فاصله ۲۰ کیلومتر مانده به شهر نیشابور و در سمت راست وارد جاده فرعی بسمت خرو شوید. با طی ۶ کیلومتر دیگر وارد روستای خرو خواهید شد. برای اقامت نیز امکان کرایه خانه باغ و یا منزل و سوییت در روستا وجود دارد. مطمئنا سپری کردن شب در روستا و بیدار شدن و تماشای تابش اولین اشعه‌های خورشید بر پیکره خرو صفای دیگری خواهد داشت اما امکان اقامت در هتل‌ها و مسافرخانه‌های شهر نیشابور نیز بدلیل فاصله نزدیک با روستا وجود دارد. اگر به روستای خرو سفر کرده‌اید با ما از تجربه‌هایتان بگویید.