گاهی از یک جاده قدیمی در حال عبور هستیم اما بی توجه به اینکه چه زیبایی‌های منحصر به فردی در کنار همین جاده آرمیده‌اند. متاسفانه در مورد بسیاری از جاذبه‌های دیدنی ایران اطلاع رسانی زیادی صورت نمی‌گیرد. همین موضوع باعث می‌شود تا گردشگران از وجود چنین جواهری در دل ایران بی خبر باشند. دریاچه نئور نیز دقیقا جزء همین دسته از جاذبه‌های طبیعی است. این دریاچه با وجود اینکه در نزدیکی یکی از جاده‌های معروف ایران، یعنی جاده اسالم به خلخال وجود دارد، با این حال کمتر کسی از وجود آن آگاه است. با سفرزون همراه باشید تا این زیبای خفته در مرز بین اردبیل و گیلان را بیشتر بشناسید.

saadatrent

دریاچه نئور، بهشت گمشده‌ای در نزدیکی جاده اسالم به خلخال

دریاچه نئور ما بین شهرستان تالش و اردبیل و همچنین خلخال قرار دارد. این دریاچه را نمی‌توان به شهر خاصی نسبت داد چون دقیقا در نقطه مرزی بین اردبیل و گیلان قرار گرفته. در اصل ۴۸ کیلومتر از جنوب شرقی اردبیل که به سمت خلخال بروید، در یکی از دره‌های کوهستانی باغرو و در ارتفاعی حدود ۲۵۰۰ متر از سطح دریا، دو دریاچه کوچک و بزرگ به چشم شما خواهند خورد. این دو دریاچه در مراتعی به مساحت ۲۱۰ هکتار قرار دارند که واقعا مساحت وسیعی است.

دشت‌های دریاچه نئور

نکته جالب و قابل تامل در مورد دریاچه نئور این است که دو دریاچه در فصل بهار به یکدیگر می‌پیوندند و یک دریاچه بزرگ و واحد تشکیل می‌دهند. عمق متوسط این دریاچه حدود ۵ متر است. با احتساب اینکه عمق استخر قهرمانی حدود ۶ متر است، پس می‌توان آن را جزء دریاچه‌های نسبتا عمیق طبقه بندی کرد.


برای دریافت راهنمای سفر به اردبیل کلیک کنید.


آب دریاچه نئور

دریاچه نئور به صورت طبیعی ایجاد شده و آب آن شیرین و قابل شرب است. دلیل شیرین بودن آب دریاچه نئور، وجود چشمه‌هایی است که از رشته کوه باغرو نشات می‌گیرند. حجم آب این دریاچه آنقدر زیاد است که در سال ۱۳۶۶ بر سر تنها خروجی این دریاچه سدی احداث کردند تا آب منطقه را تامین کند.

بارندگی بالای این منطقه کوهستانی باعث شده تا چشمه‌های زیادی در این اطراف ایجاد شوند. همین چشمه‌های زیر زمینی که همواره از دل زمین می‌جوشند، باعث ثبات و پایداری دریاچه نئور شده‌اند. حتی در گرم‌ترین فصل سال یعنی تابستان نیز هوای این منطقه خنک و بهاری است. به دلیل وجود آب کافی و شرایط مساعد جوی، خاک این منطقه بسیار حاصل‌خیز است.

نمای ۳۶۰ درجه از دریاچه نئور

به همین دلیل در این منطقه تا چشم کار می‌کند تنها سرسبزی خواهید دید و تنوع گیاهی بسیار زیادی دارد. همچنین باید بدانید که همه این عوامل دست به دست هم داده‌اند تا اینجا را محیطی مناسب برای زیست گونه‌های مختلف جانداران کنند. به همین دلیل پرندگان مهاجر زیادی در حین عبور، از این منطقه زیبا دیدن می‌کنند. این مساله نیز بر زیبایی دریاچه نئور افزوده و آن را تبدیل به محیط مناسبی برای کسانی کرده که به دیدن پرندگان علاقه دارند.

دریاچه نئور ، یک منطقه محافظت شده

همانطور که ذکر کردیم، در این منطقه پرندگان زیادی زندگی می‌کنند. وجود همین پرندگان در حفظ اکوسیستم اینجا بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل سازمان حفاظت محیط زیست، این منطقه را جزء مناطق حفاظت شده اعلام کرده و به شده از آن محافظت می‌کند.

دشت اطراف دریاچه نئور

از این رو باید بدانید که شکار در منطقه نئور کاملا غیر قانونی و غیر مجاز است و با خاطی به شدت برخورد می‌شود. همین سیستم نظارتی باعث شده تا تالاب‌های اطراف این دریاچه تبدیل به یک اکوسیستم طبیعی شود که به دور از خطر انسانی در حال زندگی هستند. این اکوسیستم آنقدر غنی است که کشاورزان از آن برای زنبور داری و دام پروری استفاده می‌کنند. به همین دلیل وجود دریاچه نئور را می‌توان عاملی بر رونق منطقه و جریان زندگی در اینجا دانست.

وجه تسمیه دریاچه نئور

شاید برایتان جالب باشد که نام دریاچه نئور از کجا گرفته شده. در حقیقت نئور ریشه مغولی دارد. در زبان مغولی نئور به معنای دریاچه است. هنوز اختلاف زیادی بین تاریخ‌شناسان وجود دارد که چرا روی این منطقه باید یک نام مغولی گذاشته شده باشد.

البته نئور در زبان آذری نیز معنا دارد. آذری زبان‌ها به دریاچه‌ کوچکی که هیچ رودی به آن نمی‌ریزد، نئور می‌گویند. که البته وجه تسمیه آن به زبان آذری معقول‌تر به نظر می‌رسد و این به دلیل نزدیکی دریاچه نئور به اردیبل است.

آیا امکانات رفاهی، خدماتی و تفریحی در اطراف دریاچه نئور وجود دارند؟

خوشبختانه در اطراف دریاچه به خاطر منافع شخصی هنوز ساخت و ساز‌های زیادی انجام نشده. سازمان محیط زیست تمام تلاش خود را می‌کند تا جلوی ساخت و ساز در این منطقه را بگیرید تا بافت بکر خود را حفظ کند. هرچقدر ساخت و ساز بیشتر شود، قطعا زندگی برای حیوانات منطقه سخت‌تر خواهد شد.

به همین دلیل نباید انتظار وجود فروشگاه‌های بزرگ را در اطرف دریاچه داشته باشید. البته سکو‌های برای چادر زدن و نشستن وجود دارند. همچنین گاه و بیگاه در اطراف دریاچه سرویس بهداشتی و از این قبیل امکانات رفاهی به چشم می‌خورد. اما با این حال بهتر است لوازم مورد نیازی همانند آب و خوراکی همراه خود بیاورید.

آیا نیاز به مهارت و یا تجهیزات خاصی است؟

خوشبختانه برای رسیدن به این دریاچه نیازی به پیاده‌روی زیاد و یا عبور از مسیر‌های سخت و کوهستانی نیست. به همین دلیل ترجیحا یک لباس راحتی همراه خود بیاورید و کفش پیاده روی به پا کنید. این تنها به دلیل راحتی شماست و نیازی به تجهیزات خاصی نیست.

 دریاچه نئور
مسیرهای روستایی اطراف دریاچه نئور

البته در اطراف دریاچه فضایی برای کوهنوردی وجود دارد که اگر مایل به این کار هستید، بهتر است تجهیزات کوهنوردی همراه خود بیاورید. در نتیجه لازم نیست نگران وضعیت راه و پیاده روی طاقت فرسا باشید.

اقامت در نزدیکی دریاچه نئور

در نزدیکی دریاچه نئور مکان اقامتی رسمی وجود ندارد. شاید برخی از روستایان خانه‌های خود را به عنوان بوم‌گردی به شما کرایه دهند که هیچ تضمینی در یافتن چنین خانه‌هایی وجود ندارد. اما شما می‌توانید کمی مسیر خود را کج کرده و به سمت سوباتان بروید.

سوباتان یک مکان گردشگری بسیار زیبا محسوب می‌شود که در نزدیکی همین دریاچه قرار دارد. در سوباتان که یک منطقه ییلاقی است، شما می‌توانید در دو مکان اقامتی یک یا چند شب بمانید و از طبیعت بکر لذت ببرید. در غیر این صورت شما می‌توانید خودتان را به اسالم، خلخال، تالش و یا اردبیل برسانید و آنجا را برای اقامت انتخاب کنید.

البته با این حال مکان‌هایی برای چادر زدن طراحی شده که می‌توانید بدون نگرانی از سردی زمین، روی آن سکوها چادر بزنید. اگر قصد چنین کاری را دارید، بهتر است تجهیزات کامل همراه داشته باشید و بیش از یک خانواده کنار هم کمپ بزنید.

تفریحاتی که می‌توانید در دریاچه نئور انجام دهید

کسانی که خودشان را به دامان طبیعت می‌رسانند، قطعا می‌دانند چه چیزی انتظار آنها را می‌کشد. اما با این حال چند مورد از تفریحات محبوب در این مکان را به شما معرفی می‌کنیم.

  • تازه شدن روح و جان شما

در درجه اول باید گفت که تقریبا آلودگی در این مکان کاملا صفر است. هوا عالی و کوهستانی و تا چشم کار می‌کند سرسبزی می‌بینید. نمای این دریاچه در کنار دشت‌های گل وسیع بسیار دیدنی و چشم نواز هستند. آنقدر زیبایی در اینجا وجود دارد که قطعا خاطره این سفر سالیان سال در ذهن شما نقش خواهد بست. در نیتجه اولین تفریحی که می‌توانید در این بخش از ایران داشته باشید، لذت بردن از طبیعت بکر و زیبا است.

  • دوچرخه سواری

اگر به دوچرخه سواری در طبیعت علاقه دارید، باید بدانید که فضای اطراف دریاچه نئور قابل دوچرخه سواری است. پس حتما دوچرخه کوهستانی خودتان را بیاورید تا حسابی در دل طبیعت از آن لذت ببرید. البته باید در نظر داشته باشید که دوچرخه شما باید مخصوص کوهستان محیط‌های خاکی باشد و دوچرخه شهری در این منطقه کارایی ندارد.

جالب است بدانید که برخی افراد با دوچرخه تا سوباتان رکاب می‌زنند و از مناظر زیبای اطراف لذت می‌برند.

  • پیاده روی و کوه پیمایی

 دریاچه نئور
پیاده روی اطراف دریاچه نئور

در فصل بهار، دشت‌های اطراف دریاچه نئور ، مملوء از گل‌های بهاری، شقایق و آلاله است. به همین دلیل پیاده روی در این هوای زیبای بهاری و خنک و در دامان این گل‌های زیبا بسیار لذت بخش خواهد بود. پس کفش‌های پیاده روی خود را جا نگذارید!

  • دیدن گونه‌های پرندگان

همانطور که اشاره کردیم، به دلیل وجود آب و هوای مناسب و وضعیت طبیعی بکر، پرندگان مهاجر همواره در طی مهاجرت خود، سری به دریاچه نئور می‌زنند. پس از اینکه خستگی راه از تن کوچک‌شان بیرون رفت، دوباره آنجا را ترک کرده و به راه خود ادامه می‌دهند. البته تنها پرندگان مهاجر در این منطقه حضور ندارند، بلکه گونه‌های بومی و منحصر به فردی نیز در آنجا زندگی می‌کنند که دیدن آنها نیز خالی از لطف نیست.

آنقوت

بارز‌ترین پرنده مهاجری که در مسیر خود از دریاچه نئور بازدید می‌کند، آنقوت است. آنقوت گونه‌ای از اردکیان و زیر مجموعه‌ای از اردک‌های غازنما است. آنقوت نسبت به سایر اردک‌ها کمی جثه بزرگتری دارد و نسبتا بیشتر شبیه به غاز است. اگر در فصل مهاجرت آنقوت به این منطقه رسیدید، حتما سعی کنید با چشمانی تیز بین به دنبال آنها بگردید.

علاوه بر آنقوت و پرندگان مهاجر، پرندگان دیگری همانند چکاوک، کبک، بلدرچین، چنگر، زاغ، گنجشک و حتی عقاب طلایی نیز در این مکان زندگی می‌کنند و بومی اینجا هستند.

  • عکاسی

اگر عاشق هنر عکاسی هستید، هر صحنه از این طبیعت بکر و زیبا موقعیت مناسبی برای عکاسی خواهد بود. نمای دریاچه در هنگام غروب آفتاب واقعا دیدنی است. دشت‌های آلاله و گل‌های زرد رنگ ریزی که طبیعت را رنگ آمیزی کرده‌اند را باید در دفتر خاطرات سفر خود با یک عکس هنری زیبا ثبت کنید.

  • کوهنوردی

همانطور که اشاره کردیم، دریاچه نئور هیچ کس را نا امید نمی‌کند و برای هر کس یک تفریح منحصر به فرد دارد. نئور در میان کوهستان واقع شده و به همین دلیل قله‌های زیادی در اطراف آن وجود دارند که می‌توانید آنها را فتح کنید. فتح این قله‌ها آنقدر هم سخت نیز و در سفری یک روزه قابل سعود هستند.

به صورت کلی حدود دوازه قله در اطراف دریاچه نئور وجود دارند. برخی از آنها ۲۵۰۰ متر از سطح دریا فاصله دارند و برخی دیگر شما را تا ارتفاع ۳۲۰۰ متری بالا می‌کشند. هر کدام زیبایی خاص خود را دارند و تجربه‌ای منحصر به فرد را برای شما رقم خواهند زد. دیدن منظره اطراف از ارتفاع ۳۰۰۰ متری واقعا تجربه‌ای نیست که هر کسی بتواند در طول عمر خود داشته باشد.

مسیر پیاده روی از دریاچه نئور به سوباتان

اگر تا به این لحظه تمایلی به این کار پیدا نکرده‌اید، باید به شما بگوییم که به سبب نزدیکی دریاچه نئور به دریای خزر، در بالای قله‌های اطراف، شما می‌توانید از فاصله سی کیلومتری دریای خزر را بر فراز آسمان ببینید. در حقیقت یک سمت شما منظره دریای خزر و در سمت دیگر منظره جنگل‌های طبیعی را دارید.

  • مسیر‌های کوهنوردی و گردشگری دریاچه نئور

به صورت کلی پنج مسیر را می‌توانیم برای کوهنوردی به شما معرفی کنیم که قابل صعود و مناسب گردشگران هستند:


خلخال، سپس گیوی، بعد از آن فاراب، سپس قره قشلاق، کزور، خلفلو، سپس هل آباد، حفظ آباد و نهایتا عباس آباد.

از اردبیل آغاز کنید، به هیر برسید و سپس به سمت شبلو و نهایتا عباس آباد بروید.

از هشتپر تالش آغاز کنید، به ریک بروید، سپس به کیشون بن و بعد از آن شیله وشت، سپس مریان و قلعه جوق، بعد از آن حفظ آباد و نهایتا عباس آباد.

از هشتپر تالش آغاز کنید، سپس به ریک بروید، از آنجا به کیشون بن و رزه و سپس به بسک و از آنجا به اسبومار، دسر و کانتی کت، سپس به ضلع شرقی دریاچه خواهید رسید.

از هشتپر تالش آغاز کنید، به ریک بروید و سپس خودتان را به کیشون بن برسانید، از آنجا به رزه سپس به بسک و از آنجا به سوباتان بروید، این مسیر شما را به منطقه ییلاقی سوباتان می‌رساند، از آنجا به سمت آبشار دیدنی ورزان بروید، سپس گزنه هونی و از آنجا مجددا به سمت ضغل شرقی دریاچه بروید.


اگر طاقت پیاده روی طولانی را دارید، مسیر پنجم یک تجربه خاطره انگیز و رویایی را برای شما رقم می‌زند.

  • عشایر

عشایر و روستاییان اطراف دریاچه نئور

وجود حوضچه بزرگ دریاچه نئور باعث شده تا عشایر فندقلو در این اطراف زندگی کنند. در فصل ییلاق شاهد کوچ این عزیزان خواهید بود. دیدن عشایر و زندگی آنها از نزدیک تجربه‌ای منحصر به فرد در بوم گردی خواهد بود که به سفر شما رنگ و بوی دیگری می‌دهد.

  • قایق سواری

متاسفانه یا خوشبختانه در این مکان کسی به خاطر منافع شخصی، قایق اجازه نمی‌دهد. اما با این حال بسیاری از گردشگران قایق‌های بادی همراه خود می‌آورند و از قایق سواری در داخل دریاچه لذت می‌برند. قایق سواری داخل دریاچه غیر مجاز نیست و شما می‌توانید از این تجربه منحصر به فرد لذت ببرید.

  • ماهیگیری

ماهیگیری در دریاچه نئور

با وجود اینکه شکار در این منطقه ممنوعیت دارد، اما شما می‌توانید ماهیگیری کنید. پس اگر اهل ماهیگیری هستید، قلاب‌تان را همراه بیاورید و تلاش کنید تا ماهی قزل‌آلای رنگین کمان را صید کنید. این بچه ماهی قزل آلا را به منظور کنترل جمعیت گامارس‌های داخل آب دریاچه درون آب رها کرده‌اند.

اگر در شهریور ماه به صورت اتفاقی عازم سفری به سمت دریاچه نئور شدید، حتما پیگیر مسابقات ماهیگیری باشید که بسیار مفرح و زیبا است. البته باید بدانید که این ماهی‌ها وحشی و طبیعی نیستند. به دلیل سرمای شدید هوای منطقه و یخ زدن دریاچه، هیچ ماهی‌ای بعد از زمستان درون دریاچه زنده نمی‌ماند. به همین دلیل بعد از باز شدن یخ دریاچه، مجدد ماهی‌های پرورشی داخل دریاچه می‌ریزند.

  • آفرود

آفرود دریاچه نئور

برخی از عاشقان افرود، مسیر کوهستانی از دریاچه تا منطقه ییلاقی سوباتان را به عنوان مسیر آفرود خود انتخاب می‌کنند. این مسیر بسیار زیبا است و می‌توانید با خودرو‌های مخصوص آفرود آن را بپیمایید.

چه فصلی را برای سفر به دریاچه نئور انتخاب کنیم؟

خب همانطور که انتظارش را دارید، در فصل زمستان تقریبا این منطقه تماما یخ می‌بندد. نئور در منطقه کوهستانی واقع شده و دمای هوا در فصل زمستان به منفی بیست درجه می‌رسد. به دلیل سرمای شدید هوا، زمستان از اواخر پاییز آغاز شده و تا اوایل بهار نیز به طول خواهد انجامید.

اما با این حال دلیل نمی‌شود تا در زمستان از زیبایی‌های طبیعی این دریاچه کاسته شود! جالب است بدانید که در فصل زمستان، ورزش‌های زمستانی در این منطقه بسیار رواج دارد. در حدود پنج ماه از سال تمام دریاچه به قطر هشتاد سانتی متر یخ می‌بندد. به همین دلیل می‌توانید اکسی روی یخ یا پاتیناژ را در اینجا تجربه کنید و حسابی از آن لذت ببرید.

اگر علاقه‌ای به این مسائل ندارید، بهتر است اوایل اردیبهشت تا اواخر مرداد را برای سفر خود انتخاب کنید. در اردیبهشت ماه هوا بسیار بهاری، دلپذیر و کمی خنک است و همچنین می‌توانید از دیدن طبیعت سرسبز لذت ببرید. در فصل بهار میزان جوشش چشمه‌های اطراف نیز به حداکثر خود می‌رسد و آب دریاچه در سطح بالایی قرار دارد.

دسترسی به دریاچه نئور

آدرس دریاچه نئور در نقشه گوگل 

پس از اینکه حدود ۳۵ کیلومتر از شهر اردبیل دور می‌شوید و به سمت خلخال می‌روید، به روستایی با نام ده بودالالو خواهید رسید. از آنجا باید یک جاده کوهستانی به طول ۱۳ کیلومتر را بپیمایید و به روستای عباس آباد برسید. این روستا در فاصله ۵ کیلومتری از دریاچه نئور قرار دارد.

اگر نگران وضعیت جاده هستید، باید بدانید که جاده تا خود دریاچه آسفالت است و تنها جاده دور خود دریاچه آسفالت نشده.

جاذبه‌های اطراف دریاچه نئور

اگر از تالش به سمت دریاچه نئور می‌آیید، بهتر است سری به جنگل گیسوم بزنید. از طرف دیگر در نزدیکی دریاچه نئور ، منطقه ییلاقی سوباتان وجود دارد. این منطق بسیار زیبا است پس اصلا دیدن آن را از دست ندهید. در دل سوباتان آبشاری با نام آبشار ورزان وجود دارد که جزء زیبا‌ترین آبشار‌های منطقه به شمار می‌آید که البته کمی کوه پیمایی دارد.

جنگل لیسار نیز در نزدیکی همین دریاچه قرار دارد و می‌توانید از دیدن آن نیز لذت ببرید. علاوه بر این، مسیر جاده اسالم به خلخال یکی از جاذبه‌های دیدنی منطقه است. در این جاده گردنه‌ای با نام گردنه الماس وجود دارد که حتما باید از آن دیدن فرمایید.

سخنی کوتاه با سفرزونی‌های عزیز

  • در درجه اول به منظر حفظ سلامت خود، از مناسب بودن وضعیت خودروی خود پیش از حرکت آگاه باشید.
  • باک بنزین خود را حتما پر کنید چون در این اطراف پمپ بنزین وجود ندارد.
  • در هر فصلی که سفر می‌کنید، ترجیحا زنجیر چرخ همراه داشته باشید.
  • در فصل سرما حتما از وضعیت سیستم گرمایشی خودروی خود آگاه باشید.
  • ترجیحا تنها به این منطقه سفر نکنید.
  • به طبیعت احترام بگذارید و در آنجا زباله خود را رها نکنید.
  • به گیاهان یا حیوانات آزار نرسانید. این طبیعت میراث فرزندان ما است.
  • از سفر خود لذت ببرید!

خب سفرزونی عزیز، نظر شما در مورد این طبیعت بکر و دیدنی چیه؟ آیا تا به حال در مورد اینجا چیزی شنیده بودی؟ یا اینکه اصلا تا حالا اینجا رفتی؟ اگه رفتی حتما تجربه سفرت رو برای ما بنویس! فراموش نکن ما عاشق شنیدن تجربیات شما هستیم!


برای آشنایی بیشتر با دیدنی های اردبیل کلیک کنید.


بگرد، بخند، زندگی کن