اصفهان از جمله شهرهای زیبای ایران است که ابنیه تاریخی و جاذبه‌های گردشگری فراوانی را در خودش جای داده. خانه‌ها و عمارت‌های کهن، یکی از پرطرفدارترین دیدنی‌های اصفهان هستند که از مهم‌ترین عمارت‌های این شهر می‌توان به عمارت سرتیپ اشاره کرد. این خانه بی‌نظیر که در خمینی شهر اصفهان قرار دارد، هر روزه میزبان تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است. تجربه بازدید از عمارت زیبای سرتیپ، یکی از تجربه‌های به یادماندنی و خاطره‌انگیز شما خواهد بود. اگر دوست دارید درباره این عمارت قدیمی و ویژگی‌های آن بدانید، در ادامه با سفرزون همراه باشید:

saadatrent

عمارت سرتیپ کجاست؟

عمارت سرتیپ

خانه سرتیپ سدهی (سده‌ای) از جمله خانه‌های تاریخی در خمینی شهر اصفهان است که قدمت آن به دوره قاجاریان باز می‌گردد. این عمارت دیدنی، همه روزه محل بازدید گردشگران است و خوب است بدانید که در ۲۵ اسفندماه ۱۳۸۰ به عنوان یک اثر کهن، به ثبت ملی رسیده است.

اگر در خمینی شهر اصفهان، به محله لادره فروشان و بلوار توحید بروید، خانه سرتیب را می‌بینید.


برای دریافت راهنمای سفر به اصفهان کلیک کنید.


سرتیپ سدهی که بود؟

عمارت سرتیپ

در دوران قاجاریان شخصی به نام سرتیپ محمد حسن خان سدهی می‌زیست که فرزند یاورخان، از منصب‌داران و نظامیان دوره قاجار بود. سرتیپ نیز از فعالان عرصه سیاسی در اصفهان بود که در هنگام انقلاب مشروطیت، جنگ جهانی اول و ماحرای قحطی و بیماری، تاثیر مستقیمی در ایجاد امنیت اصفهان گذاشت.

از او چهار فرزند نیز به یادگار ماند که هر کدام خانه‌های تاریخی جداگانه و زیبایی را در شهر دارند.

بنای خانه سرتیپ؛ تجلی زیبایی و شکوه

بنای خانه سرتیپ
بنای خانه سرتیپ

وقتی در خمینی شهر اصفهان، سراغ عمارت سرتیپ را می‌گیرید، آدرس‌ها شما را به کوچه‌ای در مقابل مسجد لادره راهنمایی می‌کنند که در حقیقت بدنه این عمارت تاریخی را تشکیل می‌دهد. در اواسط کوچه، میدانی را می‌بینید که خانه سرتیپ دقیقا مشرف بر آن واقع شده است. این عمارت بی‌نظیر با سردر تماشایی و هنرمندی ظریفی مزین شده است. این سردر مجلل از جمله زیباترین سردرهای تاریخی در خمینی شهر شناخته می‌شود که جنس آن از گچ است و در آن از رسمی‌بندی‌ استفاده شده.

سردر این عمارت تاریخی، دو سکوی بزرگ و چهار طاقچه در طرفین خود دارد. نقش‌بندی‌های روی در خانه، بسیار خاص و هنرمندانه ایجاد شده است و هشتی و دالان در، با ۱۴ گنبد و تاق مزین شده. این دالان، سقفی بلند دارد و به چهار خانه تاریخی و زیبا منتهی می‌شود.

اصلی‌ترین خانه و زیباترین آن‌ها، دیوان خانه است که قدمت آن به سال ۱۳۱۶ هجری قمری باز می‌گردد. دیوان خانه عمارت سرتیپ، از قسمت‌های متنوع و زیبایی همچون تالار اصلی، بخش تابستان نشین، بخش زمستان نشین و ایوان شکیل شده است.

تالار :

تالار دیوان خانه عمارت سرتیپ
تالار دیوان خانه عمارت سرتیپ

تالار دیوان خانه با دو اتاق، پستو، گوشواره و ایوان، از باشکوه‌ترین قسمت‌های عمارت به شمار می‌رود. این بخش از خانه با معماری خاص و نقوش هنرمندانه زیبا طراحی شده که تماشای آن حیرت‌زده‌تان می‌کند.

بخش زمستان نشین :

بخش زمستان نشین عمارت سرتیپ
بخش زمستان نشین عمارت سرتیپ

این بخش از خانه یک اتاق سه دری، یک اتاق پنج دری و نارنجستان زیبای عمارت را در خودش جای داده است که زیبایی هر قسمت، نشان از حضور یک استادکار ماهر دارد.

بخش تابستان نشین خانه تاریخی سرتیپ سدهی :

عمارت سرتیپ
بخش تابستان نشین

در بخش تابستان نشین، اتاق‌های سه دری، پنج دری، ظرف‌شوی‌خانه و حوض‌خانه را می‌بینید که یکی از زیباترین بخش‌های عمارت به شمار می‌رود.

ایوان :

عمارت سرتیپ
ایوان عمارت سرتیپ

ایوان تاریخی عمارت سرتیپ، بسیار محبوب و دیدنی است که چهار ستون بلند شش متری دارد. دیوارهای ایوان با نقاشی‌های زیبا و دیدنی پر شده و با ۱۱ در و پنجره‌هایی که در بالا قرار دارند، به اتاق‌های گوشواره راه پیدا می‌کند. در و پنجره‌ها همگی با شیشه‌های رنگارنگ مزین شده‌اند که هنگام تابش آفتاب، رنگ‌های آن بر روی زمین پخش می‌شود.

از جمله تزییناتی که در ایوان باشکوه عمارت به کار رفته است می‌توان به نقاشی، گچبری و آینه‌کاری اشاره کرد. جالب است بدانید که سقف این قسمت با نوعی پوشش شبیه به کاغذ دیواری پوشیده شده است.

شاه‌نشین :

بخش شاه‌نشین عمارت سرتیپ
بخش شاه‌نشین عمارت سرتیپ

بدون اغراق می‌توان گفت که شاه‌نشین عمارت، زیباترین و باشکوه‌ترین بخش خانه است که بادگیر در دو طرف آن قرار گرفته و با تاقی جناغی مزین شده است.

در قسمت شاه‌نشین یک بخاری گچ‌بری بسیار زیبا به چشم می‌خورد که طرح‌های شلوغ و ظریف روی آن، چشم‌هایتان را به خودش خیره می‌کند. نقاشی‌های پشت آینه و کتیبه‌های موجود در شاه‌نشین نیز بسیار تماشایی‌اند. در بخش حوضحانه، یک حوض قدیمی قاجاری اما به سبک فرنگی را می‌بینید! حوض‌خانه، چهار ایوان با سقف‌های مسطح و جناقی دارد. دو ایوان از این چهار ایوان، راهی است که به اتاق‌های سه دری متصل می‌شود و دو ایوان دیگر، عمیق‌تر هستند و درواقع شاه‌نشین حوض‌خانه شناخته می‌شوند. اگر به بدنه حوض‌خانه نگاه کنید، مجموعه‌ای از تصاویر و نقاشی‌های ظریف و بی‌نظیری را می‌بینید که با طرح‌های فرنگی مانند موتیف‌های اسلیمی، پل و پرنده پر شده است و تصویری جذاب، متفاوت و چشم‌نواز را پیش روی‌تان قرار می‌دهد.

از آنجا که این بنا متعلق به دوران قاجار است، سبک و فرم معماری به شیوه قاجاریان همراه با تقلیدهای کوچکی از سبک فرنگی است. در عمارت باشکوه سرتیپ، روشنایی، گرما و سرما با عوامل طبیعی تامین شده‌اند. گچبری، منبت‌کاری، آینه‌کاری، پارچه سقفی، حجاری‌های ظریف و دیدنی و پنجره‌های گره‌چینی از جمله تزئیناتی است که در جای جای عمارت سرتیپ دیده می‌شود.

بهترین زمان سفر به اصفهان

خانه تاریخی سرتیپ سدهی
بهترین زمان سفر به اصفهان

از آنجایی که شهر اصفهان در زمره شهرهای گرم ایران قرار دارد، بهترین زمان سفر به این شهر، فصول سردتر سال از جمله پاییز است. در این زمان هوای شهر در مطبوع‌ترین حالت خود قرار دارد و سفری دل‌چسب را برایتان رقم می‌زند.

دسترسی به عمارت تاریخی سرتیپ

خانه تاریخی سرتیپ سدهی
دسترسی به عمارت تاریخی سرتیپ

برای بازدید این عمارت زیبا، ابتدا باید به استان اصفهان و خمینی شهر سفر کنید.

وقتی به خمینی شهر رسیدید، در میدان ورودی شهر و در ابتدای خیابان توحید، می‌توانید تابلوی بزرگ «خانه سرتیپ سدهی» را ببینید. مسیر تابلو را که پیش بگیرید، به مسجد لادره خواهید رسید که در مقابل آن کوچه‌ای قرار دارد و عمارت سرتیپ در آن واقع شده است. مسیر عمارت را می‌توانید به راحتی پیدا کنید و به آن برسید.

آدرس عمارت سرتیپ روی نقشه گوگل

اطلاعات بازدید از عمارت سرتیپ :

ساعات بازدید : ۸ صبح الی ۱۴ ظهر، ۱۶ عصر الی ۱۹.

قیمت بلیت : ۲۰ هزار تومان.

آدرس عمارت سرتیپ : استان اصفهان، خمینی شهر، بلوار توحید، محله لادره فروشان، مقابل مسجد لادره.

 

نظر شما درباره این عمارت باشکوه تاریخی چیست؟ آیا دوست دارید این خانه زیبا را از نزدیک ببینید؟ نکات، تجربیات و نظرات ارزشمندتان را درباره این عمارت و ویژگی‌های منحصر به فرد آن، با سفرزون به اشتراک بگذارید.


برای آشنایی بیشتر با دیدنی های اصفهان کلیک کنید.