دیدنیها و شگفتیهای ایران پایان ندارند و هر چقدر هم به جاهای بکر و کمتر دیده و ناشناخته سفر کنیم بازهم جای تازه برای رفتن و دیدن و کشف کردن وجود دارد. در این مطلب میخواهیم یکی از عجیبترین جاذبههای طبیعی ایران را به شما معرفی کنیم؛ جایی که کمتر کسی میشناسد و شاید فقط سفرروها و ایرانگردهای حرفهای به این محل عجیب سفر کرده باشند. این مطلب دربارهی جایی است که با نام دره ارواح هم شناخته میشود: کول خرسان که قرار است در این مطلب مجلهی سفرزون مفصل به شما معرفی کنیم. اگر به طبیعتگردی علاقه دارید و عاشق کشف جاهای بکر هستید، این مطلب را از دست ندهید. البته مطمئن باشید بعد از خواندن این مطلب به برنامهریزی سفر به دره ارواح فکر میکنید. با ما همراه باشید.
دره ارواح ایران کجاست؟
این محل شگفتانگیز که «اشکفت زرده» هم نامیده میشود در ۳۵ کیلومتری شمال شهر دزفول در استان خوزستان قرار دارد. برای رفتن به دره ارواح باید به مسیری وارد شوید که به روستای بیشهبزان در منطقهی شهیون منتهی میشود. پس از یک ساعت و نیم پیادهروی نسبتا سخت و گذشتن از روستای «پاقلعه» و کمی مانده به روستای «بیشهبزان» به مقصد موردنظر میرسید. پس برای رفتن به اینجا اول باید خودتان را به جنوب ایران و شهرستان «دزفول» برسانید. بد نیست یادآوری کنیم که شهر دزفول و مناطق اطرافش تاریخ بسیار کهن و طبیعتی غنی با دیدنیهای زیاد دارد. در مسیر دیدنیهایی ماند سد دز و قلعه شاداب که یکی از بزرگترین قلعههای طبیعی ایران است و در دل کوه کنده شده وجود دارد.
بهترین وقت سفر به کول خرسان
یکی از شگفتیهای کول خرسان آبوهوای آن است که با آبوهوایی که از منطقه جنوب و خوزستان سراغ داریم کاملا متفاوت است یعنی با اینکه در منطقهی گرمسیری خوزستان واقع شده، اما زمستانهایی نسبتا گرم و تابستانهایی کاملا خنک دارد. گاهی دمای هوا در دره منهای بیست درجه سانتیگراد است و اختلاف دمایش با دزفول که فاصله زیادی هم باهم ندارند تا ۳۰ درجه است. تقریبا همه فصلها برای این سفر مناسب هستند اما اگر قصد دارید در زمستان سفر کنید حتما وضعیت بارندگی در منطقه را بررسی کنید تا باران و سیلاب خللی در سفرتان ایجاد نکنند.
وقتی از کول خرسان حرف میزنیم دقیقا ازچه حرف میزنیم
کول در زبان محلی منطقه به معنای دره است ولی تا امروز کسی نمیداند چرا نام خرسان روی این دره گذاشته شده است. این درهی عجیب حدودا ۲۰۰ متر عمق دارد و قسمتی از رشته کوههای زاگرس است. مسیر بین دیوارههای دره انقدر باریک است که فقط یک نفر میتواند از آن عبور کند. هر چه جلوتر بروید دیوارها بلندتر میشوند و به هم نزدیکتر، بهطوریکه دیگر آسمان بالای سرتان را نمیبینید و شاید به همین خاطر باشد که این دره را دره ارواح مینامند.گفتیم برای رسیدن به کول خرسان حدودا یک و نیم ساعت پیادهروی در پیش دارید اما بعد از این پیادهروی طولانی با یکی از عجیبترین جاهایی که در عمرتان دیدهاید مواجه میشوید و خستگی راه را فراموش میکنید. در ورودی دره یک نخلستان کوچک قرار دارد و هر چه به سمت انتها پیش میروید درختان بومی منطقه مثل کنار، سدر، انجیر وحشی و…بیشتر به چشم میخورند.
دیوارههای دره پوشیده از گیاه پرسیاوشان است که منظرهی دلپذیر و متفاوتی ایجاد کردهاند. علاوه بر این از دیوارههای دره آب باریکههایی روان هستند و درسالهای پربارش این باریکهها به آبشار تبدیل میشوند. در میانه دره هم یک نهر دائمی که از چشمههای داخل دره سرچشمه گرفته است جریان دارد و بر بستری از شن و ماسه روان است. در انتهای کول خرسان هم یک غار قوسی شکل با آبگیری در انتهایش وجود دارد. این حوضچه که در زبان محلی «گهر» نامیده میشود، حدودا ۵ متر طول دارد و ۳ متر عرض و در فصل گرم محل خوبی برای آبتنی است. شما هم اگر در فصل گرم به دره سفر کنید حتما وسوسه میشوید در این محل بینظیر تنی به آب زلال بزنید.
در سفرزون بیشتر بخوانید : جاهای دیدنی دزفول ، از تاریخ تا سرسبزی طبیعت
نکات ایمنی را در این سفر رعایت کنید
در سفرهایی از جنس ماجراجویی رعایت نکات ایمنی برای لذت بردن از سفر اهمیت زیادی دارد. سفر بیتردید یکی از سفرهای بهیادماندنی زندگیتان خواهد بود اگر چند نکته را در نظر بدانید و به خاطر بسپارید. اول از همه اینکه حتما همراه با یک بلد یا راهنمای محلی سفر کنید. همانطور که پیشتر هم گفتیم برای رسیدن به این محل راهپیمایی طولانی در پیش دارید یعنی حدود ۴ کیلومتر مسیر نسبتا ناهموار از ابتدای مسیر تا ورودی کول و حدودا ۱۰ کیلومتر از ابتدای کول خرسان تا انتهای آن که به رودخانه دز میرسد.
هر چه به انتهای دره و رودخانه دز نزدیکتر شوید سطح آب بالاتر میآید به طوری که بعضی جاها مجبور میشوید شنا کنید اما جریان رودخانه دز به شدت سریع است و شنا در آن کار راحتی نیست پس بهتر است در قسمتهای امن دره راه بروید و به همین دلیل است که گفتیم حتما با راهنمای محلی سفر کنید.
مارال فرخی
مطالب مرتبط
پربحث ترین مطالب
- تعداد نظرات: 371
- تعداد نظرات: 158
- تعداد نظرات: 157
- تعداد نظرات: 154
- تعداد نظرات: 149
- تعداد نظرات: 146
- تعداد نظرات: 128
- تعداد نظرات: 127
- تعداد نظرات: 121
- تعداد نظرات: 115